Verificatie: 8eb38bd1b04cbd7a
Roggebrood gezond, maar toch staat brood nog steeds ter discussie. En dat is fout, want brood zit boordevol gezonde voedingsstoffen. Dit zijn voornamelijk vitamines, mineralen en natuurlijk voedingsvezels. Hierdoor is (rogge)brood geschikt voor ieder gezond voedingspatroon, ook als je iets aan je overgewicht wilt doen. Je kunt alle gezondheidsvoordelen van roggebrood extra ondersteunen door het te combineren met een evenwichtig samengestelde multivitamine. Eet je graag brood? Geef dan de voorkeur aan roggebrood en aan andere soorten volkorenbrood, vooral volkoren spelt.
Hoe gezond is roggebrood écht en wat zijn de beste roggebrood recepten?
Roggebrood gezond voedingscentrum. Eet je graag brood, hecht je belang aan gezonde voeding en wil je daar bovenop ook nog meer vet verbranden en makkelijker afvallen? Geen probleem als je het juiste soort brood kiest tenminste. En dat is met voorsprong roggebrood. Dat bevat niet alleen alle voedingsstoffen om goed te kunnen functioneren. Vergeleken met andere soorten brood bevat roggebrood veel minder calorieën. Zo heeft roggebrood, naast rogge, alleen water, zout, gist of zuurdesem aan boord. Vooral Fries roggebrood. Dat roggebrood gezonder is
Roggebrood voedingswaarde
Roggebrood heeft een hoge voedingswaarde. Per honderd gram bevat het vijf gram hoogwaardige eiwitten, tien gram voedingsvezels en vier gram suiker. Samen goed voor precies 138 calorieën. Roggebrood bevat vooral:
- Vitaminen: voornamelijk vitamine A, B, en vitamine D
- Mineralen: vooral ijzer, maar ook magnesium, kalium, natrium en calcium
- Enkelvoudige en meervoudige, onverzadigde vetten
- Voedingsvezels: in roggebrood vinden we dertig procent meer vezels dan in alle andere soorten brood
welke roggebrood gezond
De hoeveelheid gezonde voedingsstoffen hangt af van de bereiding van het brood. Als je roggebrood niet zelf bakt, controleer je best altijd zijn samenstelling. Gezond roggebrood bevat alleen rogge en zeker geen suiker.
Je krijgt alle gezonde voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden naar binnen met een evenwichtig samengestelde multivitamine.
Is Fries roggebrood gezond?
fries roggebrood gezond? Zeker en vast. Is ook het fries roggebrood gezond? Het grootste verschil met andere soorten brood is dat Fries brood tot twintig uur nodig heeft om te garen. Dat betekent dat dit soort roggebrood niet écht wordt gebakken, daarvoor is zijn ‘baktemperatuur’ te laag. En zo is Fries roggebrood gezond.
Roggemeel gezond: bevat minder gluten dan tarwemeel
Roggebloem of roggemeel heeft een lager glutengehalte dan bijvoorbeeld tarwebloem. Dit is ook goed nieuws voor mensen met coeliakie. Omdat roggebrood anders wordt gebakken krijgt het een andere structuur, geur en smaak dan witbrood. Dit komt doordat roggebrood meer gegaard wordt. Daardoor is roggebrood niet alleen lekkerder maar ook gezonder.
Roggebrood bevat minder suiker
Roggebrood bevat veel minder snelle koolhydraten (suikers en zetmeel). Daardoor is het nog gezonder dan het veelgeprezen volkorenbrood.
Geschikt voor diabetici
Zo is roggebrood zelfs geschikt voor mensen met diabetes en overgewicht. Teveel suiker en zetmeel veroorzaken een onstabiele bloedsuikerspiegel, de belangrijkste oorzaak van diabetes.
Roggebrood ook rijk aan voedingsvezels
Roggebrood bevat een hoge concentratie voedingsvezels. Gemiddeld dertig procent meer dan de andere soorten brood. Dankzij deze vezels worden suikers langzamer door je bloed opgenomen. Daardoor maakt je pancreas of alvleesklier minder insuline aan. Dit hormoon is onmisbaar om deze (snelle) suikers uit op te nemen.
Roggebrood afvallen: Je krijgt minder honger
Vezels zorgen er ook voor dat je sneller en langer voldaan bent. Zo eet je minder en vermindert ook je trek in zoetigheid. Met roggebrood kun je er weer acht uur tegenaan zonder honger. Voedingsvezels helpen ook constipatie of constipatie te voorkomen en brengen je cholesterolgehalte in evenwicht.
Roggebrood afvallen dankzij lagere glycemische index
Roggebrood bevat veel minder suiker en heeft daardoor ook een veel lagere glycemische index (GI). Hoe lager deze GI hoe stabieler je bloedsuikerspiegel. Dat is positief voor diabetici en voor hen die makkelijker willen afvallen. Een stabiele bloedsuikerspiegel maakt minder insuline aan. Dit hormoon regelt zowel de opslag als de verbranding van lichaamsvet. Hoe hoger je insulinegehalte, hoe meer vet je opslaat en hoe moeilijker afvallen wordt.
Roggebrood rijker aan vitamine B6
Het heeft gemiddeld twee keer zoveel vitamine B6 aan boord dan volkorenbrood. Deze vitamine versterkt je immuunsysteem en verhoogt je natuurlijke weerstand. Hierdoor ben je beter bestand tegen verschillende virale infecties zoals verkoudheid, griep, corona, luchtweginfecties (bronchitis) en pijnlijke blaasontstekingen. Deze vitamine zorgt ook voor een betere spijsvertering en een gezonde darmflora.
Roggebrood bevat meer ijzer
Dit mineraal is een goede bron van energie, vooral samen met vitamine C. Roggebrood met rauwe groenten en een stuk fruit vult je ijzervoorraad aan. IJzer maakt de vorming van hemoglobine makkelijker. Deze stof is een bestanddeel van rode bloedcellen. Die transporteren zuurstof door ons hele lichaam. IJzer zorgt tegelijk voor de goede werking van ons immuunsysteem.
Ook meer kalium in roggebrood
Roggebrood is rijker aan kalium dan andere soorten brood. Dit mineraal houd je vochtbalans in evenwicht, zorgt voor een gezonde bloeddruk en versterkt je spieren en je zenuwstelsel.
Roggebrood en vitamine E
Door zijn relatief hoog vitamine E gehalte stimuleert roggebrood de productie van rode bloedcellen. Het zorgt tegelijk voor sterkere en gezondere spieren en weefsels en verhoogt je natuurlijke weerstand.
Roggebrood heeft een laag vetgehalte
Rogge en andere volle graansoorten hebben een lager vetgehalte. Geraffineerde granen zoals in alle witte broodsoorten zijn rijk aan toegevoegde suikers. Daardoor ligt het vetgehalte van alle soorten wit brood veel hoger.
Roggebrood bevat minder mineralen
Wat roggebrood minder bevat dan andere soorten brood zijn mineralen, vooral magnesium en selenium.
Magnesium
Magnesium voorkomt hoofdpijn, heeft een positieve invloed op insulineresistentie, zorgt voor een gezonde bloeddruk, helpt bij een depressie en verbetert je prestaties.
Foliumzuur
Volkorenbrood levert ook meer jodium en foliumzuur. Foliumzuur is vooral belangrijk voor zwangere vrouwen en hun baby, voor vrouwen die borstvoeding willen geven of voor vrouwen die snel zwanger willen worden. Het vermindert het risico op vroeggeboorten en op ernstige afwijkingen bij de baby zoals een open ruggetje en een hazenlip.
Jodium
Deze stof is een sporenelement, belangrijk is voor de aanmaak van hormonen voor een goede werking van je schildklieren. Die zorgen voor een juiste groei en werking van je zenuwstelsel. Verder stimuleert het je vetverbranding. Je vindt jodium voor in zeevissen, eieren, in sommige zuivelproducten en in zeewier. Het wordt vooral toegevoegd aan brood, en aan sommige vleesproducten en tafelzout.
Roggebrood gezond beleg
Alle soorten brood zijn gezond. De ene soort al wat gezonder dan het andere. Dat wordt beïnvloed door het broodbeleg dat je gebruikt. Eet ook bij roggebrood mager beleg en vermijd zoveel mogelijk zoetigheden zoals jam of confituur, hagelslag en kant- en klare- ontbijtgranen. Roggebrood kan eigenlijk met alle soorten broodbeleg gegeten worden. Geef de voorkeur aan zoals gekookte ham, kalkoen- en kippenfilet en magere kaas (+20). Roggebrood maak je nog gezonder met vette vis zoals haring, sprotfilets en ansjovis of juist een zoet beleg is het heerlijk.
Conclusie
roggebrood gezonder dan wit brood, en eet je graag brood? Dan is roggebrood inderdaad een goede keuze. Het is zelfs gezonder dan alle soorten volkorenbrood. Eet ook dit roggebrood met mate en wissel af met volkorenbrood, vooral volkoren speltbrood.
Zelf roggebrood bakken: Roggebrood recept
- Zet het bakblik van je broodmachine op de weegschaal
- Doe het hele roggemeel en het roggebloem in een bakvorm, zorg ervoor dat de bloem en het meel lichtjes gedraaid liggen
- Verkruimel de verse gist of strooi de instant gist op de bodem van de bakplaat waar weinig bloem ligt
- Giet vervolgens warm water over de gist
- Strooi een snuifje zout over de bloem
- Voeg tot slot broodverbeteraar of vet toe.
- Plaats het bakblik in je broodmachine en sluit het deksel
- Zet de machine op Basis Bak Snelheid
- Selecteer de gewenste kleur van de korst via ‘crust’ en start het bakproces
- Wanneer de baktijd verstreken is, haal je het bakblik uit je broodbakmachine
- Schud het brood onmiddellijk uit het bakblik op een rooster
- Laat het hete brood voldoende uitdampen
- Maak de avond vooraf de gewenste hoeveelheid tarwebloemdeeg
- Meng water met zout, venkelzaad en pompoenpitten.
Op de bakdag zelf
- Voeg de zuurdesem toe aan het mengsel van water, zout en pompoenpitten en meng alles goed door elkaar
- Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng met de hand tot het deeg glad is en vrij van droge bloem
Direct daarna verwerken
- Leg het deeg op een vochtig werkvlak en kneed met natte handen het deeg in de vorm van de springvorm.
- Zorg ervoor dat het deeg overal zo glad mogelijk is.
- Leg in de vorm, druk goed aan en strijk de bovenkant glad
- Het brood is klaar om te bakken wanneer er zichtbare scheuren en een paar kleine stippen op de bovenkant zijn
- Bak je roggebrood gedurende tien minuten op 250 graden. Geen stoom nodig
- Ventileer de oven kort en bak nog eens tien minuten op 230 graden
- Draai vervolgens de oven terug naar 190 graden en bak nog eens vijftig minuten
- De totale baktijd is ongeveer zeventig minuten
Na het bakken
- Zodra het brood klaar is, haal je het uit de vorm
- Laat het roggebrood afkoelen tot op kamertemperatuur
- Laat je roggebrood minstens 24 uur stabiliseren voor je het gaat aansnijden
Rogge, haver en havermout zijn ook uitstekend als gezond tussendoortje.