
Havermout brood is stevig in opmars. Dat is ongetwijfeld het gevolg van onze zoektocht naar gezonde voeding. Brood staat daarbij ter discussie. Het zou volgens sommigen oorzaak zijn van overgewicht en daaraan gelinkte aandoeningen. Als je voor de volkoren versie kiest, is er niets aan de hand, integendeel. Alle soorten volkorenbrood is rijk aan gezonde voedingsstoffen en bevat grote concentraties voedingsvezels. Deze vezels verlengen ons verzadigingsgevoel waardoor we minder vlug honger hebben en dus automatisch minder eten. Haver is gezond, havermout brood dus ook. Je eet dit brood niet alleen bij de maaltijd. Het is ook uitstekend als gezond tussendoortje.
Eet dus regelmatig havermout brood. Je zult het al vlug merken aan je buikomtrek en op de weegschaal.
Iedereen die met zijn gezondheid begaan is weet dat havermout gezond is. Vooral als ontbijt maar zeker ook als gezond tussendoortje. Havermout is rijk aan gezonde voedingsstoffen, vooral voedingsvezels. Daarnaast vinden we in havermout ook trage koolhydraten. Die geven ons voldoende energie om zonder honger je volgende maaltijd te halen. Haver is ook een bron van de sterkste antioxidanten. Die beschermen ons tegen de vrije radicalen die onze ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen.
Een vraag voor onze voedingscoach? Stel ze gratis in onze chat!
Gezonde voedingsstoffen van havermout op een rijtje:
- Vitaminen: vooral vitaminen van het B- complex zoals vitamine B1, B2, B6 en B11
- Mineralen: havermout is rijk aan fosfor, ijzer, magnesium, natrium, kalium, calcium, koper en zink
- Hoogwaardige eiwitten
- Voedingsvezels
Wil je je natuurlijk verouderingsproces vertragen voor een strakke en stralende huid? Start dan vandaag nog met het inpassen van havermout in je gezond eetpatroon.
De gezondheidsvoordelen van havermout
De grote hoeveelheden gezonde voedingsstoffen in havermout zorgen voor heel wat gezondheidsvoordelen.
Havermout en havermout brood:
- Doen je makkelijker afvallen
- Helpen om meer ongezond buikvet te verbranden
- Brengen een verstoord cholesterolgehalte weer in evenwicht
- Werken sterk vochtafdrijvend
- Verkleinen je risico op aderverkalking, hart- en vaatziekten en astma
- Vertragen je natuurlijk verouderingsproces
- Zorgen voor een jonge en strakke huid
- Versterken je immuunsysteem
- Verhogen je natuurlijke weerstand
- Zijn uitstekend voor diabetici
- Zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang
Het gezondste havermout brood bak je zelf
Stilaan spelen bakkerijen en supermarkten in op de sterk groeiende belangstelling voor havermout brood. Het beste en de gezondste havermout bak je echter zelf. Zo ben je zeker van de gezonde ingrediënten die je bij het bakken van je havermout brood gebruikt. Je kunt zowel de smaak als de invloed van havermout brood op je gezondheid sterk verhogen door toevoeging van bijvoorbeeld:
- Onbewerkte en dus ongezouten, ongebrande en niet geroosterde noten, zaden en pitten
- Dadels, vijgen en rozijnen
- Gedroogd fruit (met mate)
Havermout brood als gezond tussendoortje
Havermout brood eet je zo uit het vuistje, met gezond en mager broodbeleg en als gezond tussendoortje. Zo verlaag je je trek in zoet en voorkom je (vr)eetbuien. Begin vandaag nog met het eten van gezond havermout brood maar combineer dit dan wel met gezond, eiwitrijk en mager broodbeleg zoals magere kaassoorten (+20), zelf gemaakte humus, rauwe groenten, fruit, kip- en kalkoenfilet en vette vis.
Recept gezond havermout brood
Ingrediënten: 250 gram havermout, 40 gram gebroken lijnzaad, 40 gram pompoenpitten, 4 eetlepels kaneel, 4 eieren, 200 milliliter plantaardige melk zoals kokos- en amandelmelk,
Bereiding:
- Meng de havermout, het gebroken lijnzaad, de pompoenpitten, kaneel, eieren, plantaardige melk grondig door elkaar
- Verdeel het geheel vervolgens in een cakevorm en bak dit gedurende gemiddeld 45 minuten in een voorverwarmde over van 170 graden
- Laat je gezond havermout brood afkoelen en… smullen maar
Recept havermout brood met rozijnen, hazelnoten en pompoenpitten
Ingrediënten voor 1 brood: 300 gram havermout (waarvan 200 g fijn mixen en 100 g grof laten), een mengeling van 120 gram van bijvoorbeeld je favoriete bessen, frambozen en rozijnen, 200 milliliter plantaardige melk zoals amandelmelk, kokosmelk, soja- of rijstmelk, 1 koffielepel bakpoeder, 1 koffielepel stevia of tagatesse, 4 eieren, 3 eetlepels pompoenpitten, 2 eetlepels lijnzaad, 40 gram fijn gehakte wal- of hazelnoten en een snuifje zeezout
Bereiding:
- Mix één derde van de havermout fijn en voeg er de overgebleven hoeveelheid in zijn geheel aan toe
- Doe dit in een schaal samen met de pompoenpitten en het lijnzaad
- Voeg er de melk, het bakpoeder, de eieren, het gekozen zoetmiddel en een snuifje zout aan toe
- Meng grondig
- Voeg er de rozijnen en de gehakte hazel- of walnoten aan toe en doe het mengsel in een bakvorm
- Strooi er extra pompoenpitten overheen
- Plaats het mengsel in een voorverwarmde oven van 180 graden en gedurende gemiddeld 45 minuten
Recept havermout brood met banaan, kaneel en pitten
Ingrediënten: 400 gram havermout, 2 bananen, 70 gram zonnebloempitten, 70 gram pompoenpitten, 3 eetlepels lijnzaad, 3 theelepels kaneel, 3 theelepels bakpoeder en 5 eieren
Bereiding:
- Je oven voorverwarmen op 180 graden
- Maak de bananen fijn
- Doe alle ingrediënten samen en meng alles goed door elkaar
- Doe het mengsel in een ingevette bakvorm
- Laat dit goudbruin bakken (gemiddeld 35 minuten)
Het gezondste havermout brood bak je best zelf. Met natuurlijke bio- haver:
hALLO IK HEB EVEN EEN VRAAGJE, IS 4 EETLEPELS KANEEL NIET TE VEEL IN EEN BROOD.
KAN HET GEEN KWAAD, EN KAN IEDEREEN DIT BROOD ETEN
GR ROLIDE
Dag Rolide,
Vier eetlepels kaneel is niet teveel, maar je kunt de hoeveelheid gerust volgens eigen smaak aanpassen!
Succes verder.
Gezonde groeten,
Leefnugezonder
De bananen die erin gaan kan men daar ook bakbananen voor gebruiken!?
Dat kan zeker Albert!
Gezonde groeten,
Francois
Goedemorgen Francois,
Gisteren geprobeerd het havermout brood te bakken in een broodmachine. Dat is niet zo goed gelukt, het brood was/ is heel donker uitgevallen en ietwat te droog ( eigen schuld).
Misschien moet ik een andere instelling gebruiken?
Voor mij is de broodmachine de enige optie om een brood te bakken, met mijn handen lukt niet, geen kracht!
Een lagere temperatuur en tijd gebruiken Riny.
Zeker het proberen waard, want super gezond.
Succes en gezonde groeten,
Francois,
Leefnugezonder
Beste
Dank u voor de receptjes, misschien is het al te laat voor antwoord maar probeer het toch :
Moet de kaneel erin ?
Of kan ik een vervanger gebruiken ?
Alvast bedankt moest het toch lukken
Mvg Veerle
Dag Veerle,
Geef altijd de voorkeur aan verse kaneel.
Het is moeilijk om met vervangers hetzelfde resultaat te bekomen.
Wil je om de een of andere reden toch een alternatief voor kaneel gebruiken, denk dan in de eerste plaats aan
honing, basterdsuiker of een klein beetje cacao.
Hopelijk heeft dit je geholpen.
Tot op Leefnugezonder?
Gezonde groetjes,
Francois en Team Leefnugezonder