Venkel is een plant die deel uitmaakt van de uitgebreid familie van de schermbloemigen. De smaak is vergelijkbaar met anijs. De bladeren van de plant worden gebruikt als veelzijdig kruid en de zaden als specerij. De knol gebruiken we dan weer als frisse groente. Venkel is niet alleen veelzijdig in de keuken. Het zorgt tegelijk voor vele gezondheidsvoordelen.
Wat kunnen onze makkelijke venkel recepten voor je gezondheid betekenen?
Deze groente wordt al eeuwenlang gebruikt als een natuurlijke manier om ons van vele vervelende kwalen te verlossen. Dat hadden de oude Grieken en Romeinen al begrepen.
Venkel: Mediterrane plant rijk aan gezonde voedingsstoffen
Deze plant is dus afkomstig uit het mediterraan gebied rond de Middellandse Zee. Ondertussen verspreidde hij zich wereldwijd en groeit nu zowat overal. Alles van deze groente is bruikbaar. Van de zaadjes tot steeltjes, van de bladeren tot de bol. Ze hebben allemaal een frisse anijssmaak. Je eet venkel gewoon als groente en als smaakmaker in vele gerechten. Bij ons wordt de plant nog niet zo lang gekweekt, maar zijn geneeskrachtige werking wordt nu ook bij ons meer en meer gewaardeerd.
De voedingswaarde van venkel
Venkel is rijk aan alle onmisbare voedingsstoffen, zoals:
- Vitaminen: dat zijn naast veel vitamine B11 of foliumzuur ook vitamine A, B1, B2, B6, B11 en vitamine C, D, E en K
- Mineralen: zoals kalium, natrium, magnesium, mangaan, calcium, fosfor, ijzer, jodium, selenium, koper en zink
- Voedingsvezels
- Eiwitten
- Sterke antioxidanten
Venkel recepten doen je makkelijker afvallen
Zowel deze groente als de zaden verminderen je eetlust en geven je een snel en langdurig voldaan gevoel. Door beiden aan je gezond eetpatroon toe te voegen kun je makkelijker afvallen. Het stimuleert tegelijk je metabolisme of vetverbranding zodat je meer opgeslagen vet verbrandt. Deze groente werkt daarnaast ook sterk vochtafdrijvend.
Verhoogt je natuurlijke weerstand
Zijn vele gezonde voedingsstoffen versterken ons immuunsysteem en verhogen onze natuurlijke weerstand. Dat verkleint je risico op vaak seizoensgebonden aandoeningen zoals verkoudheden, groep, infecties van onze luchtwegen zoals bronchitis en pijnlijke infecties van onze urinewegen.
Venkel voorkomt winderigheid en een opgeblazen gevoel
Daar zorgt het aanwezige asparaginezuur voor. Dat stofje verminderd gasvorming in onze darmen. Deze groente stimuleert ook de aanmaak van spijsverteringssappen die de opname en de afbraak van bepaalde voedingsstoffen ondersteunen.
Venkel verkleint risico op ouderdomsziekten
Dat danken we aan de aanwezigheid van kalium. Van dit mineraal werd wetenschappelijk vastgesteld dat het de zuurstoftoevoer naar onze hersenen stimuleert. Daardoor zou venkel mee kunnen helpen om Alzheimer, MS en Parkinson te voorkomen of de ontwikkeling ervan te vertragen. Parkinson wordt namelijk vooral veroorzaakt door onze eet- en leefgewoonten.
Verzacht pijnlijke menstruatie
Heb je last van pijnlijke menstruatie of van andere menstruatieproblemen? Dan kan venkel en zeker de zaadjes van deze groente je pijn aanzienlijk verzachten. Gebruik daarom de zaden van venkel als venkelthee. Drink enkele dagen voor en tijdens je menstruatie enkele kopjes venkelthee en je zult het effect vlug voelen.
Voorkomt bloedarmoede
Deze groente bevat ook relatief veel ijzer. Dit mineraal is belangrijk voor de aanmaak van hemoglobine. Dit bestanddeel van ons bloed zorgt voor het zuurstoftransport door gans ons lichaam. Daardoor wordt niet alleen bloedarmoede maar ook vermoeidheid voorkomen. IJzer is namelijk ook een bron van energie.
Venkel als natuurlijke verjongingskuur
In venkel en venkelzaadjes vinden we de sterkte antioxidanten. Die beschermen ons tegen de vrije radicalen. Deze kunnen je weefsels beschadigen als gevolg van oxidatieve stress, je ziek maken en je natuurlijk verouderingsproces versnellen. Dit laatste is het eerst merkbaar aan de gezondheid van je huid.
Regelt je bloeddruk
Dat danken we aan de aanwezigheid van kalium. Dit mineraal verwijdt onze bloedvaten waardoor de druk op de vaten minder wordt. Zo kun je aderverkalking en hart- en vaatziekten voorkomen.
Venkel helpt bij diarree
Bepaalde stofjes in deze groente doden ziekmakende bacteriën. Daardoor werkt venkel uitstekend tegen bijvoorbeeld diarree.
Ondersteunt de werking van onze lever
Venkel zuivert ons lichaam van alle giftige afvalstoffen en werkt tegelijk sterk vochtafdrijvend. Dat zorgt voor het beter functioneren van onze lever, hét zuiveringsstation van ons lichaam.
De andere voordelen van venkel
- Versterkt je botten en beschermt tegen osteoporose of botontkalking
- Zorgt voor soepele spieren en gewrichten
- Verbetert je geheugen
- Zorgt voor een frisse adem
- Helpt bij een ontstoken tandvlees
- Werkt hoeststillend en slijmafdrijvend
- Bevordert de afscheiding van urinezuur
- Vermindert de pijn bij reuma, artrose, artritis en jicht
Het gebruik van venkel
Overdrijven is nooit goed, ook niet met gezonde Voeding zoals venkel en de zaadjes van venkel. Gebruik venkel vooral rauw. Met het koken van venkel gaat naast een deel van de frisse smaak ook heel wat gezonde voedingsstoffen verloren. Als je eerst moet wennen aan de smaak, dan adviseer ik je wel met gekookte venkel te beginnen. Hou je niet zo van de anijssmaak van venkel? Dan kook of bak je deze groente om eraan gewend te raken. Eet naast venkel zoveel mogelijk andere groenten. Door te variëren geniet je van alle gezondheidsvoordelen die groenten ons leveren.
Venkel recept: venkelthee
Laat vijftien gram venkelzaadjes trekken in een liter warm water. Hoe langer je de venkel laat trekken, hoe sterker je thee.
Venkel recept: venkel salade
Ingrediënten voor vier personen: vier sinaasappels, twee theelepels zachte mosterd, een eetlepel olijfolie en twee eetlepels rozijnen
Bereiding
- Schil drie sinaasappels en pers de vierde
- Snijd de gepelde sinaasappels in dunne plakken.
- Verwijder het groen van de venkelknol en houd het die apart
- Snijd de knol in dunne plakjes
- Meng het sinaasappelsap met de mosterd en de olie en gebruik dit als dressing
- Voeg de rozijnen toe
- Meng de venkel- en sinaasappelplakken en schep op een platte schaal
- Schenk de dressing erover en bestrooi met het venkelgroen
Venkel recept: venkelsoep
Ingrediënten voor vier personen: twee venkelknollen, twee prei’s, twee teentjes knoflook, vier eetlepels zachte olijfolie, anderhalve liter water en drie groentebouillontabletten, tien kerstomaatjes, een eetlepel zelf geperst citroensap
Bereiding
- Snijd de onderkant en stelen van de venkelknol en bewaar het groen
- Snijd de venkel in kleine plakjes
- Was de prei en snijd deze in dunne ringen.
- Halveer en plet de knoflookteentjes
- Verhit de olie en bak de venkel, prei en knoflook gaar op laag vuur. Vergeet niet regelmatig te roeren Voeg het water toe en verkruimel de bouillontabletten
- Breng aan de kook op een zacht vuurtje
- Breng ondertussen een pan water aan de kook
- Pel de tomaatjes, verwijder het zaad en snijd ze middendoor
- Pureer het mengsel tot een gladde, egale soep
- Breng op smaak met het citroensap, de peper en het zout
- Meng de kerstomaatjes door de soep en garneer je soep met het groen van de venkel