Voedingsstoffen voor gezond haar

Spread the love

Velen van ons zitten met de handen in hun haar, letterlijk én figuurlijk. Gezond en glanzend haar krijg je immers niet zomaar en hangt van heel wat factoren af. Je algemene gezondheid weerspiegelt zich voor een belangrijk deel in je haar en hangt grotendeels af van je dagelijks eet- en leefpatroon. Dankzij een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding zorg je zelf voor een glanzende en gezonde haardos. Welke voedingsstoffen komen op de eerste plaats als het om de gezondheid van je haar gaat?


We besteden steeds meer aandacht aan ons uiterlijk en iedereen van ons pronkt graag met glanzend en gezond haar. Dat laat nochtans dikwijls veel te wensen over. De gezondheid van je haar hangt in belangrijke mate van je voeding of, maar wordt ook in sterke mate beïnvloed door milieuverontreiniging, en uiteraard ook door ons verouderingsproces. De gezondheid van je haar bepaal je dus toch voor een groot deel zelf. Zo is wetenschappelijk bewezen dat een gezonde voeding en zogenaamde superfoods de gezondheid van je haar extra ondersteunen en sterk kunnen verbeteren.

Beschermende functie

Je haar heeft in de eerste plaats een beschermende functie. We tellen gemiddeld zo’n vijf miljoen haren verspreid over gans ons lichaam. Alleen op onze lippen, handpalmen en voetzolen groeit geen haar. Je haar heeft dus vooral een beschermende functie en moet ons in alle omstandigheden mee op temperatuur houden. Dat het meeste haar op je hoofd groeit heeft ook zo z’n redenen. Die hoofdharen houden zowel je hoofd als je lichaam warm, je lichaam verliest immers het meeste warmte via je hoofd. De fijnere haartjes op je oogleden en in je neus beschermen je dan weer tegen allerlei stofdeeltjes. De meerderheid van ons lichaamshaar groeit gemiddeld zes jaar en vallen daarna geleidelijk uit. Vanuit dezelfde haarwortel groeit vervolgens nieuw haar.

Verouderingsproces

De gezondheid van je haar hangt uiteraard ook nauw samen met ons natuurlijk verouderingsproces. Zo ziet de meerderheid der vrouwen zowel de groeisnelheid als de dichtheid van hun haar vooral tijdens en na hun menopauze sterk achteruit gaan. De resultaten van heel wat wetenschappelijke onderzoeken toonden aan dat de haardikte bij vrouwen tussen hun twintigste en veertigste toeneemt om daarna stelselmatig af te nemen. De dichtheid van je haardos bepaald in belangrijke mate het volume van je haar en is het grootst bij vrouwen tussen de twintig en dertig jaar. Op termijn kan je dus niet ontkomen aan het dunner worden van je haar. Met aangepaste voeding kan je dat verouderingsproces wel aanzienlijk vertragen. En niet alleen je natuurlijk verouderingsproces maar heel wat producten die bij de ‘verzorging’ van je haar worden gebruikt zijn schadelijk voor gezond haar.

Dun, dof en/of futloos haar hangt niet alleen van onze voeding maar ook van ons verouderingsproces af.

Om de gezondheid van je haar zo lang mogelijk te behouden moet je het gebruik van deze producten zoveel mogelijk vermijden: sodium lauryl sulfaat, ammonium lauryl sulfaat, ammonium lauret sulfaat, ammonium xyleen sulfaat, TEA lauryl sulfaat, zwavel en selenium sulfiet (beiden veel gebruikt in anti- roosproducten).

Gezondheid start bij je huid

De gezondheid en de algemene conditie van je haar hangt nauw samen met de gezondheid van je huid. Haar op zich is immers een dode materie. Het zijn de haarzakjes die dankzij gezonde voedingsstoffen de gezondheid van je haar bepalen. Voor gezond haar zijn voedingsstoffen rijk aan essentiële vetzuren onmisbaar. Ook eiwitrijke voeding is belangrijk.

Voedingsstoffen voor gezond haar:

Voeding rijk aan essentiële vetzuren: vette vis zoals zalm, paling, makreel, sardienen, tong, forel, haring en ansjovis, zaden en noten, die je haar zijn glans van weleer terug bezorgen.

Eiwitrijke voeding: doet je haar groeien en vind je vooral

Zaden van de zonnebloem verhogen de gezondheid van je haar
 • Selenium: is een belangrijk sporenelement dat je haar extra vitaliteit bezorgt en tegelijk doet glanzen. Een gebrek aan selenium komt echter zelden voor. Je vindt het voornamelijk in vis, paranoten, in schaal- en schelpdieren in orgaanvlees zoals lever en niertjes en in zonnebloemzaden
 • Zink: is een essentieel sporenelement hoofdzakelijk aanwezig in vis, rijst en in allerlei peulvruchten. Zink heeft een positieve invloed op de vernieuwing van alle lichaamscellen en lichaamsweefsels. Het helpt naast je haar ook je botten gezond te houden. Verder bevordert het je geheugen, versterkt het je immuunsysteem en zorgt voor extra vruchtbaarheid. Zink speelt ook een hoofdrol bij zowel de opbouw als de afbraak van koolhydraten. Een gebrek aan zink merk je aan dof en futloos haar, aan een onregelmatige huid, een slecht smaak- en reukvermogen. In extreme gevallen zorgt een tekort aan zink voor een belangrijke groeiachterstand en ondervoeding.
Voor de gezondheid van je haar drink je minstens twee liter water per dag

Mineralen: zoals ijzer, zink en koper zorgen voor het transport van gezonde voedingsstoffen en voor voldoende zuurstofopname, belangrijk voor een gezonde haargroei

Proteïnen: ons haar bestaat vooral uit proteïnen die zorgen voor een gezonde haargroei en voor dikker haar

Groene bladgroenten: zoals spinazie, broccoli, andijvie, waterkers en snijbiet barsten van de vitaminen A en C, twee belangrijke vitaminen die instaan voor de productie van talg, een natuurlijke haarconditioner. Groene groenten zijn ook rijk aan ijzer en calcium.

Bonen:vooral kidneybonen en linzen bevatten veel proteïnen die de haargroei bevorderen. Ze zijn tevens ook rijk aan ijzer, zink en biotine. Deze laatste stof verbetert de gezondheid van je haar en helpt ook tegen kaalheid en grijs haar.

Volkorenproducten en (groene blad)groenten en fruit zijn aan te bevelen voedingsstoffen voor gezond haar
 • Noten: vooral de paranoot levert een hoge concentratie aan selenium dat vooral zorgt voor een gezonde hoofdhuid. Daarnaast bevatten walnoten afla- linoleenzuur dat je haar in conditie houdt. Walnoten, amandelen, cashew- en pecanoten zijn ook een goede bron van zink
 • Gevogelte: vooral kip en kalkoen  zijn een bron van proteïne en zijn daardoor efficiënt bij broos en breekbaar haar
 • Eieren: bevatten niet alleen proteïnen en biotine maar ook vitamine B12, de beautyvitamine bij uitstek.
 • Volkorenproducten: bruin brood, volkorenpasta en zilverrijst zijn rijk aan ijzer, zink en aan vitamine B
 • Oesters: verhogen de gezondheid van je haar dankzij de aanwezigheid van sterke antioxidanten
 • Zuivelproducten: bevatten grote hoeveelheden calcium, een mineraal dat de haargroei stimuleert. Melk en yoghurt bevatten ook wei en caseïne, twee eiwitten voor sterker haar
 • Wortelen: zijn rijk aan vitamine A, essentieel voor glanzend en gezond haar
 • Vocht: gezond haar heeft voldoende vocht nodig om soepel te blijven. Drink voor gezond haar minstens twee liter water
 • Te mijden voedingsstoffen zijn: suiker, vetten, koffie, alcoholische dranken en niet roken

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.