Ook op de hoogte blijven van de laatste nieuwe gezondheidstips?

Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief en krijg alle nieuwtjes als eerste DIRECT in je mailbox!

[bftpro-form-start 1]

Je Naam: [bftpro-field-static name]
*Je Email: [bftpro-field-static email]

[bftpro-submit-button 1 “Aanmelden”] [bftpro-form-end 1]

Glutenallergie – Wat wel en niet eten bij een glutenallergie?

Gluten allergie komt veel meer voor dan we denken.

Ben je als zovelen in ons land allergisch voor gluten in je voeding?

Dan moet je zéker op je voeding letten, en weten wat je wel en niet mag eten.

Wie last heeft van een glutenallergie, kan terugvallen op het glutendieet of het glutenvrij dieet

Wat zijn de oorzaken van een glutenallergie, en wat mogen we dan wel en niet eten?

Gluten komen in onze voeding voor onder de vorm van eiwit.

We vinden deze gluten vooral terug in tarwe, rogge, haver, gerst, spelt en in kamut.

Als we last hebben van een glutenallergie, maken we antistoffen aan tegen deze gluten.

Dat lukt uiteindelijk een allergische reactie uit.

Die  beschadigt het slijmvlies van onze dunne darm.

Dat slijmvlies is nochtans onmisbaar voor een goede spijsvertering.

Het slijmvlies van onze dunne darm vergemakkelijkt de opname van alle (gezonde) voedingsstoffen.

De belangrijkste symptomen van een glutenallergie

leefnugezonderbuttonGROENEVSpijsverteringsproblemen

leefnugezonderbuttonGROENEVChronische diarree

leefnugezonderbuttonGROENEVBloedarmoede

leefnugezonderbuttonGROENEVChronische vermoeidheid

leefnugezonderbuttonGROENEVEen belangrijke groeiachterstand

leefnugezonderbuttonGROENEVEen verstoorde bloedstolling

leefnugezonderbuttonGROENEVVruchtbaarheidsproblemen en miskramen.

Een glutenallergie is daardoor niet altijd gemakkelijk te herkennen.

Een sluitende diagnose laat meestal lang op zich wachten, omdat al deze symptomen naar vele andere aandoeningen verwijzen.

Glutenallergie vaststellen via bloedonderzoek

De diagnose wordt gesteld via een eenvoudig bloedonderzoek, of met een biopsie van het slijmvlies uit de wand van onze dunne darm.

In geval van een glutenallergie of coeliaki worden weinig of geen darmvlokken in onze dunne darm gevonden.

Geneesmiddelen om een glutenallergie te genezen zijn nog altijd niet beschikbaar.

Gezondheidsklachten als gevolg van een glutenallergie kunnen we alleen verzachten met het glutenvrij dieet.

Gevolgen glutenallergie verbeteren met herstel darmslijmvlies

Om het beschadigde slijmvlies in onze dunne darm zo goed mogelijk te herstellen, is er maar één oplossing.

Het dit glutenvrij dieet houdt de meeste klachten onder controle.

Het volgen van zo’n glutenvrij dieet kan lang duren.

Vele patiënten die lijden aan zo’n glutenallergie geraken er nooit van verlost.

In een glutenvrij dieet is de consumptie graansoorten verboden.

Het gaat om de reeds geciteerde graansoorten tarwe, rogge, haver, gierst, spelt en kamut.

Patiënten die lijden aan een glutenallergie, moeten ook producten waarin deze granen worden verwerkt van hun menu schrappen.

Dat is het geval met snoep, koekjes en gebak.

  • Verboden in een glutenvrij dieet zijn: koekjes en gebak, bloem, meel, pasta, macaroni, spaghetti, deegwaren, pannenkoeken en wafels bevatten de verboden granen.

leefnugezonderNIETTOEGELATENRONDDeze granen zijn ook aanwezig in tal van voedingsstoffen waarvan je dat zeker niet zou verwachten.

Deze voeding is in een glutenvrij dieet evenmin toegelaten:

  • Bereide vleeswaren als salami, worsten en gehakt
  • Visconserven
  • Bereide groenten.
  • Gebruiksklare sauzen, kant- en – klare soepen, zuivelproducten en zelfs chocolade en roomijs

leefnugezonderbuttonGROENEVDeze voeding is wel toegelaten voor mensen met een glutenallergie: rijst, maïs, boekweit, aardappelen, soja, guarpit meel, tapioca, arrowroot, agar- agar, johannesbroodboompit meel, gelatine, sago, xanthaangom, gierst en alle glutenvrij gemaakte meelsoorten

  • Wees voorzichtig met: maïsbrood of met boekweit pannenkoeken waar meestal tarwebloem is aan toegevoegd als bindmiddel
  • Gevoelige darm: patiënten met een glutenallergie lijden in een beginstadium meestal aan een gevoelige darm. Het is daarom verstandig voorzichtig te zijn met die voedingsmiddelen die de darm overmatig prikkelen zoals vetten, peulvruchten, gedroogd fruit, noten en zaden,       vruchtensap, allerlei koolsoorten, uien, stroop en appelstroop, kruiden en specerijen
  • Constipatie: om constipatie of verstopping te voorkomen moeten patiënten met een glutenallergie de consumptie van bosbessensap, geraspte appel, kaneel, banaan, witte rijst, sterke thee en rode wijn zoveel mogelijk beperken.
  • Glutenvrij brood: Een ander probleem is het glutenvrije brood waarvan zowel smaak als structuur afwijken van gewoon brood. Voor brood zijn er ook prima vervangingsmogelijkheden
  • Glutenvrije meel: er is nu sinds kort glutenvrij meel als bakmix  verkrijgbaar, wellicht dé oplossing voor de vele patiënten met glutenallergie. Deze glutenvrije meel soorten voldoen aan de strengste Europese wetgeving terzake.
  • Lactose: een beperking van lactose of melksuiker wordt aangeraden tijdens de beginfase van het glutenvrije dieet. Lactose is een enzym dat bij veel patiënten met een glutenallergie ernstige diarree veroorzaakt.

Juiste en vlugge diagnose

Het stellen van  een vlugge en juiste diagnose is bij zo’n glutenallergie of coeliaki het grootste probleem. Eens die gesteld lijkt de behandeling vrij eenvoudig, maar precies daarin schuilt het grootste gevaar.

Een zeer streng én levenslang glutenvrij dieet is de enige behandeling van deze aandoening.

Heb je last van een glutenallergie, en wil je toch genieten van wat je eet? Kies dan voor het eerste glutenvrij dieet van Vitadis!

 leefnugezonderbannerGLUTENVRIJDIEETVITADIS
  • Het eerste Glutenvrij dieet van België en Nederland!
  • 100% geschikt voor mensen met coeliakie
  • Dezelfde inhoud als onze Fase 1 methode, maar dan Glutenvrij