Maar wat eet je best om je te beschermen tegen virusbesmettingen?
Hoe dichter hartje winter nadert, hoe groter je risico op virusbesmettingen. Dat zijn vooral de typische winterkwaaltjes zoals verkoudheden, griep, infecties van je luchtwegen met bronchitis op kop. Voorkomen kunnen we dit allemaal niet. Je kunt wél je risico verkleinen, de symptomen verzachten en het genezingsproces aanzienlijk verkorten.
Wat is een infectie met virussen?
We komen voortdurend in contact met mogelijke ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën en schimmels. Dankzij je immuunsysteem en je natuurlijke weerstand veroorzaakt dat zelden een ziekmakende infectie. De meerderheid van deze virussen en andere ziekteverwekkers raken gelukkig, meestal niet verder dan je huid of je slijmvliezen. Af en toe glipt er toch een virus door de mazen van het net. Met een infectie tot gevolg.
Afweersysteem
Op dat moment komt je afweersysteem in actie om verspreiding van het virus en dus erger te voorkomen. Je witte bloedlichaampjes, afweercellen en lymfeklieren verzetten zich daartegen en helpen je het virus te verslaan. Is je immuunsysteem te zwak en je weerstand te laag, dan wint het virus en krijg je last van gezondheidsklachten.
Lage natuurlijke weerstand
Zowel je witte bloedcellen als je lymfeklieren en je milt spelen dus een hoofdrol in je afweersysteem. Je lymfeklieren bewaken je gezondheid. Bij het passeren van een onbekend micro-organisme reageren ze met de extra aanmaak van witte bloedcellen. Bij een keelontsteking bijvoorbeeld dringen virussen of bacteriën het slijmvlies van onze keel binnen. Onze lymfeklieren in de hals reageren onmiddellijk en zwellen op omdat ze witte bloedcellen aanmaken. Een slechte natuurlijke weerstand kent meerdere oorzaken, zoals:
- Een ongezond eetpatroon
- Te weinig beweging
- Een gebrek aan slaap
- Stress
- Het langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen
- Een slechte gezondheidstoestand
Ontstekingsreactie
Je lichaam reageert met een ontstekingsreactie. Daarbij komen er allerlei stoffen vrij. Het zijn die stoffen die je ziek maken. Die ziekteverschijnselen of symptomen zijn vooral afhankelijk van het soort virus waarmee je te maken hebt en de plaats waar het bij voorkeur toeslaat.
Natuurlijke middelen tegen virusbesmettingen: De symptomen
Griep en verkoudheden zijn de meest voorkomende virusinfecties. De belangrijkste symptomen van zo’n besmetting met virussen zijn koorts, hoofd- en spierpijn, hoesten, een vervelende loopneus of een verstopte neus door verstopte sinussen.
Lees ook: Hoest stillen met deze natuurlijke kruiden + Recepten
Wat is er opgewassen tegen deze virusinfecties?
De meeste virussen zijn gelukkig onschuldig en gaan spontaan over. Ze worden vooral overgedragen via hoesten, niezen en handcontact. Handen wassen en wegwerpzakdoeken gebruiken vermindert de overdracht van de besmettingen. Sommige virussen nestelen zich levenslang in je lichaam. Dat is onder meer het geval met het waterpokken- en het met het herpesvirus. Deze virussen komen in een soort slaaptoestand, maar worden soms weer actief af toe wordt zo’n virus weer actief. Koortsremmers, pijnstillers, hoeststillers en neussprays verlichten de symptomen van een besmetting met een virus.
Lees ook: Koorts – Deze voeding helpt tegen koorts
Natuurlijke middelen tegen virusbesmettingen: een natuurlijk eetpatroon
Een gezonde, natuurlijke, evenwichtige en gevarieerde voeding is je beste wapen tegen virussen. Zo een eetpatroon bestaat uit veel verse groenten, fruit, onbewerkte noten, zaden en pitten, volkorengranen en volkorenproducten en vette vis. Verse kruiden en specerijen worden hierbij vaak vergeten maar zijn zeker even belangrijk.
Natuurlijke middelen tegen virusbesmettingen: Vitamine C
Deze populaire vitamine versterkt je immuunsysteem en verhoogt je natuurlijke weerstand Je vindt vitamine C vooral in verse groenten en zeker in spruiten, spinazie, andijvie, sla, broccoli, bloemkool, in alle groene koolsoorten, in tuin- en waterkers. Ook in citrusvruchten zoals kiwi’s, sinaasappels, citroenen en limoenen, in grapefruits en minder in aardappelen. Vitamine C is zeer gevoelig voor hitte. Bij langdurig koken verliezen voedingsproducten veel vitamine C.
Recept veel vitamine C
Drink iedere morgen een groot glas water (zo warm mogelijk) met het sap van een zelf geperste citroen. Nog beter is het gebruik van de citroenschil. Snij deze in kleine plakjes. Laat deze enkele dagen drogen en zet het bordje met de gedroogde plakjes citroen op de verwarming. Dat versnelt je genezingsproces aanzienlijk. Je kunt de plakjes citroenschil ook in je favoriete thee, je koffie of in je zelf gemaakte smoothie mixen of mengen.
Met vitamine D
Vitamine D is een van de doeltreffendste middelen om je natuurlijke weerstand te verhogen. We maken vitamine D alleen aan door het zonlicht. Daarom is het zo belangrijk om dagelijks minstens een half uur in de buitenlucht te vertoeven. Ook bij slecht weer en zeker tijdens de winter. Vitamine D voorkomt of verkort het genezingsproces bij griep of verkoudheid. We vinden het in kleine hoeveelheden vooral terug in vette vissoorten zoals in wilde zalm, paling, tonijn, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, sardienen, makreel, sprot, haring en in ansjovis. Er wordt nu ook meer en meer vitamine D toegevoegd aan margarine, halvarine en aan bak- en braadproducten, vooral in Nederland.
Bescherm je tegen virussen met Gember
Gember heeft vele helende eigenschappen en is een krachtige ontstekingsremmer. Het beschermt vooral tegen verkoudheden, griep en spijsverteringsklachten. Het zuivert ons ook van allerlei giftige afvalstoffen. Drink dagelijks enkele kopjes gemberthee en je zult het effect ervan al vlug ondervinden.
Recept voor gemberthee
Breng het water met een stukje geraspte gemberwortel, zelf geperst citroensap en citroenrasp aan de kook en laat dit minstens tien minuten trekken. Zeef het mengsel en voeg er een theelepel onbewerkte honing, rechtstreeks van bij de imker, een snuifje kaneel, salie en enkele takjes verse tijm aan toe.
Voeding rijk aan zink
Dit mineraal geeft een stevige boost aan je immuunsysteem. Zink helpt dus tegen de vervelende symptomen van een verkoudheid en griep.
Natuurlijke middelen tegen virusbesmettingen: Echinacea
Deze natuurlijke stof is rijk aan gezonde voedingsstoffen, vooral zink. Echinacea vermindert je risico op verkoudheden met gemiddeld vijftig procent en verkort het genezingsproces met enkele dagen.
Natuurlijke middelen tegen virusbesmettingen: Oregano olie
Etherische olie van oregano beschermt ons tegen schadelijke virussen. Werd je toch slachtoffer van een virusinfecties? Dan zal deze olie onmiddellijk verzachting brengen en het genezingsproces opmerkelijk versnellen.
Kokosolie helpt tegen virusbesmettingen
Kokosolie is rijk aan zogenoemde middellange-keten vetzuren (MCFA). Die maken de virale stoffen onschadelijk. Neem dagelijks tot twee eetlepels extra vierge kokosolie, zeker bij een beginnende verkoudheid. Dat voorkomt het vermenigvuldigen van het verkoudheidsvirus.
Virusbesmettingen verminderen met natuurlijke Honing
Onbewerkte natuurhoning zonder toevoegingen stimuleert namelijk je immuunsysteem en verhoogt je natuurlijke weerstand. Koop je onbewerkte honing rechtstreeks van bij de imker. Zo geniet je van de hoogste kwaliteit honing. Die barst van alle gezonde voedingsstoffen en vooral van sterke antioxidanten, antivirale en antibacteriële voedingsstoffen. Voeg honing aan zoveel mogelijk gerechten toe en combineer het zoveel mogelijk met citrusvruchten, verse kruiden, specerijen en met appelazijn.
Lees ook: Wintervitaminen verhogen je weerstand voor minder winterkwaaltjes
Natuurlijke middelen tegen virusbesmettingen: Appelciderazijn
Appelazijn is een krachtig alkaliserend middel dat helpt tegen de koude en de symptomen van een virusbesmetting. Meng enkele eetlepels appelazijn met warm water, een theelepel onbewerkte natuurhoning zonder toevoegingen en een theelepel zelf geperste citroen. Met het dagelijks drinken van enkele kopjes van deze zelf gemaakte drank voel je je al vlug heel wat beter.
Ook deze kruiden en specerijen zijn doeltreffend tegen virusbesmettingen: knoflook, gember, chilipeper, oregano, kurkuma, kaneel, rozemarijn, tijm, koriander, basilicum, mosterd en mosterdzaad en peterselie.