Koffie drinken: hoeveel kopjes per dag drinken om van alle voordelen te genieten?

Spread the love

Koffie drinken wél of toch niet gezond? Dat staat al langer ter discussie. Tot voor kort oordeelde de Wereldgezondheidsorganisatie dat koffie de belangrijkste oorzaak was van kanker. Het was dus beter om geen koffie te drinken. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) sloot zich daarbij aan en plaatste koffie zelfs op de lijst met stimulerende middelen. Het werd er pas in 2004 van die lijst verwijderd. Cafeïne is het hoofdbestanddeel van koffie, maar is ook aanwezig is in bijvoorbeeld thee en in diverse frisdranken en energiedranken.

Hoeveel kopjes koffie drinken om van alle voordelen te genieten?

Nu zijn onze wetenschappers er echter van overtuigd dat koffie, met mate gedronken, zelfs gezond is. Ons bakje troost verbetert niet alleen onze concentratie. Het maakt ons zelfs alerter  en verbetert ons uithoudingsvermogen en onze prestaties. Koffie is zelfs niet verslavend. Maar iemand die er van de ene op de andere dag mee stopt zal er wel bijwerkingen van ondervinden. Die verdwijnen gelukkig vanzelf na korte tijd. Drink je te veel koffie dan worden de voordelen van koffie drinken omgezet in nadelen.

Hoeveel kopjes koffie drinken per dag is gezond?

Om optimaal gebruik te kunnen maken van alle voordelen van koffie en cafeïne, dien je koffie met mate te drinken en niet meer dan vier kopjes per dag. Meer koffie drinken heeft geen zin, want al deze gezondheidsvoordelen zullen verdwijnen. Het duurt gemiddeld vijf uur voordat de helft van de cafeïne uit je lichaam is verdwenen.

Koffie drinken en gezondheid verbeteren gaan samen

Koffie en gezondheid gaan dus uitstekend samen. Het is niet slecht onschadelijk voor je gezondheid. Elke dag met mate koffie drinken is zelfs gezond. Koffie, vooral cafeïne, kan je hartslag en bloeddruk enigszins verhogen, maar gelukkig is dat maar van korte duur. Nu is zelfs de Gezondheidscommissie van mening dat koffie drinken goed is voor je gezondheid.

Lees ook: Groene koffie en wat dit kan betekenen voor je gezondheid + Recept smoothie

Koffie is rijk aan gezonde voedingsstoffen

Naast cafeïne is koffie ook een belangrijke bron van gezonde voedingsstoffen, met name van vitaminen en mineralen. In koffie vind je hoge doses vitamine B2, B3 en B5, evenals mineralen zoals magnesium, mangaan en kalium. Koffie is ook rijk aan sterke antioxidanten. Dit zijn natuurlijke stoffen die je beschermen tegen vrije radicalen. Deze zullen niet alleen je lichaamsweefsel beschadigen. Ze kunnen je ook ziek maken en het natuurlijke verouderingsproces versnellen.

Koffie drinken brengt je hormonen in evenwicht

Nu is ook bekend dat deze pittige drank je hormonen weer in balans kan brengen. Dit is bijvoorbeeld het geval met cortisol, een hormoon dat je biologische ritme reguleert en ervoor zorgt dat we wakker en alert kunnen blijven, zelfs tijdens het ontwaken. Naarmate de dag vordert, neemt de productie van cortisol af, waardoor je slaperig wordt.

Stress zorgt voor extra adrenaline

In stressvolle of gevaarlijke situaties produceer je meer adrenaline. Dit stresshormoon zorgt ervoor dat je lichaam alert is en sneller reageert. Adrenaline stimuleert ook de aanmaak van dopamine, wat ervoor zorgt dat je je beter voelt. Het effect is vergelijkbaar met dat van cocaïne en heroïne, maar in veel mindere mate. Koffie drinken stimuleert ook de aanmaak van het gelukshormoon serotonine.

Koffie drinken doet meer vet verbranden en makkelijker afvallen

De cafeïne in koffie stimuleert je stofwisseling, waardoor je meer vet verbrandt en makkelijker overtollig gewicht verliest. Cafeïne doet je ook meer zweten. Door het sympathische zenuwstelsel te stimuleren en de vetverbranding te verhogen, zal de concentratie van vetzuren toenemen.

Ook interessant: Is koffie drinken gezond of laten we ons bakje troost best staan?

Verkleint je risico op diabetes type II

De resultaten van veel onderzoeken hebben aangetoond dat koffiedrinkers 30% minder kans hebben op diabetes type 2 of ouderdomsdiabetes. Het is ook goed voor veel voorkomende hart- en vaatziekten en beroertes.

Koffie drinken vertraagt de ontwikkeling van ouderdomsziekten

Voorkom ouderdomsgerelateerde ziekten met ons bakje troost. Volgens recent onderzoek kan koffie drinken meer gezondheidsvoordelen opleveren. Wetenschappers hebben bijvoorbeeld ontdekt dat koffie het risico op de ziekte van Parkinson, levercirrose, baarmoederhalskanker, leverkanker en jicht kan verminderen.

Koffie drinken doet je makkelijker ontwaken en verbetert je concentratie

Cafeïne wordt snel in je bloed opgenomen en komt zo je hersenen binnen. Daar blokkeert de stof een remmende neurotransmitters, waardoor je makkelijker wakker wordt en alerter reageert. Dit zal ook je concentratie verbeteren. Zo blijkt uit meerdere onderzoeken dat automobilisten die een kopje koffie drinken sneller reageren en langer wakker blijven.

Brengt je cholesterol in evenwicht

Dankzij deze krachtige antioxidanten kan koffie drinken ook je cholesterol weer in evenwicht brengen. Dat kan door het gezonde HDL-cholesterol te verhogen en slechte LDL-varianten te verlagen, waardoor aderverkalking en hart- en vaatziekten worden voorkomen.

Andere gezondheidsvoordelen van koffie drinken

Daarbij stopt het niet, want koffie en cafeïne hebben nog meer voordelen voor je gezondheid:

 • Rijk aan gezonde voedingsstoffen
 • Calorie-arm
 • Doet je ongezond buikvet verliezen en makkelijker je overgewicht verliezen
 • Zorgt voor een goede spijsvertering en stofwisseling
 • Geeft je mee energie
 • Verbetert je concentratie
 • Helpt bij hoofdpijn en migraine
 • Is rijk aan essentiële antioxidanten
 • Brengt zowel je hormonen als je cholesterol in evenwicht
 • Werkt sterk ontstekingsremmend
 • Is suiker en vetvrij

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.