Skip to content
leefnugezonder

leefnugezonder

Leefnugezonder Voor een aangenamer en gezonder leven

  • Homepage
  • Gezond Afvallen
  • Dieet
  • Voeding
  • Gezondheid
  • Shop
  • Wil je met ons samenwerken? Dat kan!
  • Onze Startpagina’s
  • Home
  • Gezondheid
  • Tekort aan voedingsvezels en de gevolgen voor je gezondheid
Tekort aan voedingsvezels

Tekort aan voedingsvezels en de gevolgen voor je gezondheid

Posted on 15 februari 20185 oktober 2023 By Redactie No Comments on Tekort aan voedingsvezels en de gevolgen voor je gezondheid
Gezondheid
Spread the love

Tekort aan voedingsvezels zorgt voor belangrijke nadelen die wegen op je gezondheid. Te weinig vezels eten is niet gezond. Je verbrandt minder vet en valt moeilijker af. 

Hoe meer voeding rijk aan voedingsvezels je eet, hoe gezonder en hoe makkelijker je van je overgewicht verlost raakt.

De meeste voedingsvezels verteren niet en worden door onze dunne darm niet opgenomen. Voedingsvezels komen onverteerd in onze dikke darm terecht.

Ze bereiken onverteerd onze dikke darm en hebben een gunstige invloed op onze gezondheid.

INHOUDSOPGAVE

Toggle
      • Ondersteun de werking van voedingsvezels met:
  • Wat zijn de gevolgen van een tekort aan voedingsvezels?
    • Soorten voedingsvezels
      • Natuurlijke voedingsvezels
      • Functionele vezels
      • Onoplosbare vezels
    • Symptomen van tekort aan voedingsvezels
    • Tekort aan voedingsvezels: Oplosbare voedingsvezels
      • Voeding met veel voedingsvezels
    • Tekort aan voedingsvezels: Fermenteerbare vezels
    • Viscose vezels
    • Tekort aan voedingsvezels aanvullen
      • Havermout
      • Tekort aan voedingsvezels: Avocado
      • Linzen
      • Tekort aan voedingsvezels aanvullen: Broccoli
      • Spruiten
      • Appelen, peren en frambozen
      • Tekort aan voedingsvezels aanvullen: Gerst
      • Chia zaad
      • Amandelen
      • Tekort aan voedingsvezels aanvullen: Wortelen
      • Artisjok
    • Gezonde voeding met veel voedingsvezels
    • Zo voorkom je een tekort aan voedingsvezels
        • Links in this article

Ondersteun de werking van voedingsvezels met:

  • Chiazaad
  • Vezels en Vruchten
  • Natuurlijke cholesterolverlager
  • Eiwitten
  • Omega-3 vetzuren

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan voedingsvezels?

We eten allemaal veel te weinig vezels. Hoe meer vezelrijke voeding we eten, hoe beter voor onze gezondheid. Ze zijn namelijk rijk aan gezonde voedingsstoffen, vooral vitaminen en mineralen

Vezels doen ons ook meer vet verbranden en sneller ons overgewicht verliezen. Diëtisten berekenden dat we dagelijks gemiddeld veertig gram vezels nodig om gezond te functioneren.

Die hoeveelheid halen de meesten onder ons lang niet. Ruim 90 procent van alle Nederlanders en evenveel Belgen kampen met een gebrek aan voedingsvezels.

Soorten voedingsvezels

We onderscheiden twee soorten voedingsvezels, namelijk:

Natuurlijke voedingsvezels

Natuurlijke voeding bevat de meeste vezels? Denk vooral aan groenten en fruit, peulvruchten, alle volle granen, volle graanproducten, onbewerkte noten en zaden.

Functionele vezels

Die vezels worden gewonnen en geïsoleerd uit voedsel en vervolgens toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen.

Onoplosbare vezels

Dit soort vezels ondersteunen de werking van onze darmen en houden hun zuurtegraad in evenwicht. Dit proces zorgt voor een regelmatige en vlotte stoelgang.

Onoplosbare vezels lossen ze niet op in water. Ze zuiveren onze darmen en verlossen ons lichaam van allerlei giftige en zelfs kankerverwekkende afvalstoffen. Deze onoplosbare vezels vind je vooral onbewerkte noten, zaden, aardappelen, groenten met schil en in groene bladgroenten.

Symptomen van tekort aan voedingsvezels

De belangrijkste symptomen een tekort aan voedingsvezels zijn:

  • Een onregelmatige stoelgang
  • Constipatie of verstopping
  • Een te hoog cholesterolniveau: als gevolg van teveel slechte LDL- cholesterol en te weinig van zijn gezonde HDL- variant.
  • Je raakt nooit verzadigt en hebt constant honger, zelfs na iedere maaltijd
  • Spijsverteringsproblemen
  • Een opgeblazen gevoel na de maaltijd
  • Winderigheid

Tekort aan voedingsvezels: Oplosbare voedingsvezels

Oplosbare vezels vormen een soort gel. Die zorgt voor de binding met vetzuren. Daardoor nemen we alle gezonde voedingsstoffen uit onze voeding veel beter op.

Deze vezels helpen ons ook om onze slechte LDL- cholesterolgehalte weer in evenwicht te brengen. Dat doen ze door de gezonde HDL- cholesterol te verhogen en hun ongezonde LDL-variant te verlagen.

Ze houden ook onze bloedsuikerspiegel stabiel.

Voeding met veel voedingsvezels

De meeste oplosbare vezels vinden we vooral in:

  • Verse groenten: vooral in groene bladgroenten
  • Peulvruchten: voornamelijk in erwten, bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, linzen en kikkererwten.
  • Volkorengranen: zoals haver, zemelen, boekweit, gerst en quinoa
  • Alle soorten bessen: aardbeien, bramen en frambozen

Dit soort voedingsvezels gisten in onze darmen. Dat zorgt voor een opgeblazen gevoel na de maaltijd en voor winderigheid.

Zowel oplosbare als onoplosbare vezels spelen een belangrijke rol bij het voorkomen of behandelen van hoge bloeddruk.

Tekort aan voedingsvezels: Fermenteerbare vezels

Deze verhogen de hoeveelheid goede darmbacteriën, nodig voo. Je vindt deze soort vezels vooral in bonen en peulvruchten. Fermenteerbare voedingsvezels zorgen ook voor meer energie.

Viscose vezels

Vormen een gelachtige stof in onze darmen. Dat vertraagt onze spijsvertering en de opname van gezonde voedingsstoffen uit onze dagelijkse voeding.

Viscose vezels verlengen ons verzadigd gevoel waardoor we minder honger hebben en makkelijker afvallen.

Viscose voedingsvezels vind je in: alle peulvruchten, in asperges, spruitjes, haver en in lijnzaad.

Tekort aan voedingsvezels aanvullen

Een tekort aan voedingsvezels los je op door gezond, natuurlijk en vezelrijk te eten. Voeg onderstaande voeding aan je gezond eetpatroon toe en je zult geen last meer hebben van een tekort aan voedingsvezels.

Havermout

Havermout past in ieder gezond ontbijt. Het geeft je voldoende energie om zonder een energietekort je volgende maaltijd te bereiken.

Havermout is ook rijk aan zowel oplosbare als onoplosbare. Die houden je cholesterol in evenwicht en verlengen je verzadigd gevoel. 

Tekort aan voedingsvezels: Avocado

Avocado is een belangrijke bron van gezonde voedingsstoffen, en zeker van gezonde vetten.

Linzen

Linzen maken deel uit van de peulvruchten. Naast veel voedingsvezels zijn linzen ook rijk aan hoogwaardige eiwitten.

Linzen helpen ons meer opgeslagen vet te verbranden en makkelijker afvallen.

Tekort aan voedingsvezels aanvullen: Broccoli

Naast een hoge dosis voedingsvezels bevat broccoli meer vitamine C dan de meeste citrusvruchten zoals sinaasappelen.

Spruiten

Horen net als broccoli tot de kruisbloemigen en zijn opvallend vezelrijk.

Appelen, peren en frambozen

Een appel bevat bijna 5 gram vezels. Peren zijn nog rijker aan vezels en frambozen zijn ook rijk aan vitamine.

Tekort aan voedingsvezels aanvullen: Gerst

Van alle volkoren graankorrels heeft gerst het hoogste gehalte vezels. Gebruik gerst als ingrediënt in een zelf gemaakte gezonde salade of soep.

Chia zaad

Chia zaad is uitzonderlijk rijk aan omega 3 vetzuren, hoogwaardige eiwitten en aan mineralen zoals calcium, kalium, foliumzuur, ijzer en vezels.

Verder helpt dit zaad tegen aderverkalking, beschermt ons hart- en bloedvaten en zorgt het voor een vlotte stoelgang.

Verder vertraagt chiazaad ons natuurlijk verouderingsproces en geeft het je extra energie.

Amandelen

Noten en vooral amandelen zijn rijk aan eiwitten, gezonde vetten en vezels.

Tekort aan voedingsvezels aanvullen: Wortelen

Naast grote hoeveelheden gezonde voedingsstoffen zijn wortels rijk ook aan vezels en aan bètacaroteen, een stof die wordt omgezet in vitamine A.

Deze vitamine beschermt ons tegen de schadelijke vrije radicalen die onze cellen beschadigen door oxidatieve stress, ons ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen.

Artisjok

Deze groenten is arm aan calorieën maar des te rijker een voedingsvezels.

Gezonde voeding met veel voedingsvezels

  • Alle volkoren graanproducten: en vooral alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren, en zilvervliesrijst.
  • Alle groenten en vooral groene bladgroenten
  • Peulvruchten: hierbij denken we in de eerste plaats aan: erwten, bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, linzen en kikkererwten.
  • Fruit: eet nooit meer dan drie verschillende stukken fruit per dag vanwege de aanwezigheid van fruitsuikers.
  • Aardappelen
  • Alle onbewerkte noten: die zijn ongezouten, niet geroosterd en ongebrand
  • Onbewerkte zaden en pitten

Zo voorkom je een tekort aan voedingsvezels

  • Eet dagelijks gemiddeld 500 gram verse groenten: varieer zoveel mogelijk en eet groenten zowel gekookt als rauw.
  • Eet maximaal drie verschillende stukken fruit per dag
  • Geef de voorkeur aan volkoren soorten brood
  • Eet dagelijks gemiddeld 300 gram 
  • Aardappelen. Wissel af met volkoren deegwaren of zilvervliesrijst 
  • Drink voldoende water: gemiddeld 2,5 liter per dag
Links in this article
  1. hollandandbarrett.be
  2. hollandandbarrett.be
  3. hollandandbarrett.be
  4. hollandandbarrett.be
  5. hollandandbarrett.be
  6. hollandandbarrett.be
  7. hollandandbarrett.be
  8. hollandandbarrett.be
  9. hollandandbarrett.be
  10. hollandandbarrett.be
  11. hollandandbarrett.be
  12. hollandandbarrett.be
Tags: Tekort aan voedingsvezels

Post navigation

❮ Previous Post: Symptomen tekort aan vetten tijdig herkennen en oplossen
Next Post: Minder eten en meer bewegen en toch niet afvallen – Wat kun je daaraan doen. ❯

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hulc.nl

Follow my blog with Bloglovin

  • Slow cooker recepten: 5 Makkelijke Maaltijden voor Drukke Werkdagen
  • Een erwtendieet: Is Dit Het Nieuwe Wonderdieet van 2025?
  • Kardemom gezond: De Complete Gids met 7 Bewezen Voordelen
  • Dieet na Alvleesklierontsteking: 10X Voeding die je best Vermijdt
  • Versterkt griepvaccin: Nieuwe richtlijnen voor risicogroepen
Gratis link plaatsen
Link toevoegen startpagina
oktober 2025
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
« sep    

Copyright © 2025 leefnugezonder.

Theme: Oceanly by ScriptsTown

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Dutch