Sinusitis voorkomen
Spread the love

Sinusitis voorkomen of verzachten doe je op meerdere manieren. Heb je regelmatig last van sinusitis? Grijp dan niet onmiddellijk naar medicijnen zoals velen doen. Die zorgen vaak voor allerlei bijwerkingen en maken het alleen maar erger. Wist je dat je eet- en leefpatroon een grote invloed heeft op sinusitis? Dat doe je in de eerste plaats met natuurlijke voeding, en zeker met het gebruik van verse kruiden. Natuurlijke voeding is rijk aan onmisbare gezonde voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, eiwitten en voedingsvezels

Wat kun je allemaal zelf doen om sinusitis te voorkomen of te verzachten?

Onze koude en vochtige wintermaanden worden steevast gelinkt aan verkoudheden, griep en infecties van onze luchtwegen, zoals sinusitis. Deze aandoening komt in alle seizoenen voor, maar met voorsprong in het najaar en zeker tijdens de winter. Ons vochtig klimaat maakt het namelijk alleen maar erger.

Deze natuurlijke middelen helpen tegen sinusitis

We kunnen gelukkig ook veel zelf doen om sinusitis te voorkomen of om de vervelende gevolgen ervan te verzachten:

Vitamine C

Deze versterkt je immuunsysteem en verhoogt je natuurlijke weerstand. Vitamine C is vooral aanwezig in allerlei citrusvruchten zoals citroenen, sinaasappelen, limoenen, kiwi’s en pompelmoezen en in vele groenten.

Look

Werkt antibacterieel en weerstandsverhogend en ontzwelt de slijmvliezen van je sinussen.

Mierikswortel

Ontzwelt onze slijmvliezen.

Uien:

Een in stukken gesneden ui naast je bed, maakt je neus vrij

Ananas

Wetenschappelijke studies leren dat bromelaïne, een werkzaam bestanddeel van ananas, de symptomen van sinusitis verzachten.

Je kunt de effecten van deze natuurlijke voedingsmiddelen nog versterken met het dagelijks slikken van een multivitaminepil

Kruidenthee

Kruiden en kruidenthee met tijm, vlier en salie werkt hoeststillend en desinfecterend. Koop kruidenthee bij de apotheker of drogist, bij voorkeur online. Daar heb je de grootste keuze kruidenthees met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Acupunctuur

Vooral bij chronische sinusitis kan de acupuncturist verzachting brengen. Tijdens een sessie zoekt hij eventuele blokkades, en probeert ze op te heffen

Osteopathie

Deze therapeut zoekt vooral naar blokkeringen in je nek en je hals. Die kunnen namelijk invloed hebben op de gezondheid van je sinussen, waardoor ze minder goed doorbloed of gedraineerd worden.

Homeopathische geneesmiddelen: kalium en bio- chromium

Kalium en bio- chromium worden vaak gebruikt bij elke aandoening met afscheiding van dik, draderig, gekleurd en taai slijm en bij pijn aan je neuswortel.

Silicea

Beschermt bij gevoeligheid aan koude. Het helpt ook het zwaartegevoel in je hoofd te bestrijden.

Cinnabaris

Is doeltreffend tegen hevige pijn rond je ogen, bij rode ogen en tegen een vieze neusloop. Het helpt ook bij zenuwachtigheid, verdrietige en vergeetachtige personen en bij vermoeidheid.

Eucalyptusolie

Meng enkele druppels eucalyptusolie samen met een snuifje zout in heet water. Dat helpt je neus en lichtwegen vrijmaken.

Gember

Meng het sap van gember met (natuur)honing, en neem er drie keer per dag een koffielepeltje van.

Tea tree olie

Breng enkele druppels tea tree olie aan op je kleding. Deze olie werkt sterk ontsmettend, en maakt de omgevingslucht schoon. Het aroma dat je inademt, helpt je sinussen vrijmaken en vrij te houden.

Drink zoveel mogelijk water op kamertemperatuur

Water maakt je slijmen dunner en spoelt je lichaam schoon. Drink minstens 2,5 liter water per dag, water uit je voeding zoals groenten en fruit inbegrepen. Gezonde alternatieven zijn kruidenthee en bouillon. Vermijd zeker het drinken van koffie, sterke thee en alcohol. Die drogen je slijmvliezen verder uit. Vermijd ook gekoelde dranken en roomijs.

Soep

Bij verkoudheden gebruik je bij voorkeur Thaise hete, en zure soep om je neus en je sinussen vrij te maken. Verse kippensoep helpt infecties te bestrijden.

Bij sinusitis beperk je zoveel mogelijk het gebruik van:

Melkproducten

Om de vorming van dik en taai slijm bij verkoudheden, griep of bronchitis te voorkomen vermijd je zoveel mogelijk de consumptie van melk en van melkproducten zoals yoghurt en kwark.

Vervang koemelk door soja- of geitenmelk.

Kaas

Kaas bevat een hoge concentratie aan caseïne, een kleverige stof die onze slijmen nog taaier maakt.

Suiker

Vermijd alles wat sterk gesuikerd is en zeker frisdrank, snoep, en koekjes en gebak. Toegevoegde suiker verzwakt namelijk je natuurlijke weerstand.

Soep

Bij verkoudheden helpt Thaise hete, en zure soep. Dat maakt je neus en je sinussen vrij. Verse kippensoep helpt infecties te bestrijden.

Acute sinusitis behandeling?

De acute vorm van sinusitis wordt veroorzaakt door bacteriën. Die worden bestreden met antibiotica in combinatie met ontstekingsremmers en pijnstillers. Neusdruppels maken je sinusholten vrij.

Behandeling chronische sinusitis

Om de oorzaak van chronische sinusitis te weten te komen, wordt in sommige gevallen een sinuspunctie, of een grondige spoeling van je e sinusholten uitgevoerd. Wanneer nodig worden draineerbuisjes geplaatst. In zeldzame gevallen brengt alleen een operatief ingrijpen genezing. Dit laatste is meestal het geval bij vergroeiingen aan ons neusbeen, neuspoliepen of andere gezwellen.

Wat is sinusitis?

Sinusitis wordt nog altijd verward met spanningshoofdpijn en migraine. Sinusitis veroorzaakt namelijk ook hevige hoofdpijn en een drukkend gevoel net boven onze ogen en onze neus. Dat is niet verwonderlijk. Onze sinussen bevinden ook in de holtes van de beenderen rondom onze neus en onze ogen.

De thermostaat van onze hersenen

Onze sinussen staan rechtstreeks in verbinding met onze neus en zijn bekleed met slijmvlies. Dat slijmvlies doet dienst als onmisbare drainage van onze neus. Bij iedere verkoudheid zwellen deze slijmvliezen. Daardoor raakt onze neus verstopt. Onze sinussen doen vooral dienst als thermostaat voor onze hersenen. Daarnaast spelen ze ook een hoofdrol bij de klankweerkaatsing van onze stem. Ze bevochtigen onze neus, keel en onze oren en zorgen voor ons reukvermogen.

De plaats van onze sinussen

We hebben niet één maar vier paar sinussen. Dat zijn onze:

 • Kaak sinussen: deze bevinden zich net onder onze ogen
 • Zeefbeen sinussen: tussen je ogen
 • Frontale sinussen: zijn aanwezig boven onze oogkassen
 • Wigvormige sinussen: bevinden zich achter onze frontale sinussen.

Gezonde sinussen door ventilatie de ingeademde lucht

Gezonde sinussen zijn het gevolg van het constant ventileren en draineren van de ingeademde lucht.  Ben je verkouden en is je neus verstopt? Dan verloopt die ventilatie moeizamer. Dat veroorzaakt de typische hoofdpijn en het drukkende gevoel in dat deel van ons aangezicht waar zich de zieke sinussen bevinden. Een drukkend gevoel in ons aangezicht of ons voorhoofd, betekent gelukkig lang niet altijd dat je sinusitis hebt.

Soorten sinusitis

We maken het onderscheid tussen twee soorten sinusitis, namelijk:

Acute sinusitis symptomen

Dit soort sinusitis is vaak het gevolg van een simpele verkoudheid of van een ontsteking van onze bovenste luchtwegen. De belangrijkste symptomen zijn een drukkende pijn in ons (voor)hoofd en in de onmiddellijke omgeving van onze ogen. Deze pijn wordt erger naarmate we voorover buigen.

Neus en sinussen verstopt

Dan zijn zowel onze neus als sinussen verstopt. We produceren daarbij geel- en groenachtig slijm. In sommige gevallen gaan we hoesten en hebben we lichte koorts.

Chronisch sinusitis symptomen

Chronische sinusitis heeft de uiteenlopendste oorzaken waaronder vooral luchtverontreiniging door industriële en- of klimatologische omstandigheden en bijvoorbeeld tabaksrook, maar ook door tandinfecties, neuspoliepen, verminderde weerstand, het gebruik van corticoïden, voedselallergieën, huisstofmijt, huisstof, haren van (huis)dieren of graspollen, en een reactie op bepaalde geneesmiddelen zoals aspirine. Bij chronische sinusitis hebben we vooral last van een lopende neus, gekleurd slijm, een hardnekkige hoest en een verzwakt reukvermogen.

Recept kippensoep

Ingrediënten voor acht personen: twee uien, twee prei’s, 500 gram wortels, dertig gram verse peterselie, dertig gram verse selderij, vier kippenbouten, vier takjes verse tijm, twee gedroogde laurierblaadjes, twee stukjes gedroogde foelie, 1,5 liter water, vijftig gram vermicelli, twee citroenen, peper en zout en twee theelepels zwarte peperkorrels

Bereiding

 • Snipper de ui
 • Maak de prei schoon en snijd in kleine ringen
 • Schil de wortels en snijd in kleine en dunne plakjes
 • Plet de peperkorrels
 • Hak de peterselie en de selderij fijn
 • Doe de kippenbouten in een grote soeppan en doe er de groenten, peperkorrels, tijm, tien gram peterselie, tien gram selderij, laurier en foelie toe
 • Giet het water erbij en breng aan de kook
 • Zet het vuur laag en laat de bouillon twee uur met de deksel op de pan zachtjes koken
 • Neem de kippenbouten uit de pan en leg ze op een bord
 • Maak een schone theedoek vochtig, leg deze in een zeef en zeef de bouillon
 • Verwijder het vel van de kippenbouten en verdeel het kippenvlees in reepjes
 • Verwarm de bouillon en dep eventueel het teveel aan vet weg met keukenpapier
 • Voeg het kippenvlees toe en verkruimel de vermicelli boven de pan
 • Kook de vermicelli gaar
 • Roer de rest van de peterselie en selderij door de soep
 • Pers een citroen uit en breng de soep op smaak met vier eetlepels citroensap, peper en zout

Recept Thaise hete en zure soep

Ingrediënten voor acht personen: drie liter kippenbouillon, acht fijn gehakte limoenblaadjes, de buitenste bladeren van twee stengels citroengras, het sap van twee limoenen, acht eetlepels vissaus, zes rode of groene fijngehakte chilipepers, twee theelepels steviapoeder of een andere natuurlijke suikervervanger, driehonderd gram verse champignons, in vier gesneden, een kilo gepelde rauwe garnalen en drie in fijne reepjes gesneden uien, een snuifje koriander, peper en zout

Bereiding

 • Verhit de bouillon samen met de limoenblaadjes, het citroengras, het limoensap, de vissaus, de chilipepers en de suiker
 • Laat zachtjes koken op een klein vuurtje
 • Voeg er de in vier gesneden champignons bij en laat ze enkele minuten zachtjes mee sudderen
 • Laat de garnalen en de uien mee gaar koken
 • Strooi een snuifje koriander over de soep
 • Zo heet mogelijk opdienen

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

7 thoughts on “Sinusitis voorkomen of verzachten met deze natuurlijke middelen”
 1. beste heb over heel mijn hoofd zeker gezicht als ik durk suissingen neus wangen voorhoofd!kan je mij raad geven!dokter hier geven neusdruppels help niks mvg emma op mijn voorhoofd soms met vrijven barst daar iets sec hevige pijn

 2. Als u last hebt van oorsuizingen wees voorzichtig er bestaat geen medicijn daar voor.ik heb het al bijna veertien jaar .Men kan alleen en beetje nek oefeningen doen en dan helpt dat ook niet altijd groetjes

 3. Hoi Francois ,
  Ik heb 4 weken doorlopend sinusitis en het wil maar niet over gaan .
  Welke Chinese kruiden zijn goed.
  Heb alles geprobeerd.
  Wil geen antibiotica.

  1. Ik mail je morgen alles door om de vervelende gevolgen van sinusitis op een natuurlijke manier te verzachten en zelfs te voorkomen Caroline!

   Gezonde groetjes,

   Francois,
   Leefnugezonder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole