Wat is collageen
Spread the love

Collageen is een vezelige soort eiwit en vertegenwoordigt maar liefst dertig procent van alle eiwitten in ons lichaam. Deze stof is vooral aanwezig in onze bindweefsels, in onze spieren, pezen en in onze beenderen, huid, gewrichten en organen. Het is dus belangrijk dat je er voldoende van binnen krijgt. Collageen geeft ons extra kracht, integriteit en structuur. We hebben dus allemaal voldoende collageen nodig, maar sommige bevolkingsgroepen meer dan anderen. Dat is zeker het geval voor vijftigplussers, diegenen die herstellen van een ziekte of een operatie, zij die zware fysieke of mentale inspanningen leveren, zwangere vrouwen en sporters. 

Wat doet collageen met je gezondheid en waarom er meer van innemen?

Collageen wordt veel gebruikt in verzorgingsproducten voor onze huid. Nu we steeds ouder worden en er zo lang mogelijk goed willen uitzien, gebruiken steeds meer vrouwen (en de laatste tijd ook mannen) collageen als een verjongingskuur voor hun huid. Daarnaast versterkt het ons haar en onze nagels. Maar collageen doet veel meer voor ons en is meer dan alleen maar een schoonheidsproduct. Weet je dat collageen je makkelijker doet afvallen? Een gezond, evenwichtig en gevarieerd eetpatroon bestaat vooral uit hoogwaardige eiwitten. Die geven ons snel een langdurig voldaan gevoel waardoor we minder eten en sneller ons overgewicht verliezen.

Afvallen met collageen

Wat velen wellicht nog niet weten is dat we met een voldoende voorraad collageen makkelijker ons overgewicht verliezen. Deze stof zorgt namelijk snel voor een langer verzadigd gevoel waardoor je minder eet en je trek in zoete tussendoortjes sterk vermindert of zelfs helemaal verdwijnt.

Collageen vergroot je spiermassa

Zoals jullie ondertussen weten is callogeen een eiwit, en eiwitten vergroten je spiermassa. Ook dat helpt je makkelijker afvallen. Spieren verbruiken namelijk energie, zelfs tijdens rust en terwijl je slaapt. Zo val je niet alleen sneller af, maar verlaag je tegelijk je vetmassa.

Herstelt je darmwand 

Collageen helpt je beschadigde darm- en maagwand herstellen. Een belangrijk symptoom hiervan is maagzuur, brandend maagzuur en reflux. Voldoende callogeen helpt het slijmvlies herstellen en je problemen op te lossen.

Versterkt onze beenderen, kraakbeen en gewrichten

Zowel je beenderen als je gewrichten en je kraakbeen zijn samengesteld uit collageen. Ongeveer een derde van onze beenderen en twee derde van het kraakbeen. Naarmate we ouder worden, neemt de hoeveelheid geleidelijk af. Dat zorgt onder meer voor stijve en pijnlijke gewrichten. Door collageen aan je dagelijkse voeding toe te voegen, kun je de vervelende symptomen ervan verminderen.

Verjongt je huid

En vermindert zo ouderdomsvlekjes, rimpels, kraaienpootjes, cellulitis en striae. Vanaf de leeftijd van 25 jaar neemt de hoeveelheid collageen geleidelijk af, vooral bij vrouwen. Smeren helpt niet, onze huid neemt namelijk deze natuurlijke stof moeilijk op. Je zult dus regelmatig voeding met collageen op je menu moeten zetten en het effect ervan versterken met het voedingssupplementen in tabletten of als poeder.

Bevordert de groei en versterkt je haar en je nagels 

Je haar en je nagels zijn voornamelijk samengesteld uit keratine, een soort vezelachtig eiwit zoals collageen. Net als alle andere eiwitten, heeft het aminozuren nodig. En uitgerekend Collageen is rijk aan aminozuren. Als je gezond eet met een voldoende hoeveelheid aminozuren worden je haar en nagels gezond, sterk en glanzend. Het zal ook sneller groeien.
Lees ook: Afvallen met diabetes: Waarom is dit nodig en hoe pak je dit aan?

Collageen makkelijker opnemen 

Collageen hydrolysaat klontert en kun je dus makkelijk toevoegen aan je zelf gemaakte smoothies, maar ook aan koffie en thee. Vanwege zijn laag molecuulgewicht wordt deze stof binnen het half uur door ons lichaam opgenomen, zodat we van alle voordelen volop kunnen genieten.

Soorten collageen

Er zijn minstens zestien  diverse soorten collageen waarvan bijna negentig procent deel uitmaken van type één, twee drie, vier of type vijf. Ze hebben allemaal een verschillende structuur en een verschillende functie. Collageen dat we in ons lichaam vinden is opvallend sterk en flexibel. De vezels van type één collageen zijn erg rekbaar en zelfs sterker dan staal. Type I is vooral aanwezig in onze huid, onze beenderen, bindweefsels, pezen, bloedvaten en kraakbeen. Type 2 collageen vinden we vooral terug in de schijven van onze tussenwervels, in onze ribben, neus, strottenhoofd en in onze luchtpijp. De andere types collageen vind je vooral terug in:

  • Type III: is vooral aanwezig in onze bloedvaten, huid en klieren. Het geeft vooral ondersteuning aan onze organen en verbetert de elasticiteit van onze huid
  • Type V: vind je de lichaamsweefsels tussen onze organen en in de placenta. Het verbetert onze lichaamsweefsels en zorgt voor het onderhoud van de placenta tijdens de zwangerschap
  • Type X: is een belangrijk bestanddeel van beenderen en gewrichten.

Endogeen collageen

Het betreft een natuurlijk soort dat we zelf aanmaken. We halen het uit onze dagelijkse voeding of uit natuurlijke voedingssupplementen. Het wordt onder meer gebruikt voor medische en cosmetische doeleinden, zoals voor het herstel van lichaamsweefsels. Sommige soorten vormen een beschermend omhulsel voor gevoelige organen, zoals onze nieren.

Het beste collageen poeder afkomstig van vis

Er zijn namelijk grote verschillen in kwaliteit van de verschillende soorten collageen. Het beste poeder is afkomstig van vis en vooral van kabeljauw. Twee eetlepels per dag is genoeg  om je voorraad proteïnen op peil te houden.

Glycine als aminozuur

Glycine komt als aminozuur het meest voor in collageen. Zelf produceren we er dagelijks gemiddeld drie gram van, terwijl onze dagelijkse behoefde aan glycine minstens tien gram is.

Belangrijke bronnen van collageen

We beschikken over meerdere bronnen van collageen. De meerderheid van de supplementen die we in onze natuurwinkels aantreffen zijn afkomstig van runderen, varkens of vis. Collageen van runderen bevat vooral callogeen van type III. Dit soort speelt vooral een rol bij de ontwikkeling van onze bloedvaten. Viscollageen bevat een grote hoeveelheid collageen type I, wat een belangrijke bijdrage levert aan de gezondheid van de huid.

Ook goed om weten: Darmflora herstellen voor een betere gezondheid en makkelijker afvallen

Collageen vind je in dierlijke voeding

En dus niet uit voeding van plantaardige voorsprong. Voeding met relatief veel collageen zijn:

  • Eiwitten
  • Vlees
  • Kaas
  • Soja en sojaproducten
  • Verse groenten: in de meeste koolsoorten en in broccoli
  • Fruit zoals alle soorten bessen, bramen, frambozen en in kersen. Deze fruitsoorten zijn rijk aan sterke antioxidanten. Die beschermen ons tegen de schadelijke radicalen die onze lichaamsweefsels aantasten, onze ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen
  • Fruit met veel vitamine C: dat zijn zeker sinaasappels, aardbeien, grapefruits, kiwi’s, citroenen, limoenen
  • Schaal- en schelpdieren: dat zijn vooral mosselen, oesters, garnalen en krab. Deze zijn rijk aan koper, een mineraal dat de opname van collageen makkelijker maakt
  • Voeding rijk aan vitamine A: deze vind je in alle voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong en in plantaardig voedsel als bèta-caroteen

Gezonde voedingsstoffen die de vorming van collageen bevorderen

Dat zijn vooral:

  • Vitamine C
  • Chondroïtine: is een lichaamseigen stof die voorkomt in bindweefsel, kraakbeen, pezen en huid. Het is een bouwstof van kraakbeen. Het helpt bij de vervelende en pijnlijke symptomen van artrose.
  • Glucosamine: ook deze stof maken we zelf aan en is vooral aanwezig in bijna alle lichaamsweefsels. Glucosamine is een bouwstof van kraakbeen en helpt tegen artrose.
  • Hyaluronzuur: is een natuurlijk voorkomende Polysaccharide (suiker) dat zowel we zowel in onze huid als in het bindweefsel aanwezig is. Eén enkele Hyaluronzuur-molecuul is in staat om tot 1000 keer zijn eigen gewicht aan water vasthouden. Het speelt dus een hoofdrol rol in de hydratatie van onze huid.

Kleine bouwstenen

Het belangrijkste is dat ons lichaam deze stof goed opneemt. Daartoe wordt collageen afgebroken tot collageen hydrolysaten. Dit is het poeder dat je in collageensupplementen vindt. Zelf is het een gelachtige substantie. Het natuurlijke proces van enzymen breekt gelatine af tot kleinere bouwstenen van collageen. Deze bouwstenen worden peptiden genoemd. Deze peptiden worden weer omgezet in collageen.
Ook interessant: Nek- en schouderpijn: Deze natuurlijke voedingssupplementen

Welk collageenpoeder nemen we het best op?

Niet elke vorm van deze stof wordt even goed door ons lichaam opgenomen. Collageen uit vis heeft het laagste soortelijk gewicht, waardoor we steeds beter opnemen. Dit betekent dat deze vorm van collageen uiteindelijk het meest effectief is.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.