Waarom is fructose- glucosestroop zo ongezond?

Ook op de hoogte blijven van de laatste nieuwe gezondheidstips?

Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief en krijg alle nieuwtjes als eerste DIRECT in je mailbox!

[bftpro-form-start 1]

Je Naam:[bftpro-field-static name]
*Je Email:[bftpro-field-static email]

[bftpro-submit-button 1 “Aanmelden”] [bftpro-form-end 1]

Als jij ook gezond en dus suikervrij wil gaan eten, dan schrap je fructose- glucosestroop best zo vlug mogelijk van je suikervrij dieet. Dat is niet zo gemakkelijk, het deze mierzoete stroop is in steeds meer voedingsproducten maar vooral in koekjes, snoep en gebak terug te vinden. Waarom is fructose- en glucosestroop zo ongezond

 

Fructose is samen met glucose hét hoofdbestanddeel van, jawel, onze geraffineerde witte suiker.
Fructose is samen met glucose hét hoofdbestanddeel van, jawel, onze geraffineerde witte suiker.

Fructose of vruchtensuiker is enkelvoudige suiker en komt van nature voor in zowat alle fruitsoorten en in honing. Fructose is erg zoet, ongeveer 2,5 keer zoeter dan glucose en bijna dubbel zo zoet als sacharose. Toch is fructose veel minder zoet dan kunstmatige zoetstoffen als het veel gebruikte aspartaam en acesulfaam- K, beiden steeds meer terug te vinden in allerlei light voeding en frisdrank.

Geraffineerde witte suiker

Fructose is samen met glucose hét hoofdbestanddeel van, jawel, onze geraffineerde witte suiker. In de VS is deze High Fructose Corn Syrup (HFCS) erg omstreden, ook al wordt het in ontelbare voedingsproducten verwerkt. Het wordt gemaakt uit maïs en wordt vooral toegevoegd aan frisdrank. Recent wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat deze stof ernstige leerproblemen veroorzaakt.

Honing bestaat bijna voor de helft uit natuurlijke fructose
Honing bestaat bijna voor de helft uit natuurlijke fructose

Diabetici

Fructose wordt aan vele voedingsproducten en frisdranken toegevoegd om het nog zoeter te maken dan ze al zijn. Men ging er tot voor kort van uit dat fructose een gezonde soort suiker was, veilig voor diabetici. Maar niet dus. Fructose veroorzaakt geen vlugge snelle verhoging van de bloedsuikerspiegel.  Maar nu blijkt uit tal van wetenschappelijke studies dat het minstens even schadelijk is dan geraffineerde witte suiker.

  • Fructose is vooral aanwezig in: vers fruit, maar liefst vijf gram per honderd gram fruit. Abrikozen, pruimen, bessen en grapefruit bevatten de grootste concentratie aan fructose.
  • Honing: bevat veertig procent natuurlijke fructose.

Fruit is rijk aan natuurlijke fructose maar barst van gezonde voedingsstoffen als vitaminen, mineralen en voedingsstoffen waardoor fruit gemakkelijk verteerbaar is 

Zoetigheden en voeding rijk aan suiker vormt een grote bedreiging voor je gezondheid
Zoetigheden en voeding rijk aan suiker vormt een grote bedreiging voor je gezondheid

Bedreiging voor je lever

Door het gebruik van fructose wordt je lever overbelast. Je lever krijgt het zo druk met het verwerken van fructose dat er geen tijd meer overblijft voor de aanmaak van leptine, dat aan je hersenen het signaal geeft als je verzadigd bent.

Bij een tekort aan leptine geraak je nooit verzadigd en heb je constant honger

Met fructose kan je lichaam weinig of niets aanvangen, het zet deze stof voor het grootste deel om in vet. Fructosestroop bevat nauwelijks voedingsstoffen.

Diabetes, overgewicht en… ADHD

Sinds het toenemend gebruik van glucose- fructosestroop nam het aantal patiënten met overgewicht en diabetes ook hier sterk toe. Naast deze twee veel voorkomende aandoeningen wordt het stijgend gebruik van fructose- en gluctosestroop ook in verband gebracht met het toenemend aantal gevallen van ADHD, migraine, allerlei soorten kanker.

fructose wordt dus gemakkelijk omgezet in lichaamsvet, en is een belangrijke oorzaak van overgewicht.
Fructose wordt dus gemakkelijk omgezet in lichaamsvet, en is een belangrijke oorzaak van overgewicht.

Kwik erg schadelijk metaal

Recent onderzoek bracht ook de aanwezigheid van kwik in  fructose- glucosestroop aan het licht. Kwik is een zwaar metaal dat reeds in erg kleine dosis bijzonders schadelijk is voor onze gezondheid.Toch is deze fructose- glucosestroop nog in vele voedingsstoffen aanwezig die zelfs natuurwinkels en bio- shops worden verkocht.

De gevaren van te veel fructose

In tegenstelling tot glucose laat fructose je insulineniveau niet stijgen.

Niettemin heeft fructose in hoge concentraties een aantal belangrijke nadelen voor je gezondheid:

  • Slechte LDL- cholesterol: slechts een beperkt aantal lichaamscellen slaagt erin fructose om te zetten in energie. Fructose wordt in plaats daarvan omgezet in schadelijke LDL- cholesterol.
  • Overgewicht: fructose wordt dus gemakkelijk omgezet in lichaamsvet, en is een belangrijke oorzaak van overgewicht.
  • Constant hongergevoel: de hoeveelheid fructose die je eet heeft geen enkele invloed op je hongergevoel.
  • Baby’s en kinderen tot vijf jaar: drinken best zo weinig mogelijk vruchtensappen met een hoog percentage fructose in verhouding tot glucose zoals appel- en peren dik sap. Ze kunnen daar rusteloos van worden en darmkrampjes, winderigheid, buikpijn en diarree van krijgen.
  • Hoge bloeddruk en hartinfarct: langdurige hoge inname van fructose kan volgens de resultaten van wetenschappelijke onderzoeken leiden tot het metaboolsyndroom, diabetes,  insulineresistentie, obesitas, leververvetting en cardiovasculaire aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hartinfarct en dyslipidemie

Author: Francois AppersHallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com