Afvallen met diabetesClose-up of a woman holding a bowl with freshly harvested vegetables
Spread the love

INHOUDSOPGAVE

Afvallen met diabetes is moeilijker dan afvallen in het vooruitzicht van een zonnevakantie op het strand. Vele diabetici vragen zich af waarom ze best iets aan hun gewicht doen om diabetes type 2 onder controle te houden. Het antwoord is eigenlijk eenvoudig. Overgewicht is vooral een belangrijke oorzaak van diabetes type 2. Niet alleen voor hen. Patiënten met diabetes type 1 willen vaak ook enkele kilo’s kwijt.

Maar wat is nu de beste manier van afvallen bij diabetes? 

Diabetes is een chronische aandoening waardoor glucose niet goed wordt opgenomen door onze cellen. Daarvoor is hun hoeveelheid insuline te laag. Om diabetes onder controle te houden is naast een aangepast en gezond voedingspatroon ook voldoende beweging en aangepaste medicatie onmisbaar. Vooral bij diabetes type 2 moet het eet- en leefpatroon van deze patiënten drastisch aangepast worden. Dit soort diabetes is namelijk vooral het gevolg van een ongezond voedingspatroon met veel geraffineerde suikers, ongezonde vetten en te weinig lichaamsbeweging. Diabetes type 2 is vaak ook genetisch bepaald maar dat hebben we spijtig genoeg niet zelf in de hand. Een gezond voedingspatroon met zoveel mogelijk natuurlijke voedingsproducten is al een belangrijke stap om diabetes onder controle te houden. Gezond en natuurlijk eten zorgt voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel. Daar zijn alle diabetici heel wat mee geholpen.

Lees ook: Let op wat je eet bij diabetes

Afvallen met diabetes: Hoe pak je dat best aan?

Diabetici letten nauwgezet op wat ze eten. Ze eten gezond en in de eerste plaats natuurlijk, evenwichtig en zeker gevarieerd. Daar horen geen (snelle) koolhydraten bij. Het aanpassen van je voedingspatroon gebeurt stap voor stap. Zou hou je het levenslang vol en krijg je diabetes definitief onder controle.

[fusion_button link=”http://www.paypro.nl/producten/Afslank_Receptenbijbel/21142/50831//” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid en snel afvallen![/fusion_button]

Afvallen met diabetes moeilijk door teveel insuline

De hoeveelheid insuline in ons bloed is vooral voor diabetici een belangrijke struikelblok als ze willen afvallen. Dit hormoon regelt zowel onze vetopslag als vetverbranding. Insuline verwijdert ook glucose uit ons bloed en brengt het naar onze lever, ons vetweefsel en naar onze spieren. Hoe groter de concentratie insuline hoe meer vet wordt opgeslagen in plaats van het te verbranden. Zo wordt afvallen moeilijk en vaak zelfs onmogelijk.  Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier wel insuline aan, maar werkt minder goed waardoor je steeds meer insuline aanmaakt. Dit hoog insulinegehalte maakt afvallen met diabetes zo moeilijk.

Lees ook: Insuline verlagen zonder geneesmiddelen beschermt tegen diabetes

Afvallen met diabetes door gezond te eten met minder koolhydraten

We maken minder insuline aan door gezond en natuurlijk te eten. Met minder (snelle) koolhydraten bijvoorbeeld. Zo maken we minder insuline aan of moet je minder spuiten. Minder insuline betekent ook dat we makkelijker en meer vet verbranden. Het is voor ieders gezondheid belangrijk om minder snellen koolhydraten te eten. Die vind je vooral in:

 • Geraffineerde witte suiker

 • Snoep, koekjes, gebak en in chips

 • In geraffineerde witte deegwaren, in witte rijst 

 • In frisdranken maar ook in kant en klare fruit- en vruchtensappen

Vervang deze producten door natuurlijke voeding met een hoge voedingswaarde rijk aan vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Die zorgen voor een snel en langdurig voldaan gevoel zodat je minder eet. In een gezond eetpatroon voor afvallen met diabetes eet je vooral verse groenten,  fruit, onbewerkte noten, zaden en pitten, vette vis, mager vlees, zuivel en zuivelproducten. Ze houden onze bloedsuikerspiegel stabiel zodat je minder medicatie nodig hebt.

Lees ook: Tekort aan voedingsvezels en de gevolgen voor je gezondheid

Afvallen met diabetes en meer Gezonde Vetten

Afvallen met diabetes gaat makkelijker met minder ongezonde verzadigde vetten en transvetten. Vervang ze door voeding rijk aan gezonde onverzadigde vetten en vetzuren, vooral omega 3.  Gezonde  vetten vind je vooral in:

 • Vette vis: en vooral in wilde zalm, paling, tonijn, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, sardienen, makreel, sprot, haring en in ansjovis. Eet wekelijks minstens een keer vis. Zo geniet je maximaal van hun vele gezondheidsvoordelen.

 • Peulvruchten: en vooral erwten, bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, krentenbaard, linzen en kikkererwten. Naast gezonde vetten barsten peulvruchten van hoogwaardige eiwitten. Eet ze daarom minstens eenmaal per week.

 • Onbewerkte noten, zaden en pitten: die zijn ongezouten, niet geroosterd en ongebrand

 • Mager en vooral wit vlees: vooral kip en kalkoen

Lees ook: Gezonde noten brengen je cholesterolgehalte weer in evenwicht

In zo een gezond en natuurlijk eetpatroon is er geen plaats voor:

 • Gefrituurde gerechten

 • Kant en klare voeding en gerechten

 • Bewerkte voeding en vlees

 • Rood vlees

 • Diepvriesmaaltijden

Afvallen met diabetes en haver(mout)

Haver heeft een hoge voedingswaarde en barst van de voedingsvezels. Zo geeft het zijn energie langzaam af waardoor je bloedsuikerspiegel meer stabiel blijft. Haver heeft je snel een lang voldaan gevoel. Havermout(pap) is uitstekend voor diabetici. Wetenschappelijke studies toonden aan dat de bloedsuikerspiegel van diabetici na slechts twee dagen havermoutpap eten met maar liefst 40 procent was verminderd.

Lees ook: Havermoutbrood de beste manier om snel af te vallen

Afvallen met diabetes en kaneel

Dit kruid heeft een sterk helende werking en helpt ook bij afvallen met diabetes. Kaneel zorgt voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel, een hogere insulinegevoeligheid, een betere spijsvertering en een snelle vetverbranding.

Afvallen met diabetes en gember

Ook gember zorgt voor een gezonde bloedsuikerspiegel en past dus in elk gezond eetpatroon, ook voor afvallen met diabetes. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek aan de University of Sydney. Daaruit blijkt dat gember onze bloedglucose onder controle houdt door het gebruik van onze spiercellen. Gember verhoogt namelijk de glucose opname in die spiercellen.

Afvallen met diabetes en Uien

Uien zijn niet alleen een gezonde en natuurlijke smaakversterker. Ze zorgen tegelijk voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel. Uien hebben een hoge voedingswaarde met veel gezonde voedingsstoffen. Ze zijn arm aan calorieën zodat ze passen in ieder gezond, zeker als je makkelijker wilt afvallen.

Afvallen met diabetes: Geeft de voorkeur aan beperkte eetmomenten 

Diabetici geven best de voorkeur aan meerdere (zes tot acht) kleinere eetmomenten in plaats van hun drie grote maaltijden per dag. Zo blijft hun vetverbranding constant actief waardoor we meer vet verbranden en makkelijker afvallen.

Lees ook: Weinig eten voor slanke lijn en een platte buik een goed idee

Afvallen met diabetes: Drink voldoende water

En dat is dagelijks minstenhs 2,5 liter. Water geeft je snel een voldaan gevoel en zuivert ons van alle (giftige) afvalstoffen. Een schoon lichaam zonder afvalstoffen verliest makkelijker zijn overgewicht. Koffie en kruidenthee zonder melk en suiker en een zelf gemaakte smoothie met veel groenten en enkele plakjes vers fruit zijn goede alternatieven. Alcohol horen in dit eetpatroon uiteraard niet thuis.

Afvallen met diabetes en meer beweging

Naast een gezond en natuurlijk eetpatroon is voldoende beweging zeker belangrijk voor diabetici. Beweging verbetert de gevoeligheid voor insuline, vergroot onze spiermassa, vermindert stress. Je verbrandt zo ook extra calorieën. Heb je een zittend beroep of bewoog je tot hiertoe weinig of niet? Dan volstaat een half uurtje wandelen, joggen, lopen, fietsen of zwemmen per dag. Eens je hier aan aangepast kun je je trainingsinspanningen altijd opvoeren.

Afvallen met diabetes met Cardio en krachttraining

Om maximaal voordeel te halen uit meer lichaamsbeweging combineer je cardio met krachttraining. Je zult dus ook met gewichten moeten werken. Bij voorkeur afwisselend een dag cardio gevolgd door een dag krachttraining. Dat gaat makkelijker dan je denkt. Met gewichten trainen kun je namelijk makkelijk thuis met een aangepaste kettlebell.

Afvallen met diabetes doe je alleen in een gezond en natuurlijk voedingspatroon zoals beschreven in de Afslank Receptenbijbelvan Oscar Helm(Gratis Webinar).

Probeer de Afslank Receptenbijbel nu risicovrij uit… 60 Dagen niet goed? Geld terug!

Snel afvallen zonder dieet

[fusion_button link=”http://www.paypro.nl/producten/Afslank_Receptenbijbel/21142/50831//” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid en snel afvallen![/fusion_button]

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole