Gezond eten en niet afvallen: De oorzaken en wat je er zelf kunt aan doen

Spread the love

Gezond eten en niet afvallen komt veel meer voor dan je denkt. Afvallen zonder het gevreesde jojo effect doe je alleen met een combinatie van gezond en natuurlijk eten en voldoende bewegen. Het een kan niet zonder het andere. Dat wordt duidelijk als je weet dat gezond eten alleen maximaal 70 procent van je totale lichaamsgewicht voor zijn rekening neemt. De overige kilo’s raak je alleen kwijt door voldoende te bewegen. Maar er zijn nog heel wat andere factoren waardoor afvallen moeilijker of zelfs niet gaat. Zo denken velen dat ze goed en gezond bezig zijn terwijl dit toch niet het geval is.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van gezond eten en niet afvallen en wat kun je er zelf aan doen?

Er zijn uiteraard meerdere oorzaken van gezond eten en toch niet afvallen. Als je gezond en natuurlijk eet en dagelijks voldoende beweegt met een combinatie van cardio en krachttraining moet je afvallen. Je zult dus niet alleen dagelijks minstens een half uurtje moeten wandelen, fietsen, joggen of zwemmen maar even goed met de gewichten moeten werken. Dat doe je afwisselend met cardio training en minstens driemaal per week. Om aan krachttraining te doen moet je niet zo nodig naar de fitness of de sportschool. Dat doe je even goed in je vertrouwde omgeving thuis met een aangepaste kettlebell bal.

Gezond eten en niet afvallen als gevolg van een gezondheidsprobleem

Als je gezond en natuurlijk eten combineert met cardio en krachttraining en nog niet afvalt moet je de oorzaken ervan ergens anders zoeken. Het is dan misschien het gevolg van een onderliggend gezondheidsprobleem. Veel voorkomende gezondheidsproblemen als oorzaak van overgewicht zijn vooral:

 • Ongezond eten met te veel toegevoegde suikers, verzadigde vetten en transvetten
 • Te weinig lichaamsbeweging
 • Gebrek aan slaap.
 • Een te grote maag.
 • Traag werkende schildklier.
 • Hormonen uit evenwicht.
 • Je bent in de overgang.
 • Langdurig gebruik van geneesmiddelen zoals tegen allergieën.
 • Genetisch bepaalt.

[fusion_button link=”http://www.paypro.nl/producten/Afslank_Receptenbijbel/21142/50831//” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid en snel afvallen![/fusion_button]

Gezond eten en niet afvallen: Eet de juiste voeding

Een gezond eetpatroon om je gezondheid te verbeteren en makkelijk af te vallen bestaat alleen uit natuurlijke voeding. Een natuurlijk eetpatroon bestaat naast veel hoogwaardige eiwitten uit voldoende gezonde onverzadigde vetten en trage koolhydraten. Door alleen eiwitrijk te eten en ook gezonde vetten en trage koolhydraten van je dagelijks menu te schrappen val je niet af, integendeel. In een gezond en natuurlijk eetpatroon eet je vooral:

 • Veel verse groenten: die zijn rijk aan alle gezonde voedingsstoffen en bevatten nauwelijks calorieën. Groenten eet je onbeperkt en minstens 500 gram rauw of gekookt per dag
 • Peulvruchten: diëtisten raden ons niet voor niets aan om wekelijks minstens erwten, alle soorten bonen, groentekiemen, maïs, kapucijners en vooral linzen en kikkererwten te eten. Peulvruchten barsten van de eiwitten en zijn ook rijk aan onmisbare voedingsvezels.
 • Vers fruit: fruit is gezond maar bevat van nature fruitsuikers. Velen denken dat hoe meer fruit ze eten hoe gezonder ze bezig zijn. Dat is dus niet zo. Ook van teveel natuurlijke suikers te eten kom je aan. Eet dus nooit meer dan drie verschillende stukken fruit per dag. Als je makkelijker wilt afvallen beperk je je fruitconsumptie tot één stuk.
 • Noten, zaden en pitten: ongezouten, niet geroosterd en ongebrand. Noten, zaden en pitten bevatten relatief veel vezels maar ook (gezonde) vetten. Je eet ze dus niet onbeperkt, maar maximaal 20 gram per dag.
 • Volkorengranen: en vooral haver, zemelen, boekweit, gierst en quinoa
 • Volkorenproducten: vooral alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst
 • Mager vlees: zoals rosbief en magere biefstuk
 • Witte vleessoorten: vooral kip en kalkoen


Lees ook:Natuurlijk afslanken zorgt ook voor een betere gezondheid

Gezond eten en niet afvallen: Je eet teveel

Afvallen doe je als je minder calorieën opneemt dan je er verbrandt. Zo zul je je vetreserves aanspreken en meer opgeslagen lichaamsvet verbranden.

Gezond eten en niet afvallen: Je eet te weinig

Het omgekeerde is ook waar: als je te weinig eet val je moeilijker en vaak zelfs niet af. We willen allemaal zo snel mogelijk ons overgewicht kwijt. Velen eten daarom zo weinig mogelijk. Ze denken dat ze zo snel afvallen, maar dat is uiteindelijk niet zo. Je lichaam reageert door meer vet op te slaan in plaats van het te verbranden. Zo kom je bij in plaats van af te vallen. Dat is een belangrijke oorzaak van gezond eten en niet afvallen. Blijf maximaal 500 calorieën onder je dagelijks aanbevolen calorieën. Mannen hebben bij gemiddelde inspanningen dagelijks meer calorieën (2500) dan vrouwen (200). Om verantwoord af te vallen mogen ze hun dagelijks aantal calorieën terugschroeven tot 2000 en 1500.


Gezond eten en niet afvallen omdat je te weinig groene bladgroenten eet

In een gezond en natuurlijk eetpatroon spelen verse groenten, en vooral groene bladgroenten een hoofdrol. Groene bladgroenten bevatten de minste koolhydraten en suikers en barsten van alle gezonde voedingsstoffen. Voedingsvezels geven je snel een voldaan gevoel waardoor je minder eet en zuiveren je lichaam. En ook dit laatste is positief voor wie wil afvallen: een zuiver lichaam zonder afvalstoffen zal meer vet verbranden. Groenten verbeteren ook de gezondheid van je spijsvertering, zorgen voor een gezonde darmflora en voor een regelmatige en soepele stoelgang. Groenten zijn niet alleen rijk aan alle gezonde voedingsstoffen, ze zijn ook caloriearm. Je eet ze dus onbeperkt, minstens 500 gram rauwe of gekookte groenten per dag.

 • De meest gezonde (groene blad)groenten zijn: spinazie, andijvie, sla, alle groene koolsoorten, bloemkool, broccoli, paksoi, Chinese kool, tuin- en waterkers, groene paprika, courgettes en asperges.
 • Deze groenten bevatten meer koolhydraten zodat je ze best beperkt eet: wortelen, zoete aardappelen en pompoen.

Gezond eten en niet afvallen: Je eet te veel suiker

Iedereen weet ondertussen nu al wel dat geraffineerde en toegevoegde suiker ongezond is en een belangrijke oorzaak van overgewicht. We weten het allemaal en toch raken meer en steeds jongere landgenoten verslaafd aan suiker. Breng je gerechten op smaak met natuurlijke suiker zoals stevia of fruitsuikers en met verse kruiden.

Gezond eten en niet afvallen omdat je te veel bewerkte voeding eet

We raden niet voor niets aan om gezond en natuurlijk te eten zonder toegevoegde stoffen. Dat is goed voor je gezondheid, maar doet je ook makkelijker afvallen. Bewerkte voeding die je best niet eet, is vooral:

 • Gefrituurde gerechten
 • Bewerkt vlees zoals salami, worst, paté
 • Alle kant en klare voeding, ook soepen en sauzen
 • Light voeding en light dranken
 • Diepvriesmaaltijden

Je eet gezond en valt toch niet af: Je drinkt te veel frisdrank

Niet alleen frisdranken maar even goed alle energiedranken barsten van de toegevoegde suikers. Water is het gezondste wat je kunt drinken. Drink dagelijks minstens 2,5 liter water. Koffie en thee zonder melk of suiker, kruidenthees en vooral groene en zwarte thee en een zelf gemaakte smoothie met veel verse groenten en enkele stukjes vers fruit zijn gezonde alternatieven

Je hebt voldoende gezonde vetten nodig ook als je wilt afvallen

Er is een groot verschil tussen verzadigde vetten en transvetten en onverzadigde vetten en vetzuren. Ongezonde vetten zijn rijk aan calorieën en bevatten weinig of geen gezonde voedingsstoffen. Ze zijn een belangrijke oorzaak van overgewicht en daaraan gelinkte aandoeningen zoals te veel slechte LDL- cholesterol, verstoorde hormonen, te veel vet (triglyceriden) in je bloed, hoge bloeddruk en diabetes. Gezonde onverzadigde vetten en zeker vetzuren (omega 3) zijn onmisbaar als bron van energie en om meer opgeslagen lichaamsvet te verbranden. Deze gezonde vetten vind je vooral in:

 • Vette vis: en vooral in wilde zalm, paling, tonijn, schol, schelvis, forel, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprot, haring en in ansjovis
 • Plantaardige oliën: zoals olijfolie, zonnebloemolie, kokosolie en in notenolie
 • Onbewerkte noten, zaden en pitten
 • Olijven
 • Avocado

Lees ook:Gezonde vetten – Hoeveel moeten we er dagelijks eten om gezond te zijn?

Je eet te veel ongezonde tussendoortjes

Sla geen enkele maaltijd over en ga nooit zonder ontbijt de deur uit. Een gezond ontbijt met veel eiwitten en genoeg gezonde vetten en (trage) koolhydraten zorgen voor genoeg energie om zonder honger je volgende maaltijd te bereiken. Zo verdwijnt je trek in zoete en ongezonde tussendoortjes. Daarom eet je best meerdere (zes of acht) keren beperkt in plaats van je drie grote maaltijden per dag.

Je weinig of niet beweegt

Gezond en natuurlijk eten alleen doet je niet afvallen. Daar is ook voldoende lichaamsbeweging voor nodig. Als je weinig beweegt moet je nu niet gaan trainen zoals een topsporter, integendeel. Dat heeft het tegenovergestelde effect. Dagelijks een half uurtje wandelen, fietsen of joggen is voldoende. Als je aan dit ritme bent aangepast kun je eventueel nog altijd je trainingsritme verhogen.

Cardio én krachttraining

Maar je hebt niet alleen cardio training nodig. Om af te vallen zul je ook met de gewichten moeten werken. Bij voorkeur driemaal per week, afgewisseld met cardiotraining.

Je schildklier werkt niet zoals het moet

Naast een ongezond eet- en leefpatroon kunnen ook onderliggende aandoeningen oorzaak zijn van gezond eten en niet afvallen. Zo is een slecht werkende schildklier vaat oorzaak van overgewicht en van moeilijk of niet afvallen. Onze schildklier zorgt voor de aanmaak van hormonen. Verstoorde hormonen zorgen vaak voor gezondheidsproblemen en overgewicht. Een goed werkende schildkier zorgt ook voor een goede lichaamstemperatuur, een goede vetverbranding en regelt je hartslag. Een slecht functionerende schildklier is vaak het gevolg van een tekort jodium en selenium. Beide mineralen vind je vooral in:

Je eet te weinig eiwitten en hebt daardoor te weinig spiermassa

Spieren spelen een belangrijkere rol bij afvallen en vet verbranden dan je denkt. Ze verbranden namelijk ook energie, zelfs in rust en tijdens je slaap. Genoeg voeding rijk aan hoogwaardige eiwitten eten is dus nodig om makkelijker af te vallen.

Gezond eten en niet afvallen door te weinig slaap

Omdat meer en sterkere spieren belangrijk zijn om je overgewicht te verliezen is voldoende slaap zeker even belangrijk. Hoeveel slaap je nodig hebt, hangt van meerdere factoren af en verschilt van persoon tot persoon. Sommigen hebben genoeg aan enkele uren slaap per nacht, terwijl anderen nooit genoeg kunnen slapen. Acht uur slaap per nacht wordt als ideaal aanzien.

Lees ook: Beter slapen doet gezond afvallen + Recepten die je beter doen slapen

Conclusie: Iedereen kan afvallen, maar…

Met het nodige geduld kan iedereen afvallen. Stel je realistische doelen, eet gezond en vooral natuurlijk en combineer cardio met krachttraining. Doe je dit allemaal en verlies je geen overgewicht? Raadpleeg dan zeker je vertrouwde huisarts. Dan is vaak een onderliggend gezondheidsprobleem oorzaak van gezond eten en niet afvallen.

Gezond eten en niet afvallen kun je voorkomen met dit gezond eten afvallen weekmenu in de Afslank Receptenbijbelvan Oscar Helm(Gratis Webinar).

Probeer de Afslank Receptenbijbel nu risicovrij uit… 60 Dagen niet goed? Geld terug!

Snel afvallen zonder dieet

[fusion_button link=”http://www.paypro.nl/producten/Afslank_Receptenbijbel/21142/50831//” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid en snel afvallen![/fusion_button]


 

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.