Gezond afvallen
Spread the love

Gezond afvallen recepten met meer vetzuren doen je niet alleen makkelijker je overgewicht verliezen. Het verbetert tegelijk ook je gezondheid. Wanneer we het over gezonde vetzuren hebben gaat het vooral om omega-3 en minder over omega-3 vetzuren. Onze dagelijkse voeding bevat steeds minder omega-3 vetzuren. Dat heeft uiteraard zijn invloed op onze gezondheid. En hoe minder onze voeding van deze gezonde vetzuren bevat, hoe groter de kans op overgewicht. Gezonde recepten afvallen helpen je daarbij.

Wat zijn vetzuren en welke voeding bevat er het meeste vetzuren?

Gezond eten en afvallen is perfect mogelijk. Nu is onze voeding té rijk aan ongezonde verzadigde vetten en transvetten. Die zijn een belangrijke oorzaak van overgewicht en daaraan verbonden aandoeningen. Maar lang niet alle vetten zijn ongezond. Onverzadigde vetten en zeker visvetzuren zoals omega-3, 6 en 9 zijn onmisbaar. Vooral als bron van energie.

Gezond afvallen recepten: Wat zijn vetzuren?

Alle oliën en vetten bestaan zowel uit gezonde onverzadigde vetten en ongezonde verzadigde vetten. Verzadigde vetzuren brengen je cholesterolgehalte uit evenwicht. Zo werd wetenschappelijk bewezen dat het vervangen van ongezonde verzadigde vetten in onze dagelijkse voeding de slechte LDL- cholesterol aanzienlijk verlaagt. Daartegenover staan omega-3 en omega-6 vetzuren. Voor onze gezondheid zijn ze onmisbaar.

Gezond afvallen: We maken zelf geen vetzuren aan  

Deze onmisbare en dus gezonde visvetzuren maken we zelf niet aan. We halen ze uit onze dagelijkse voeding of door suppletie. Volgens de Gezondheidsraad hebben we dagelijks 450 milligram omega 3-vetzuren nodig. De grote meerderheid van onze bevolking zit daar ver onder. Met alle schadelijke gevolgen van dien voor onze gezondheid.

Gezond afvallen recepten met Omega-3 en omega-6 vetzuren

Vooral omega-3 vetzuren DHA en EPA zijn zijn goed voor de gezondheid van je hart- en bloedvaten. Verder zorgen ze voor een gezonde bloeddruk en verminderen ze het vet of de triglyceriden uit ons bloed. Het omega-6 vetzuur gamma-linoleenzuur (GLA) houdt dan onze vochtbalans in evenwicht en voorkomt problemen met onze urinewegen, vooral pijnlijke infecties van onze urinewegen.

Gezond afvallen met Omega-3 vetzuren

Deze hebben een positief effect op je lichamelijke als je geestelijke gezondheid. Verder helpen ze ons om meer opgeslagen lichaamsvet te verbranden en doen ze ons makkelijker afvallen. Omega-3 vetzuren:

 • Beschermen tegen aderverkalking en tegen hart- en vaatziekten
 • Zorgen voor een gezonde bloeddruk
 • Brengen je cholesterol weer in evenwicht door de gezonde HDL- cholesterol te verhogen en de ongezonde te verlagen
 • Versterken ons immuunsysteem en verhogen onze natuurlijke weerstand
 • Verkleinen je risico op verkoudheden, griep (influenza), corona en op infecties van je luchtwegen (vooral bronchitis)
 • Werken sterk ontstekingsremmend
 • Verbeteren je concentratie
 • Helpen tegen depressie en dementie

Gezond afvallen met omega-6 vetzuren

Je wilt toch ook gezond eten en afvallen? Dat doe je door alle gezondheidsvoordelen van deze vetzuren nog te versterken met het combineren van meer omega-3 met omega-6 vetzuren. Die zijn onmisbaar om je gezondheid te verbeteren en in stand te houden. We hebben dus beide vetzuren nodig.

Onze moderne voeding bevat vooral omega-6 vetzuren

Je dagelijkse voeding bevat twintig keer zo veel omega-6 vetzuren dan omega-3. Daardoor is de verhouding tussen beiden zeer verstoord. Om dit evenwicht te herstellen moet je dus meer omega-3 vetzuren binnen krijgen. Die vul je aan met het eten van vette vis, minstens tweemaal per week.

Gezond afvallen: De belangrijkste bronnen van omega-3 vetzuren

Naast alle soorten vette vis zoals wilde zalm, tonijn, paling, heilbot en tarbot, dorade, forel, makreel, sardienen, sprot, haring en ansjovis vinden we ook veel van dit soort gezond vetzuur in:

 •  Gezonde oliën: zoals olijfolie- arachide-, druivenpit, koolzaad-, lijnzaad-, maïs-, noten-, sesam-, soja-, tarwekiem- en zonnebloemolie
 • Alle groene bladgroenten: en zeker in spinazie, groene koolsoorten, andijvie, broccoli, alle soorten sla, tuinkers, spruitjes en waterkers
 • Zaden: lijnzaad, sesamzaad, koolzaad en chiazaad
 • Alle onbewerkte noten: maar vooral amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, beukennoten en kastanjes. Onbewerkte noten zijn niet gezouten, ongeroosterd en niet gebrand
 • Peulvruchten: erwten, alle soorten bonen, groentekiemen, maïs, linzen en kikkererwten
 • Eieren

Omega-3 vetzuren en meer bewegen voor een platte buik

Wetenschappers van de Nutritional Physiology Research Group uit Australië deden al heel wat grootschalig onderzoek naar de invloed van deze omega-3 vetzuren op onze gezondheid en op ons lichaamsgewicht. Alle resultaten van deze studies tonen aan dat vooral omega-3 vetzuren, samen met genoeg lichaamsbeweging, meer vet verbranden dan wanneer je alleen maar zou sporten of alleen maar Omega-3 visolie aan je eetpatroon zou toevoegen.

Omega-3 vetzuren verminderen je buikvet

Een bijkomend voordeel van deze omega-3 vetzuren is ongetwijfeld dat het ook ons ongezond buikvet doet verbranden. Ze verminderen namelijk de aanmaak van insuline. Een hormoon dat zowel de opslag als het verbranden van lichaamsvet regelt. Hoe minder insuline in je bloed, hoe minder vet je opslaat en hoe meer vet je verbrandt. Een tekort aan omega-3 aanvullen met de juiste voeding en een natuurlijk voedingssupplement is de beste manier om dit te doen.

Omega-3 vetzuren vergroten je spiermassa

Vooral omega-3 vetzuren stimuleren de aanmaak van spieren. Minder vet en meer spieren zorgen voor een slanke lijk en een gezond gewicht. Spieren verbruiken namelijk ook energie (calorieën). Zelfs wanneer je rust en ontspant en tijdens je slaap. Het teveel aan calorieën zet dit soort vetzuur om in spieren in plaats van in vet. Gezond afvallen met vetzuren en vooral met Omega-3 visolie zorgt voor:

 • Gezonde en soepele gewrichten
 • Betere bloedcirculatie
 • Sneller herstel na ziekte of operatieve ingreep

Gezond afvallen met vetzuren

Alleen met omega-3 en omega-6 vetzuren in evenwicht zijn kun je gezond eten en afvallen met vetzuren. Ze verbeteren en behouden zo ook je gezondheid. Onze moderne voeding bevat teveel ongezonde, onverzadigde vetten, transvetten en suiker en te weinig omega-3 vetzuren. Dat verbreekt het evenwicht tussen omega-3 en omega-6 vetzuren, met alle gevolgen van dien. Door aan je gezond en eetpatroon meer voeding met deze gezonde vetzuren in te passen, kun je deze daar aan verhelpen.

Gezond afvallen recepten: Gezond afvallen per week

Afvallen kan volgens de meesten nooit snel genoeg gaan. Ze vragen zich bijvoorbeeld af hoeveel Gezond afvallen per week mogelijk is. Buitengewoon veel afvallen zoals met een crash dieet is tijdelijk. De verloren kilo’s komen er relatief snel bij vanaf het moment dat je stopt met je dieet. Makkelijk afvallen per week betekent volgens diëtisten wekelijks gemiddeld een halve kilo overgewicht verliezen.

Gezond afvallen recepten

Gezond eten en afvallen doe je met gezonde recepten afvallen. Die helpen je om sneller en gezonder je doelen te bereiken. Deze gezonde recepten afvallen helpen je meer vet verbranden en makkelijker je overgewicht te verliezen. Hen je regelmatig honger tussen je maaltijden? Stop honger tussen twee maaltijden met de juiste tussendoortjes.

Gezonde afvallen: Pompoen frietjes

Ingrediënten voor vier personen: een grote pompoen, acht eetlepels cayennepoeder, vier eetlepels paprikapoeder, acht eetlepels magere mayonaise en vier eetlepels olijfolie 

Bereiding

 • Je oven voorverwarmen op 225 graden
 • Was de pompoen, snij hem doormidden en verwijder de zaden
 • Snijd de pompoen in kleine stukjes en daarna in frietjes
 • Sprenkel de friet met zeezout en breng op smaak met verse kruiden
 • Bak gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven

Gezonde afvallen recepten: Bloemkoolsoep

Ingrediënten: een kilogram bloemkoolroosjes, een liter magere melk, 400 milliliter magere bouillon, twee uien, twee teentjes knoflook, een bosje peterselie, peper, kerriepoeder, en een eetlepel olijfolie beetje olijfolie

Bereiding

 • Snipper de twee uien en de twee teentjes knoflook
 • Verhit de olijfolie
 • Fruit je de uien en knoflook en voeg je de kerriepoeder toe.
 • Voeg na twee tot drie minuten de bloemkoolroosjes toe en bak even mee.
 • Doe de bouillon en de melk toe en kook tot de bloemkoolroosjes gaar zijn
 • Klop het geheel tot soep en breng op smaak met wat peper
 • Voeg op het einde wat peterselie toe

Pasta met zalm

Ingrediënten voor vier personen: 300 gram volkoren pasta of courgette spaghetti, 500 gram zalmfilet, twee courgettes, 250 gram champignons, twee rode paprika’s, 500 gram broccoliroosjes, vier eetlepels olijfolie, verse of gedroogde bieslook en 200 gram zuivelspread bieslook light

Bereiding

 • Pasta koken volgens de aanwijzingen op de verpakking
 • Spoel de courgette vervolgens af met kookgerei of kokend water als de zalm gaar is
 • Snipper de courgettes, paprika en zalm in kleine plakjes
 • Champignons in partjes snijden en broccoli in roosjes
 • Verhit olie in een pan en fruit de groenten
 • Voeg na ongeveer tien minuten de zalmblokjes toe
 • Als de zalm gaar is, zet je het vuur uit en laat je de melk smelten
 • Voeg wat bieslook toe en breng op smaak met een snufje peper

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole