Vitamine C beschermt
Spread the love

Vitamine C beschermt en verhoogt niet alleen je weerstand. Het verkort tegelijk het genezingsproces van verkoudheden, griep en infecties van je luchtwegen. Wetenschappers aan de Mount Sina School of Medicine kwamen zopas tot de ontdekking dat deze vitamine je ook beschermt tegen osteoporose.

Welke voeding heeft de meeste vitamine C?

Wetenschappers onderzochten het effect van vitamine C op osteoporose. Van vitamine C is al langer bekend dat een tekort broze botten veroorzaakt. Met dit doel werd de evolutie van osteoporose bij  honderden patiënten op de voet gevolgd. Een deel van hen kreeg extra vitamine C toegediend. Deelnemers aan het onderzoek die gedurende een periode van acht weken extra vitamine C kregen te slikken lieten een opmerkelijk hogere botdichtheid noteren. Extra vitamine C beschermt je botten en verkleinen je risico op het ontstaan en de verdere ontwikkeling van osteoporose.

Vitamine C beschermt als sterk antioxidant

Deze vitamine is ook bekend als ascorbinezuur en is een bijzonder sterk antioxidant. Deze belangrijke vitamine is in water oplosbaar en verhoogt in de eerste plaats je weerstand. Dat vitamine C verkoudheden, griep en infecties van je luchtwegen geneest is een fabeltje. Het is wel zo dat het de herstelperiode van deze aandoeningen opmerkelijk verkort. Vitamine C doet echter veel meer. Het heeft een positieve invloed op hart- en vaatziekten, op diabetes en verschillende soorten kanker en bevordert de opname van ijzer. In combinatie met vitamine E is het een belangrijk wapen tegen de vrije radicalen, verantwoordelijk voor ons verouderingsproces. Volwassenen hebben dagelijks zo’n 70 milligram vitamine C nodig. Zowel pasgeborenen als te vroeg geboren baby’s hebben extra behoeften aan vitamine C. Dat is ook het geval tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding en ook rokers hebben deze vitamine nodig.

Vitamine C beschermt: gevolgen van te weinig vitamine C

Is je concentratie aan vitamine C te laag, dan heeft dat uiteraard negatieve gevolgen voor je gezondheid. Je botten worden broos en je weerstand verminderd. En een verminderde weerstand maakt je vlugger ziek. Je bent dan vatbaarder voor verkoudheden, griep en infecties van de luchtwegen. Maar er is meer. Een tekort ervan heeft ook voor gevolg dat wonden veel trager genezen en de opbouw van je bindweefsel opmerkelijk zal vertragen. Scheurbuik is de meest bekende ziekte als gevolg van een gebrek aan vitamine C.

Extra voedingstips van de diëtiste:

De belangrijkste leveranciers van deze vitamine zijn groenten en fruit: guave, rode paprika, peterselie, kiwi, broccoli, spruitjes, aardbeien, papaja, citrusvruchten (sinaasappelen, citroen en pompelmoes), boerenkool, bloemkool, meloen, knoflook, passievrucht, spinazie, mango, grapefruit en frambozen.

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole