Spread the love

[fusion_builder_container background_color=”#282a2b” background_image=”https://www.leefnugezonder.be/wp-content/uploads/2015/02/Black_background-1.jpg” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”center center” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”0″ padding_bottom=”20″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_2″ last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_text]

Ook op de hoogte blijven van de laatste nieuwe gezondheidstips?

Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief en krijg alle nieuwtjes als eerste DIRECT in je mailbox!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_2″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”25″ bottom_margin=”25″ sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][fusion_text][bftpro-form-start 1]

Je Naam: [bftpro-field-static name]
*Je Email: [bftpro-field-static email]

[bftpro-submit-button 1 “Aanmelden”]
[bftpro-form-end 1][/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”20px” padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text] Steeds meer landgenoten lijden aan diabetes. Daar waar vroeger diabetes steeds werd gelinkt aan ouderdom worden diabetici steeds jonger. Een verontrustende vaststelling, en het is dan ook niet verwonderlijk dat wetenschappers diabetes als dé epidemie van onze eeuw beschouwen. Diabetes heeft alles te maken met je voeding en je eet- en leefpatroon. Willen diabetici de symptomen van deze aandoening zoveel mogelijk beperken, dan dienen ze nauwlettend hun voeding in het oog te houden. En in dit kader is dat veel meer dan enkel op het suikergehalte van je voeding te letten. Het diabetes dieet is lang geen marteling meer maar geëvalueerd naar een evenwichtige en gezonde voeding!

 

Ruim één op tien Belgen lijden aan diabetes en dat heeft veel te maken met ongezonde voeding.

Diabetes komt dus steeds meer en meer voor en toch bestaan er nog vele misverstanden over deze aandoening. Pas als je lichaam geen of te weinig insuline aanmaakt spreekt men van diabetes. Dankzij deze insuline is je lichaam in staat koolhydraten te verbranden. Koolhydraten heeft iedereen van ons nodig, dus ook diabetici.

Pancreas of alvleesklier

Een orgaan dat in dit belangrijke proces een hoofdrol speelt is ongetwijfeld je pancreas of alvleesklier. Insuline is een hormoon dat wordt aangemaakt in de je pancreas of alvleesklier. Ondanks zijn belangriijke rol is de pancreas een klein orgaantje, gelegen in de onmiddellijke nabijheid van je maag. Het hormoon insuline is onmisbaar bij de omzetting van koolhydraten zoals zetmeel en suikers in energie, de brandstof voor je lichaam.

Teveel aan restsuiker

Als je te weinig of geen insuline aanmaakt ontstaat er een probleem. Dan blijft er een teveel aan restsuiker in het bloed achter, en dat heeft een bijzonder nadelige werking van je hersenen tot gevolg. Wordt dan niet vlug ingegrepen dan kunnen coma en mogelijk zelfs overlijden vlug volgen. Wanneer je regelmatig met een te hoge bloedsuikerspiegel wordt geconfronteerd, lijd je aan diabetes mellitus, kortweg diabetes Vaak spreekt men ook van suikerziekte of kortweg suiker, hoewel deze laatste twee uitdrukkingen geen juist beeld geven van wat de ziekte precies inhoudt.

Hypoglycaemie en hyperglycaemie

Diabetici kunnen lijden aan een té lage bloedsuikerwaarde en dan spreekt men in medische termen van hypoglycaemie of aan een te hoge bloedsuikerwaarde of hyperglycaemie. Bij gezonde personen ligt de bloedsuikerwaarde rond de 8 mmol.

  • Hyperglycaemie: ontstaat door een combinatie van teveel aan suiker en een tekort aan insuline.
  • Hypoglycaemie: ontstaat door een teveel aan insuline en een tekort aan suiker en is veruit het gevaarlijkst. Een te lage bloedsuikerspiegel kan al vlug resulteren in bewustzijnsverlies, coma en zelfs overlijden. Hypoglycaemie veroorzaakt ook ernstige schade aan andere organen. Een te hoge bloedsuikerspiegel is écht gevaarlijk als de hoeveelheid suiker extreem hoog is of als de situatie langdurig aanhoudt.

Controleer bloedsuikerspiegel

Het is voor diabetici van groot belang dat hun bloedsuikerspiegel zo vlug mogelijk genormaliseerd wordt. Dat gebeurt meestal met een aangepast dieet en/of door toediening van extra insuline. Met het diabetes dieet wordt in eerste instantie gestreefd naar een regelmatige opname van trage koolhydraten. Met deze extra insuline kan de bloedsuikerspiegel onder controle worden gebracht. Het regelmatig meten van je bloedsuikerspiegel is voor diabetici dan ook een erg vertrouwd beeld. Op die manier is men in staat de hoeveelheid insuline aan te passen aan de suiker huishouding van je lichaam.

Wanneer je als diabetes patiënt niet op je voeding let is spuiten de enige ‘oplossing’

Regelmaat en gezonde voeding

Voor diabetici is zowel regelmaat als een gezonde voeding van groot belang. Alleen dan kan de bloedsuikerwaarde zo dicht mogelijk de ideale waarde van 8 mmol benaderen. Om dit doel te bereiken is een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding op zeer regelmatige tijdstippen een aanrader.

In het diabetes dieet is het lang niet zo dat suiker compleet van je menu moet worden geweerd. Het is wél noodzakelijk geen grote hoeveelheden geraffineerde suikers in korte tijd te gebruiken, om pieken in je bloedsuikerwaarden te voorkomen. Langzame koolhydraten zoals in brood en andere graanproducten, en in allerlei groenten genieten de voorkeur.

  • Acute hypoglycaemie: zorgt al vlug voor bewustzijnsverlies. In dit geval zijn dan weer snel opneembare suiker aangewezen. Dan wordt meestal een glucosetablet genomen. Zo’n tablet brengt je bloedsuikerwaarde vlug naar een normaal niveau.

Het diabetes dieet

De basis is van het diabetes dieet is een gezonde voeding de actieve voedingsdriehoek als basis. De diëtiste houdt daarbij rekening met de leefomstandigheden, levensstijl en voorkeuren van de patiënt.

  • Koolhydraten:aardappelen, graanproducten,  fruit en groenten vormen de basis van het diabetes dieet. Suiker is niet  meer compleet verboden voor diabetici zoals dat vroeger wel het geval was. Suiker kan in beperkte mate, maar dan moet het wél meegerekend worden in de totale hoeveelheid koolhydraten.

    Het diabetes dieet is gebaseerd op de actieve voedingsdriehoek.
  • Vetinname: is een ander belangrijk onderdeel van het diabetes dieet. Diabetici lopen immers een groter risico op levensbedreigende hart- en vaatziekten. Verzadigde vetten moeten dan ook zoveel mogelijk beperkt worden.
  • Overgewicht: de meerderheid der diabetici lijden aan overgewicht en moeten hun calorie aanvoer beperken. Een gewichtsverlies van 5 tot 10 kg heeft een bewenzen gunstige invloed op het vlak van de insulineresistentie  en de bloedsuikerwaarden.
  • Producten voor diabetici: het vervangen van suiker in een voedingsmiddel is onvoldoende is om een product geschikter te maken voor diabetici. Suiker wordt in deze producten vervangen door zoetstoffen, hetzij energievrije zoals aspartaam,  of door energieleverende zoals polyolen  (maltitol, xylitol). Frisdranken met energievrije zoetstoffen, verdienen aanbeveling. Worden ze  gebruikt in chocolade of pralines, dan doen zij het bulkvolume van het  product dalen, wat gecompenseerd wordt door een hoger vetgehalte. In dit geval is het dus zeker geen goed alternatief indien je moet vermageren.
  • Polyolen: hebben een te verwaarlozen invloed op de glycemie, maar producten die ermee gezoet worden, kunnen nog koolhydraten bevatten van andere ingrediënten die de bloedsuiker wél beïnvloeden. Daarnaast  bevatten ze nog vetten en vaak veel energie waardoor ze zeker niet vrij  te gebruiken zijn.
  • Stevia: is zéker voor diabetici een uitstekende vervanger voor suiker. Stevia is een natuurlijke zoetstof met alle vooedelen van suiker en zonder de nadelen.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.