Te snel eten ongezond en oorzaak van overgewicht: dit kun je er aan doen + Recept

Te snel eten is voor niemand goed. Vraag dat maar eens aan je grootmoeder. Traag eten en goed kauwen was haar motto. En gelijk had ze. Genieten van wat je eet is belangrijk. Te snel eten is niet alleen ongezond. Het zorgt er ook voor dat je nauwelijks of niet je overgewicht verliest. Traag eten en goed kauwen is een eerste stap richting een goede spijsvertering. En die is op zijn beurt belangrijk voor je gezondheid en je vetverbranding.

Wat zijn de andere gevolgen voor je gezondheid en wat kun je doen om trager te eten?

We eten allemaal vaak veel te snel. Goed kauwen is nodig voor een goede spijsvertering. Het helpt je te genieten van wat je eet. Daarnaast helpt goed kauwen je om makkelijker afvallen. Het loont dus zeker de moeite waard om wat langer aan tafel te blijven.  Een goede spijsvertering brengt alle gezonde voedingsstoffen snel in je bloed. Ons verteringsproces start al in onze mond. Weinig kauwen zorgt voor een slechte spijsvertering, een opgeblazen gevoel na iedere maaltijd en  winderigheid. Eet je ook vaak te snel? Dan kan de keuze van je voeding helpen om trager te eten. Eet meer harde voeding en je zult het verschil vlug merken.

Te snel eten en slecht kauwen zorgt voor een slechte spijsvertering

Te snel etenEn dat zorgt er voor dat je grote stukken voeding binnen krijgt. Die verteren veel moeilijker waardoor minder gezonde voedingsstoffen worden opgenomen.  De belangrijkste symptomen van een tekort aan gezonde voedingsstoffen zijn:

 • Vermoeidheid
 • Gebrek aan energie
 • Overgewicht
 • Weinig natuurlijke weerstand
 • Een verzwakt immuunsysteem
 • Bloedarmoede
 • Botontkalking of osteoporose
 • Spierpijn en spierzwakte
 • Een onstabiele bloedsuikerspiegel

Goed kauwen verbetert het verteren van zetmeel. Daar hebben we het namelijk moeilijk mee. Deze stof vind je bijvoorbeeld in:

 • Geraffineerde witte deegwaren en rijst
 • Aardappelen
 • Peulvruchten: en vooral erwten, bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, linzen en kikkererwten
 • Granen: zoals tarwe, rogge en gerst
 • Graanproducten: alle witte broodsoorten  bijvoorbeeld brood en pasta
 • Bewerkte voeding: soep, koekjes en gebak, chocoladen chips, zuivel, vlees als broodbeleg ( salami, worst, patéé)
 • Kant en klare voeding, soep, saus en bindmiddelen

Goed kauwen maakt meer amylase aan waardoor we beter zetmeel verteren.

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!

Te snel eten doet je MOEILIJKER afvallen 

Te snel etenEn zorgt er voor dat je maag op korte tijd vol zit. Toch voel je je niet voldaan. Een verzadigd gevoel krijg je als je voeding door je darmwand werd opgenomen. Twintig minuten nadat je iets at geven je hersenen een seintje dat je voldaan bent en je best stopt met eten. Door goed te kauwen is je vetverbranding actiever waardoor je makkelijker afvalt.

Te snel eten slecht voor je alvleesklier en galblaas

Zowel je pancreas of alvleesklier als je galblaas zijn belangrijk bij je spijsverteringsproces. Ze hebben een seintje nodig als je begint te eten.  Je alvleesklier maakt dan sap aan nodig voor het verteren van suikers, eiwitten en vetten.  Je alvleesklier stimuleert ook de aanmaak van hormonen zoals insuline en glucagon. Beiden regelen je bloedsuikerspiegel. Als je vetrijke voeding eet krijgt je galblaas een signaal op het moment dat het je maag bereikt. Dan geeft het zijn vloeistof af aan je dunne darm. Dat maakt het verteren van vetten makkelijker. Deze galvloeistof bevat ook galzouten die vetten in kleine druppeltjes verdelen. Weer om deze vetten makkelijker te verteren.

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!

Extra tips om te snel eten te voorkomen 

Eet gezellig aan tafel 

In plaats van bijvoorbeeld te eten en tegelijk televisie te kijken of je krant te lezen. Zo ben je afgeleid en geniet je niet van wat je eet.  Gezellig samen met je gezin eten is je beste garantie om te snel eten te voorkomen en goed te kauwen. Je spijsvertering zal er je zeker dankbaar voor zijn.

Te snel eten voorkomen door bewuster te eten 

Eet bewuster en denk na over wat je eet. Je zult vlug merken dat je spijsvertering beter werkt en je minder klachten hebt. Goed kauwen en traag eten alleen doet je niet afvallen. Als je het inpast in je gezond eetpatroon helpt het je wel om makkelijker je overgewicht te verliezen.

Traag eten met kleiner bestek

Net zoals een kleiner bord je minder doet eten is een kleinere lepel uitstekend om trager te eten. Met een kleinere lepel neem je automatisch kleinere happen en dat is precies wat je nodig hebt om goed te kauwen en trager te eten.

Drink water tussendoor

Meer water drinkenDrink tijdens je maaltijd kleine slokjes water. Water drinken geeft je namelijk een snel en langduriger voldaan gevoel.  Zo eet je automatisch minder  Water spoelt ook je lichaam schoon van alle opgestapelde en giftige afvalstoffen.  Een schoon lichaam zonder afvalstoffen verbrandt meer vet en verliest makkelijker zijn overgewicht.

Conclusie: Te snel eten heeft niets dan nadelen

Te snel eten of goed kauwen en traag eten maakt een groot verschil. Te snel eten heeft alleen maar nadelen. Geniet voortaan van wat je eet. Dat doe je alleen als je goed kauwt en trager eet. De voordelen van trager eten zul je al vlug ondervinden.

Te snel eten voorkomen door harde voeding

Goed kauwen en trager eten doe je met veel verse groenten.  Daarom ons recept voor een knapperige groentesalade.

Recept kleurige groentesalade met wortelen, rode kool en pompoenpitten

Ingrediënten voor vier personen

GroentesaladeVier in dunne plakjes gesneden wortelen, 400 gram fijn gehakte gemengde spinazie- en rucolablaadjes, vier in stukjes gesneden(lente)uitjes, een fijn gesneden rodekool, twee in dunne plakjes gesneden groene paprika’s zonder zaadlijsten, , een handjevol of 25 gram handjevol pompoenpitten, tien eetlepels  olijfolie, vier eetlepels rodewijnazijn, twee eetlepels onbewerkte natuurhoning zonder toevoegingen en een fijn gehakte rode chilipeper of een theelepel chilivlokken

 

Bereiding

 • Meng alle ingrediënten voor de dressing (olijfolie, rodewijnazijn, natuurhoning en rode chilipeper) goed door elkaar.
 • Voeg alle ingrediënten voor de salade, behalve de pompoenpitten, samen.
 • Giet de dressing erover en schep door elkaar.
 • Strooi de pompoenpitten vlak voor het serveren over de salade.

Meer vet verbranden en makkelijker afvallen doe je alleen in een gezond en natuurlijk eetpatroon zoals beschreven in de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm(Gratis Webinar).

Probeer de Afslank Receptenbijbel nu risicovrij uit… 60 Dagen niet goed? Geld terug!

Snel afvallen zonder dieet

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!
Door |2019-11-25T19:06:15+01:00november 25th, 2019|Gezond Afvallen|0 Reacties

Over de auteur:

Francois Appers
Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Reageer ook!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.