[fusion_builder_container background_color=”#282a2b” background_image=”https://www.leefnugezonder.be/wp-content/uploads/2015/02/Black_background-1.jpg” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”center center” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”0″ padding_bottom=”20″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_2″ last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_text]
Ook op de hoogte blijven van de laatste nieuwe gezondheidstips?
Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief en krijg alle nieuwtjes als eerste DIRECT in je mailbox!
[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_2″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”25″ bottom_margin=”25″ sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][fusion_text][bftpro-form-start 1]
Je Naam: | [bftpro-field-static name] |
*Je Email: | [bftpro-field-static email] |
[bftpro-submit-button 1 “Aanmelden”]
[bftpro-form-end 1][/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”20px” padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]
Bij het eerste deugddoende lentezonnetje willen we er allemaal zo vlug mogelijk met een vakantiebruin tintje bij lopen. Met ons wisselvallig klimaat is dat zo goed als onmogelijk, zodat je niet anders kan dan je huid laten bruinen onder de zonnebank. Maar is dat wel gezond en op wat moeten we letten om ons veilig te laten bruinen door de zonnebank?
Veilig bruinen onder de zonnebank is alleen mogelijk als je je huidtype kent. Er bestaan vele schema’s om je huidtype te bepalen, maar het meest betrouwbare is ongetwijfeld de indeling van de huidtypes op basis van de reactie van je huid op de zon, de mate van verbranding en bruining. Hoe vlug je huid bruint hangt van verschillende factoren af en die heb je niet in de hand. Je huidtype is erfelijk bepaald en of je nu al je vrije tijd onder de zon doorbrengt of niet verandert daar niets aan.
Op basis van je huidgevoeligheid bestaan er zes verschillende huidtypes:
- Huidtypes 1, 2 en 3: zijn het gevoeligst voor de ultraviolette stralen van de zon. Bijna de helft van onze bevolking behoort tot één van deze drie huidtypes.
- Huidtype 1: je huid verbrandt altijd en bruint niet. Je hebt een bijna witte huid, meestal met (veel) sproeten. Heb je rood of lichtblond haar en lichte ogen? Dan behoor je bij dit huidtype.
- Huidtype 2: je huid verbrandt vlug en bruint nauwelijks. Je hebt eveneens een lichte huid in combinatie met blond haar en grijze, groene of blauwe ogen.
- Huidtype 3: je huid verbrandt minder vlug en je bruint gemakkelijker. Je hebt een licht getinte huid met donkerblond of bruin haar en vrij donkere ogen.
- Huidtype 4: je huid verbrandt zelden of nooit en bruint gemakkelijk.heel goed. Je huid is getint je hebt donker haar en donkere ogen.
- Huidtype 5: je huid verbrandt zelden en bruint haast onmiddellijk.
- Huidtype 6: je donkere of zelfs zwarte huid verbrandt nooit.
Als je huidtype bekend is kan je de optimale bruiningstijden raadplegen. Deze staan meestal op de zonnebank vermeld. Zorg er voor dat voor een optimale en gezonde bruining de afstand tussen de UV- lampen van de zonnebank en het dichtstbijzijnde lichaamsdeel minstens tien en maximum twintig centimeter bedraagt.
Gezond bruiningsschema
Een gezond bruiningsschema dat door dermatologen werd vastgesteld ziet er al volgt uit:
Zo word je gezond bruin onder de zonnebank
- Bruiningsproducten: gebruik uitsluitend producten die dermatologisch getest zijn. Wees voorzichtig met het gebruik van producten voor het voorkomen of verzachten van zonnebrand die kunnen je zonnekuur op de zonnebank negatief beïnvloeden.
- Geneesmiddelen: wees voorzichtig met het gebruik van de zonnebank als je geneesmiddelen neemt. Van bepaalde geneesmiddelen is immers bekend dat ze de gevoeligheid van de huid verhogen. Dit is vooral het geval bij antibiotica en kalmerende middelen. Raadpleeg steeds de bijsluiter voor je aan je zonnebankkuur begint.
- Make- up: ga bij voorkeur zonder make- up onder de zonnebank. Make- up producten zorgen er immers voor dat de poriën in je gezicht afgesloten worden. Onder invloed van de UV- stralen van de zonnebank zullen zich je huidporiën weer openen. Dat heeft voor gevolg dat je huid naast het licht van de zonnebank ook eventuele allergie veroorzakende bestanddelen van je make-up opneemt. Voor je onder de zonnebank gaat is het aan te raden je huid reinigen met een goede gezichtsreiniger, en daarna grondig naspoelen met water.
- UV- bril: van de ultraviolette stralen (UV) is bekend dat ze schadelijk zijn voor het blote oog. Het dragen van een speciaal UV- brilletje onder de zonnebank is een must.
- Een douche nemen: de bruine tint ontstaat in de huid, niet op de huid. Na je bezoek aan de zonnebank onmiddellijk douchen heeft dus geen enkel effect. Neem voor het bezoek aan de zonnebank een douche en scrub grondig je huid om dode huidcellen te verwijderen.
- Huidverzorging: verwen je huid na een beurt onder de zonnebank met een vochtinbrengende huidcrème.
- Je huid wennen aan de zon: voor je op vakantie vertrekt heeft zeker zin. Op die manier geef je je huid de nodige tijd extra bescherming op te bouwen om tijdens je vakantie onder de zon verbranding te voorkomen.
- Hoe dikwijls onder de zonnebank: gebruik nooit meer dan één keer per dag en vijftig keer per jaar de zonnebank.
- Zonnebrand vermijden: bepaal je huidtype en je bruiningsschema en wijk daar niet van af om zonnebrand te voorkomen.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]