Boekweit gezond
Spread the love
Boekweit gezond, want een volkorengraan waarvan de graankorrel tijdens het bewerken volledig intact bleef. Daardoor genieten we maximaal van alle gezonde voedingsstoffen die in de graankorrel van boekweit aanwezig zijn. Boekweit is ook glutenvrij en is daarom nu ook hier bij ons erg populair. Boekweit heeft een grote voedingswaarde, en zorgt zo veel heel wat gezondheidsvoordelen. Wist je trouwens dat deze graansoort ons ook helpt makkelijker af te vallen? 

Boekweit gezond, maar wat kan het écht voor onze gezondheid betekenen?

Het betreft is een eenjarige plant die verbouwd wordt voor zijn zaden, de boekweitkorrels. Ondanks zijn vele vergelijkbare eigenschappen en zijn zelfde manier van bewerken, is boekweit geen graan. Zijn smaak kun je best vergelijken met die van noten. Je kunt het verwerken in zowel zoete als in hartige gerechten. Boekweitkorrels worden meestal vermalen tot meel, waarvan bijvoorbeeld allerlei soorten noedels worden gemaakt. Je kunt boekweit zowel koken als roosteren.

Boekweit gezond: Zijn voedingswaarde

Boekweit heeft een hoge voedingswaarde, en is vooral rijk aan:

 • Vitaminen: vooral B1,B2,B3, B5, B6, B11 en vitamine E en K
 • Mineralen: voornamelijk kalium, magnesium, natrium, calcium, fosfor, ijzer, jodium, koper, selenium en zink
 • Voedingsvezels
 • Eiwitten
 • Gezonde vetten: vooral omega-6 vetzuren

In welke recepten gebruik jij boekweit?

Boekweit gezond helpt ons zelfs makkelijker afvallen

Een klein kopje boekweitkorrels bevat maar liefst 23 gram hoogwaardige eiwitten. Die zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen en belangrijk als je makkelijker en dus snel wilt afvallen. Ze geven je namelijk snel een langdurig voldaan gevoel. Zo krijg je minder snel weer honger, en eet je automatisch minder. Een langdurig verzadigd gevoel vermindert ook je trek in zoet.  Zo val je niet alleen makkelijker af, maar houd je je gewicht ook beter onder controle. De grote concentratie aan voedingsvezels en langzame koolhydraten helpen ons ook bij het afvallen. Vezels verzadigen niet alleen goed, ze zorgen tegelijk voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel. Dat is ook goed nieuws voor diabetici. Een stabiele bloedsuikerspiegel beperkt de aanmaak van insuline. Boekweit vermindert ook onbedwingbare (vr)eetbuienen. Zo past deze gezonde graansoort in elk gezond eetpatroon, zeker als je iets aan je overgewicht wilt doen.

Jij wilt toch ook sneller je overgewicht kwijt? Probeer dan zéker eens boekweit thee. Dit soort thee is niet alleen lekker, maar vooral gezond. Boekweit thee helpt je niet alleen snel afvallen. Het beschermt tegelijk tegen hoge bloeddruk, hoge bloeddruk en een verstoord cholesterolgehalte. Boekweit thee vergroot en versterkt je spiermassa en ook dat helpt je sneller afvallen.  

Boekweit gezond, want helpt tegen stress

Dankzij zijn vele gezonde bestanddelen, helpt boekweit ons ook tegen stress,  ook stress veroorzaakt door straling, bijvoorbeeld van onze computer. Omdat we steeds langer achter onze computer, iPad of smartphone, worden we meer gevoeliger voor dit soort straling. Boekweit bevat rutine, een sterke soort antioxidant die ons beschermt tegen soortgelijke straling. Stress is een belangrijke oorzaak van overgewicht en daaraan gelinkte aandoeningen zoals hart- en vaatziekten.

Verbetert ons humeur

Boekweit is een uitstekende bron van tryptofaan, een stofje dat de aanmaak van het gelukshormoon stimuleert. Boekweit helpt zo tegen plotse stemmingswisselingen, maakt ons blijer en verbetert ons humeur. Naast tryptofaan vinden we in boekweit ook veel calcium en magnesium. Twee mineralen die ons helpen ontspannen, onze stress en ons helpen ons gewicht beter onder controle te houden

Boekweit vergroot je spiermassa en versterkt je spieren

In boekweit vinden we veel vitamine E. Deze zorgt niet alleen voor een strakke en jonge huid. Vitamine E versterkt ook onze botten, nagels en haar en verhoogt onze natuurlijke weerstand.  Dankzij de aanwezigheid van vitamine E vergroot boekweit ook onze spiermassa en zorgt het voor sterkere spieren. Wist je dat veel en sterke spieren ons ook helpen bij het afvallen? Ze verbruiken namelijk ook energie (calorieën), ook in rust en zelfs tijdens onze slaap. Naast dit alles stimuleert vitamine E en boekweit ook de aanmaak van rode bloedcellen en andere van onze lichaamsweefsels. Wanneer je veel sport is het dus aan te raden om regelmatig boekweit te eten.

Boekweit gezond, want belangrijke bron van energie

In boekweit vinden we ook veel vitamine B en ijzer, twee belangrijke bronnen van energie. Voeg ook daarom boekweitkorrels of boekweitvlokken toe aan onbewerkte yoghurt, Griekse yoghurt, kwark, skyr of aan je zelf gemaakte smoothie met veel verse groenten enkele plakjes van je favoriete fruitsoorten.

Boekweit thee

Nog nooit gehoord van boekweit thee? Dan is het hoog tijd om het eens te proberen. Boekweit thee is niet alleen lekker, maar ook gezond. Thee van boekweit verzamelt alle gezondheidsvoordelen van boekweit en makkelijk in gebruik. Boekweit thee bevat namelijk verschillende mineralen, vitamine B en is bekend om de hoge rutine gehalte. Rutine, gecombineerd met de vele andere gezonde bestanddelen van boekweit thee helpt tegen overgewicht, hoge bloeddruk, cholesterol, soepele spieren en kan de ontwikkeling van sommige soorten kanker vertragen en zelfs voorkomen.

Gezond ontbijt met boekweit

Ingrediënten voor vier personen: 120 gram boekweit, 80 gram havermout, twee eetlepels sesamzaad, één eetlepel gemalen kaneel, één eetlepel onbewerkte honing (rechtstreeks van bij de imker), één kakivrucht, één eetlepel kokossnipper, 600 milliliter melk, een snuifje zout

Bereiding

 • Meng de boekweit met de havermout, het sesamzaad, de kaneel en het zout
 • Doe de melk en honing erbij en roer tot de honing is opgelost
 • Zet dit mengsel gedurende één nacht in de koelkast
 • Meng alle ingrediënten de volgende ochtend grondig door elkaar
  Snijd de kakivrucht in stukjes, verdeel de porties bestrooi met de kokossnippers
 • Als topping kun je allerlei soorten (tropisch) fruit gebruiken. Onbewerkte noten zijn ook lekker

Risotto van boekweit met doperwtjes

Ingrediënten voor vier personen: 600 gram verse spinazie, 400 gram verse doperwtjes, 300 gram boekweit, drie teentjes knoflook, twee eetlepels olijfolie, 800 gram magere groentebouillon, één mespuntje chilivlokken, munt, peper en zout

Bereiding

 • Spoel de boekweit en laat uitlekken
 • Schil en snipper de knoflook fijn
 • Snijd de munt in fijne reepjes en houd apart.
 • Verhit twee eetlepels olijfolie en bak de knoflook in 2 minuten goudbruin
 • Roer de boekweit erdoor en bak deze drie minuten mee
 • Schenk de bouillon erbij, zet het vuur laag en laat de boekweit 20 minuten pruttelen tot alle bouillon is opgenomen
 • Blancheer de spinazie en de erwtjes één minuut, en koel ze daarna 
 • Meng de spinazie en twee derde van de doperwtjes in een keukenmachine tot een gladde saus
 • Schep de saus samen met de resterende erwtjes door de boekweit en laat alles nog vijf minuten op het vuur
 • Breng het op smaak met zout en peper.
 • Serveer de risotto en garneer met wat munt en het mespuntje chilivlokken 

Deel hieronder je recepten met boekweit. Je helpt er andere lezers mee hun gezondheid en lichaamsgewicht te verbeteren.

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

2 thoughts on “Boekweit gezond: Daarom zou je meer boekweit moeten eten + Recepten”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole