Maar het kan uiteraard ook anders én veel gezonder
Spread the love

De meesten van ons kampen met (ernstig) overgewicht, zelfs onze kinderen En vooral de populaire snacks als fastfood, chips, chocolade, frisdrank en allerlei andere zoetigheden zijn de grootste dikmakers. Maar het kan duidelijk ook anders, lees gezonder. Dat bewijzen onze diëtisten die de tien gezondste snacks of tussendoortjes voor je kind (maar zeker ook voor jezelf) verzamelden.


 

Onze overheid doet er alles aan om je kind meer fruit te laten eten. Gezonde snacks en tussendoortjes zijn immers van groot belang om overgewicht te bestrijden. Ze houden je stofwisseling op het gewenste toerental en je bloedsuikerspiegel op het gewenste peil. Daardoor heb je langer een verzadigd gevoel en blijft honger langer uit waardoor je minder calorieën opneemt. Niet alleen onze bewindslui maar zeker ook de diëtisten ijveren al langer voor gezonde snacks en tussendoortjes voor onze kinderen (en volwassenen). Zij stelden nu een lijst samen met de tien gezondste snacks om je gewicht naar een gezonder niveau te brengen.

Voldoende voedingsstoffen

Vraag bij dit alles is uiteraard wat men onder gezonde snacks en tussendoortjes verstaat. Dat zijn ongetwijfeld tussendoortjes die zoveel mogelijk voedingsstoffen als vitaminen en mineralen maar zeker ook voldoende vezels, eiwitten en gezonde vetten bevatten. Alleen zo geven we ons lichaam de juiste brandstof om er weer met volle energie tegenaan te gaan. We wisten uiteraard dat groenten en fruit hierbij centraal staan, maar waarom eten we ze dan veel te weinig? Naast groenten en fruit zijn er uiteraard nog andere gezonde snacks die bij voorkeur regelmatig op ieders menu moeten staan. Ongezonde snacks zijn niet alleen nefast voor je gewicht en dat van onze kinderen. Ook hun prestaties op school lijden daar onder.

Varieer met fruit

De gezondste snack is ongetwijfeld fruit, als je maar voldoende varieert. Het gezondste is ongeschild fruit, als je het maar zorgvuldig wast met warm water. Appels zijn het favoriete fruit van vele kinderen. Ze zijn dan ook een belangrijke bron van zowel vitaminen B en C voor een verhoogde weerstand en ons tegen verkoudheden, griep en luchtwegeninfecties beschermen. Ze zijn dan ook het meest aangewezen najaarsfruit. Eet je appel volledig op, dus mét schil. Die bevat immers tot zes keer meer vitamines dan het vruchtvlees. Appels zijn erg vezelrijk, en dat zorgt voor een gezonde darmtransit iets waar onze kinderen meestal heel wat last mee hebben. Appels zijn ook rijk aan antioxidanten die ons beschermen tegen de vrije radicalen die je ziek maken.

Extra tips van de diëtiste:

  • Gezondste appelen: jonagold en de Santana.
  • Gedroogd fruit: is gemakkelijk mee te nemen en helpt je zoete trek te stillen. Eet regelmatig gedroogd fruit, maar met mate. Het werkt laxerend en het bevat meer caloriën dan vers fruit.

Kiwi is echte vitaminebom

Kiwi’s zijn een echte vitaminebom, maar zijn spijtig genoeg niet zo erg geliefd bij onze kinderen. Zo bevatten kiwi’s tweemaal zoveel vitamine C als bijvoorbeeld een sinaasappel en zelfs driemaal meer dan een citroen. Eén kiwi is ruimschoots voldoende om je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C naar binnen te krijgen. Vitamine C verhoogt niet alleen je weerstand, maar versterkt ook je botten en helpt wondjes vlugger genezen. Kiwi’s bezitten dan ook de hoogste voedingsdensiteit van alle fruitsoorten. Naast een bron van vitamines, mineralen en voedingsvezels zijn kiwi’s ook rijk aan antioxidanten.

Bananen voor extra uithouding

Een banaan mag evenmin in onze kinderen hun brooddoos ontbreken.  Bananen zijn rijk aan kalium, dat een sterk bloeddrukregelende werking heeft. Verder zijn ze rijk aan koolhydraten, proteïnes, magnesium, selenium, ijzer en tal van andere belangrijke vitamines. Ze bevatten ook hoge concentratie suikers die voor een extra energieboost zorgen. Bananen zijn niet voor niets het favoriete tussendoortje van vele uithoudingssporters. In vergelijking met andere fruitsoorten zijn bananen opvallend calorierijk. Ze bevatten per 100 gram 88 calorieën. Toch zijn bananen geen dikmakers. Naast deze suikers bevatten bananen ook veel voedingsvezels die ervoor zorgen dat de suikers niet vlug in vet worden omgezet.

Rijstwafels

Vette en dus ongezonde chips en andere zoetigheden kunnen perfect vervangen worden door rijstwafels. Deze zijn hoofdzakelijk samengesteld uit gepofte rijst, en bevatten gemiddeld amper 42 calorieën, de light versie amper 7 per wafel! Rijstwafels bezitten wél het nadeel dat ze weinig of geen vitamines, mineralen en andere gezonde voedingsstoffen bevatten. Er zijn ook rijstwafels met een laagje chocolade of suiker verkrijgbaar. Deze zoete laag bevat veel calorieën en onverzadigde vetten, en doen de voordelen van deze gezonde snack volledig te niet.

Yoghurt rijk aan vitamines

Naast fruit zijn er uiteraard nog andere gezonde snacks of tussendoortjes. Yoghurt is een lekkere gezondmaker rijk aan calcium, vitamine B en hoogwaardige eiwitten die gemakkelijk door je lichaam worden opgenomen en je vlug en lang een verzadigd gevoel bezorgen. Yoghurt zorgt voor een gezonde darmtransit. Gebruik zo weinig mogelijk yoghurt met room of volle melk, deze zorgen immers voor teveel seuiker. Je kan yoghurt combineren met walnootjes, honing en kaneel, met rauwe cacaopoeder of met klein fruit zoals allerlei besjes en/of aardbeien.

Extra tips van de diëtiste

Andere gezonde snacks en tussendoortjes die door de diëtiste worden aanbevolen zijn:

  • Noten: bij voorkeur ongebrand en ongezouten. Walnoten, pistache noten, amandelen en paranoten zijn rijk aan voedingsvezels, goede vetten en aan antioxidanten. Eet dagelijks nooit meer dan een klein handvol noten, de vetten in noten zijn erg energierijk.
  • Havermout: gezonde repen en koeken met gedroogd fruit, havermout, noten, kokos, cacao en spelt. Cortroleer of de repen geen scheikundige producten of verzadigde vetten en/of transvetten bevatten. Kies voor bio- repen of koeken, die vind je in de natuur- of bio- shop.
  • Olijven: een hartig tussendoortje. Groene en dus onrijpe olijven bevatten minder vet dan de rijpe exemplaren. Olijven zijn vezelrijk en bevatten hoofdzakelijk gezonde vetten.
  • Hüttenkäse: met banaan, appel, en kaneel voor een gezonde, zoete snack of met komkommer, tomaat, wortel, venkel voor diegenen die iets hartigs verkiezen.
  • Rauwkost: zoals wortel, selderij, venkel, komkommer en tomaat met biologische pindakaas. Een gezonde snack vol vezels, mineralen en gezonde vetten voor een gezonde bloedsuikerspiegel en een lang verzadigd gevoel.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole