Omega 3 vetzuren
Spread the love

INHOUDSOPGAVE

Tekort aan omega 3 vetzuren heeft vele nadelen voor onze gezondheid. Het doet ons ook  minder opgeslagen vet verbranden en moeilijker afvallen.  Omega 3 vetzuren regelen niet alleen onze vetopslag en vetverbranding. Ze zijn ook een belangrijke bron van energie en van gezonde voedingsstoffen. We eten de verkeerde voeding en krijgen er dus veel te weinig van binnen.  Zaak is dus om een tekort aan deze gezonde omega 3 vetzuren tijdig te herkennen.

Hoe herkennen we een tekort aan omega 3 vetzuren en wat kunnen er eraan doen?

Er zijn met omega 3, 6 en 9 drie verschillende soorten vetzuren. Omega 3  is een verzamelnaam voor enkele vetzuren die onze gezondheid bevorderen. Ze maken deel uit van de essentiële vetzuren. Die maken we niet zelf aan. We moeten ze dus uit onze dagelijkse voeding halen. Eet daarom steeds de juiste voeding. Een tekort aan omega 3 vetzuren voorkomen doen we door de symptomen tijdig te herkennen. Omega 3 vetzuren zijn onmisbaar voor onze gezondheid. We hebben ze ook nodig om meer vet te verbranden en om iets aan ons overgewicht te doen.

[fusion_button link=”http://www.paypro.nl/producten/Afslank_Receptenbijbel/21142/50831//” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid, een slanke lijn en een platte buik![/fusion_button]

Omega 6 vetzuren

Die zijn vergelijkbaar met hun omega 3 variant. Zijn beide vetzuren in de juiste hoeveelheid aanwezig zijn, is er met onze gezondheid niets aan de hand. Het evenwicht tussen beiden is vaak verbroken. Dan zijn de omega 6 vetzuren in de meerderheid. Ons ongezond voedingspatroon met teveel toegevoegde suikers en ongezonde vetten is er de belangrijkste oorzaak van. We gebruiken ook meer en meer plantaardige oliën en die barsten van de omega 6 vetzuren.  Door de grote hoeveelheid omega 6 vetzuren die we binnen krijgen ontstaat al vlug een tekort omega 3. Dat is niet alleen slecht voor onze gezondheid, maar ook voor onze vetverbranding.

Symptomen tekort omega 3 vetzuren

Overgewicht en teveel ongezond buikvet

Een tekort omega 3 vetzuren  vertraagt onze vetverbranding. Zo verbranden we minder vet en wordt er meer (buik) vet opgeslagen zodat afvallen onmogelijk wordt. Wanneer je meer vet wilt verbranden en makkelijker afvallen moet vooral je voeding met omega 3 vetzuren eten. Dat kun je eventueel ondersteunen met het slikken van voedingssupplementen met omega 3 vetzuren. Alleen meer omega 3 vetzuren aan je eetpatroon toevoegen doet je niet afvallen.  Daarvoor moet je maximaal 500 calorieën per dag minder opnemen dan normaal is toegelaten.

Tekort omega 3 vetzuren slecht voor je geheugen

Voldoende omega 3 vetzuren en zeker DHA vetzuur is belangrijk voor de goede werking van onze hersenen. Ze zijn namelijk de beste voeding voor ons brein. Resultaten van grootschalige wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat kinderen met ernstige leerstoornissen waaronder ADD (aandachtsstoornis) veel voordeel halen uit het eten van meer voeding met omega 3 vetzuren. Een tekort omega 3 vetzuren is op latere leeftijd vaak oorzaak van vergeetachtigheid.


Tekort omega 3 vetzuren zorgt voor depressie

Als je dagelijks te weinig omega 3 vetzuren binnen krijgt kan dit oorzaak zijn van depressie. In landen waar meer onverzadigde vetten worden gegeten komt depressie opmerkelijk minder voor. Omega 3 vetzuren kunnen ook andere en veel voorkomende aandoeningen voorkomen zoals:

  • ADHD

  • Schizofrenie

  • Bipolaire stoornis

  • Artritis

  • Eczeem

Je kunt een tekort omega 3 vetzuren aanvullen door:

Minder voeding met omega 6 vetzuren te eten:

Dit soort vetzuren vind je vooral in zonnebloemolie,  sojaolie, maisolie  en katoenzaad olie. Gezonde alternatieven zijn kokosolie en olijfolie. Die zijn rijk aan omega 3 vetzuren en bevatten nauwelijks omega 6 vetzuren.

Eet meer voedingsmiddelen met omega 3 vetzuren:

Eet minstens tweemaal per week vette vis: denk dan in de eerste plaats aan wilde zalm, paling, tonijn, forel, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sport, haring en ansjovis. Omega 3 vetzuren vind je ook in alle plantaardige oliën afkomstig van noten en zaden.

Eet dagelijks minstens 500 gram rauwe en gekookte groenten en vooral groene bladgroenten:

Dat is zeker zo voor spinazie, andijvie, sla, broccoli, alle soorten groene kolen, paksoi, tuin- en waterkers. Vlees bevat ook gezonde vetten maar dan in beperkte mate. Een gezond eetpatroon waarbij je tweemaal vis eet per week en dagelijks 500 gram groenten naar binnen werkt  is vaak onvoldoende om je voorraad gezonde vetzuren op peil te houden

Tekort gezonde vetten aanvullen doe je alleen in een gezond en natuurlijk eetpatroon zoals beschreven in de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm(Gratis Webinar).

Probeer de Afslank Receptenbijbel nu risicovrij uit… 60 Dagen niet goed? Geld terug!

Snel afvallen zonder dieet

[fusion_button link=”http://www.paypro.nl/producten/Afslank_Receptenbijbel/21142/50831//” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid, een slanke lijn en een platte buik![/fusion_button]

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

2 thoughts on “Tekort omega 3 vetzuren – Symptomen herkennen en hoe tekort aanvullen?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole