Vermageren tips
Spread the love

Leeftijd: 61 – Lengte: 160 centimeter – Gewicht: 87,7 kilo – Hartslag: in het rood, zelfs in rust – Bloeddruk: 22/9 – Cholesterol: te hoog – Suikergehalte: een licht verhoogd suikergehalte.

Cijfers liegen niet, nooit. Dit was het ronduit verbluffende resultaat na mijn bezoek aan de cardioloog en een reeks bloedafnames.

Die waren onafwendbaar, nadat ik enkele dagen ervoor een fameuze ‘dip’ kende. Ik kreeg plots een serieuze appelflauwte, zo dacht ik.

Maar toen kort daarna ook spanningspijn ervaarde in mijn rechterschouder, besefte ik ook wel dat dit wel degelijk iets anders, ernstiger was.

Een bezoek aan de cardioloog en daarna aan mijn vertrouwde huisdokter deden me al vlug beseffen dat ik een goede engelbewaarder had.

Verdict: geneesmiddelen om mijn hoge bloeddruk te doen dalen, een aangepaste (lees gezonde) eet- en levensstijl gecombineerd met voldoende lichaamsbeweging. Een maandelijkse check-up zou meer duidelijkheid brengen.  

Overgewicht, vooral buikvet, daar vocht ik al jaren tegen. Met vallen en opstaan, de ene maand kilo’s overgewicht er af, de andere maand waren die er terug bij. Aan motivatie geen gebrek. Maar die pasta was toch zo lekker en de zoetigheden ‘s avonds deden de rest…

Mijn strijd tegen mijn hoge bloeddruk en overgewicht wil ik de komende weken en maanden met jullie delen. In de eerste plaats om iedereen ervan te overtuigen hoe kostbaar onze gezondheid wel is. En tegelijk hen motiveren om mee de strijd tegen overgewicht en zijn gevolgen samen aan te gaan. Alleen is het moeilijk om het te behalen, samen zijn we sterker, ook bij gezond afslanken.

Darmpoliepen en maagbreuk  

Zo lang ik me kon herinneren sukkelde ik met mijn darmen en met lijn spijsvertering. Ondertussen al meer dan dertig jaar geleden werden er divertikels of darmpoliepen vastgesteld. Maar ‘wegens de ernst van een operatieve verwijdering’, werd hiervan afgezien en gebeurde er eigenlijk niets. Ik kreeg het nochtans steeds maar moeilijker met aanhoudende symptomen als misselijkheid, braken, en buikpijn aan de rechterkant. Nadat men lange tijd aan leverproblemen dacht en alle mogelijke oplossingen waren uitgeput, werd de oorzaak van alle miserie gevonden: galstenen. Verbrijzelen was onmogelijk, dus… gal operatief verwijderd.

Enige tijd later doken er weer problemen met mijn spijsvertering op…

Poliepen, maagbreuk en brandend maagzuur

Drie jaar geleden werden via een coloscopie gelukkig goedaardige darmpoliepen en… een maagbreuk vastgesteld. Die maagbreuk was oorzaak van brandend maagzuur dat voor vervelende slokdarm– en spijsverteringsproblemen zorgde. Terwijl de vervelende problemen met mijn spijsvertering gelukkig wegbleven, werden de gevolgen van mijn maagbreuk en brandend maagzuur steeds acuter. Tot ik met stekende pijn in mijn rechterschouder en de verbluffende resultaten van een uitgebreid cardiologisch- en bloedonderzoek werd geconfronteerd.

Gezond eet- en leefpatroon 

Dat zorgde ervoor dat ik dit keer de strijd tegen hoge bloeddruk en overgewicht ernstig wilde aanpakken. Mét begeleiding van een diëtiste die me prompt, neen geen dieet, maar een gezond eet- en leefpatroon presenteerde. Met vetarme voeding, suikerarme voedingen zoutarme voeding en extra lichaamsbeweging als rode draad. Vanaf maandag wordt er definitief mee gestart. Dagelijks alles wat ik eet nauwkeurig noteren met strenge controle van huisarts en diëtiste.

Omdat ik steeds voorrang geef aan de korte in plaats van de lange pijn, startte ik onmiddellijk met het dieet:

De eerste dag:

  • Ontbijt (7 uur): twee sneetjes licht bruinbrood, één sneetje light kaas, één sneetje kippenwit en één tas koffie zonder suiker.
  • Tussendoortje: één banaan
  • Middag: 200 gram groentemix in de wok
  • Avondmaal om 17.30 uur: twee aardappelen, 200 gram spinazie en 200 gram pangasius filet.
  • Drank: drie tassen koffie zonder suiker en twee kleine glaasjes van 15 centiliter light cola.

Dag twee:

  • Ontbijt: twee sneetjes licht bruinbrood, twee sneetjes runder tong, twee koffies zonder suiker.
  • Middag: 300 gram wok groenten met een kleine kippenbil zonder vel
  • Avond: gezond slaatje met 200 gram rauwe groentemix, tomaten en 50 gram magere kip zonder vel.
  • Drank: drie koffies zonder suiker en twee glaasjes van 15 centiliter cola light.
  • Tussendoortjes: twee vezelrijke koekjes Weight Watchers
Dag drie:
Ontbijt: twee sneetjes licht bruinbrood, twee sneetjes light kaas, een koffie zonder suiker.
Middag: één kippenbilletje zonder vel
Avond: veertig gram (ongekookt) volkorenpasta met groente mix
Tussendoortje: drie vezelrijke koekjes Weight Watchers
Drank: drie koffies zonder suiker en drie kleine glaasjes light cola

Het verdict van de weegschaal: 85 kilo, of 2,7 kilo minder in drie dagen. Dit resultaat werd ongetwijfeld gunstig beïnvloed door mijn geneesmiddel tegen hoge bloeddruk, werkt immers vocht afdrijvend.

In ieder geval een prachtresultaat en onmisbare motivatie om door te gaan.

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Optimized by Optimole