Gezond vis maakt deel uit van elk gezond eetpatroon, zelfs als je makkelijker wilt afvallen. Maar hier moet toch een belangrijke kanttekening bij. Lang niet alle soorten vis zijn gezond. De Hogere Gezondheidsraad raad niet voor niets aan om wekelijks een keer gezond vis te eten. Gezonde vis is in de eerste plaats vette vis. Die is rijk van gezonde vetten en vooral van omega 3 vetzuren. Gezonde vetten zijn onmisbaar om meerdere redenen, in de eerste plaats als onmisbare bron van energie.
Maar wat is nu gezonde vis en welke vissoorten kun je best links laten liggen?
Vis is rijk aan gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en eiwitten. Maar spijtig genoeg lang niet alle vissoorten zijn even gezond. Vooral vette vissoorten zijn een gezonde keuze om één keer per week te eten.
Gezonde vis is rijk aan vetzuren
Gezonde vis bevatten vooral een hoge concentratie aan gezonde vetzuren, vooral omega 3-vetzuren. Die beschermen je tegen bijvoorbeeld aderverkalking, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en een verstoord cholesterolgehalte. Daarnaast vind je in vette vis ook belangrijk vitaminen zoals B6 en B12 en jodium, fosfor en seleen als minerale. Gezonde vis is ook een belangrijke bron van hoogwaardige eiwitten. Eiwitten geven je een langer voldaan gevoel waardoor je minder eet en makkelijker afvalt.
Voedingssupplementen met visolie
Visolie, een van de belangrijkste ingrediënten van gezonde vissen is dus belangrijk voor je gezondheid. En toch eten de meesten onder ons te weinig vis. Eet je ook te weinig vis? Dan kun je dit gedeeltelijk compenseren met natuurlijke voedingssupplementen met omega 3, EPA en DHA-vetzuren. Ze zijn dus een goed alternatief voor diegenen die te weinig van deze vetzuren binnenkrijgen via hun dagelijkse voeding.
Verse vis herkennen
Gezonde vis eet je bij voorkeur zo vers mogelijk. Het liefst rechtstreeks vanuit de zee op je bord. De ogen van verse vis zijn transparant, de staart is sterk en de schubben zijn nat en glanzend. Je herkent verse aan zijn droge vinnen en aan zijn grijze kieuwen. Een vis met rode kiezen is veel minder vers dan je denkt.
Lees ook: Meer vis eten voor betere gezondheid en makkelijker afvallen
Vette vissoorten zijn het gezondst
Gezonde vissen horen bij de vette vissoorten. Die bevatten minstens vijf procent gezonde vetten en vooral vetzuren zoals omega-3, EPA en DHA. Daarom kies je best om vette vis te eten die rijk is aan olie, zoals:
- Sardienen
- Haring
- Makreel: de meeste soorten makreel zijn rijk aan omega-3 vetzuren, maar lang niet alle soorten makreel zijn even gezond. Zo bevatten Koningsmakreel, afkomstig uit de westelijke Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico grote hoeveelheden kwik, een zwaar metaal dat schadelijk is voor je gezondheid.
- Sprot
- Wilde zalm
- Heilbot
- Schol
- Tonijn
- Zeebaars
- Garnalen
- Pangasius
- Tarbot
- Mosselen, oesters, garnalen en krab
Ongezonde soorten vis die je best niet eet
Ongezonde vissoorten die je best laat liggen bevatten teveel kwik, een zwaar metaal dat schadelijk is voor je gezondheid, vooral voor je zenuwstelsel en zeker voor de hersenen van ongeboren en jonge kinderen.
Ook interessant: Groenten rijk aan eiwitten voor meer gezondheid en minder vet
Vis met relatief veel kwik die je best niet eet zijn:
- Meerval
- Koningsmakreel
- Zwartvin tonijn
- Tilapia
- Amerikaanse palingsoorten
- Pangasius uit Vietnam en de Mekong rivier
- Tegelvis
- Tonijn
- Rockfish: algemene term voor vis verborgen tussen de rotsen. Vooral Sebastes is een soort vis met een hoog kwikgehalte.