Een erwtendieet
Spread the love

Een erwtendieet is vooral geschikt voor diegenen makkelijker willen afvallen. Maar erwten betekenen zoveel meer voor je gezondheid dan gewicht verliezen. 

Erwten zijn een populaire groente. Toch zijn het geen groenten maar peulvruchten. Naast erwten maken ook bonen, groentekiemen, maïs, kapucijners, linzen en kikkererwten deel uit van deze peulvruchten.

Die zijn rijk aan alle gezonde voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te kunnen functioneren. Naast vele vitaminen en mineralen bevatten peulvruchten ook veel eiwitten en voedingsvezels.

Maar wat betekenen erwten nog meer voor onze gezondheid?

Een erwtendieet is dus erg doeltreffend bij het bestrijden van overtollig buikvet en overgewicht.

Gelukkig eet je in dit dieet niet alleen erwten, maar ook:

  • Alle andere groenten en niet alleen wortelen maar vooral groene bladgroenten
  • Volkorengranen en volkorenproducten zoals: alle soorten volkorenbrood, volkoren ontbijtgranen en muesli zonder toevoegingen, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst
  • Vers fruit: maar niet meer dan drie verschillende stukken per dag vanwege de aanwezigheid van fruitsuikers
  • Zuivel en zuivelproducten zoals: magere kaas (+ 20), magere natuuryoghurt en kwark zonder toevoegingen
  • Vetarm vlees: en vooral wit vlees zoals kip en kalkoen
  • Vette vis: we denken dan vooral aan wilde zalm, paling, tonijn, schol en schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprot, haring en ansjovis

Een erwtendieet helpt je om snel af te vallen

Wil je je droomfiguur bereiken met een slanke lijn en een platte buik? Dan kan dit erwtendieet je daarbij zeker helpen.

Ons lichaam neemt alle gezonde voedingsstoffen uit erwten zo makkelijk op dat ze een echte natuurlijke vetverbrander zijn.

Erwten:

  • Activeren je metabolisme waardoor je meer opgeslagen vet verbrandt en makkelijker afvalt
  • Zuiveren je lichaam en in de eerste plaats je darmen van alle (giftige) afvalstoffen. Een zuiver lichaam zonder afvalstoffen valt makkelijker
  • Zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang
  • Regelen je bloeddruk

Erwten bevatten ook lysine, een stofje dat je metabolisme nog versneld. Daardoor verbrand je meer opgeslagen vet en verlies je sneller je overgewicht.

Een erwtendieet ingepast in je gezond voedingspatroon hou je maximaal zeven dagen vol. Daarna kun je het iedere maand herhalen.

Ook in dit dieet drink je voldoende water, tussen de 2,5 en 4 liter per dag.

Een dagmenu in een erwtendieet kan er zo uitzien:

  • Ontbijt: magere natuuryoghurt of met enkele stukjes vers fruit, 20 gram onbewerkte (ongezouten, ongebrande en niet geroosterde), koffie of thee zonder melk of suiker
  • Snack: een stuk fruit naar keuze
  • Lunch: met gekookte groenten naar keuze, vooral erwten
  • Vieruurtje: een sneetje volkorenbrood met kip, kalkoen of magere ham
  • Diner: erwten met allerlei groenten naar keuze en 120 gram mager vlees zoals kip, kalkoen of rosbief, of 120 gram vette vis

Een erwtendieet helpt ook bij:

Diëtisten raden de consumptie van erwten af bij diabetes en jicht.

Erwtendieet: Recept erwtensoep

Ingrediënten voor vier personen: 300 gram erwten, drie preien, vier wortelen, een grote knolselderij, twee uien, 30 gram fijngehakte selderij, anderhalve liter water, twee laurierblaadjes en een snuifje peper en zout

Bereiding

  • Breng het water, de erwten, en de laurierblaadjes aan de kook
  • Laat alles minstens 20 minuten zachtjes doorkoken op een laag vuurtje met het deksel op de pot
  • Schil de knolselderij en snijd in blokjes
  • Spoel de blokjes in een vergiet onder stromend water en laat uitlekken
  • Snijd de onderkant en het donkergroene blad van de prei
  • Snijd de stengels in ringen van 1 centimeter dik en was ze in een vergiet
  • Laat goed uitlekken
  • Snijd de selderij fijn. Neem de karbonades uit de pan, verwijder het bot en snijd het vlees in kleine blokjes
  • Roer de knolselderij, de prei en ¾ van de selderij door de soep
  • Zachtjes koken tot de groenten gaar zijn. Roer daarbij regelmatig
  • Garneer met de rest van de selderij.

Erwtendieet: Erwtensalade met radijsjes en geitenkaas:

Ingrediënten voor vier personen: 300 gram (dop) erwten, een krop sla, vier uien, een bosje radijzen (in het seizoen), 200 gram  verse geitenkaas, drie eetlepels olijfolie, een eetlepel wittewijnazijn, een koffielepel mosterd of natuurhoning zonder toevoegingen rechtstreeks van bij de imker, drie eetlepels verse munt, peper en zout

Bereiding

  • Kook de erwten gedurende een drietal 3 minuten in gezouten water tot ze gaar zijn
  • Giet ze af en spoel ze onder koud stromend water, zodat ze frisgroen blijven
  • Laat afkoelen
  • Maak de blaadjes sla los, verwijder de nerven, spoel de blaadjes, zwier ze droog en scheur ze zo nodig in stukken
  • Snij de (lente) uien in ringen
  • Verwijder het worteltje van de radijzen en spoel ze met het loof eraan. Verwijder daarna het loof en zwier droog
  • Halveer de radijzen en snij ze in dunne plakjes
  • Meng de sla met de erwten, de ui, radijzen en het loof van de radijzen
  • Verkruimel er de kaas over
  • Spoel de munt en snipper fijn
  • Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette
  • Maak de salade aan met de vinaigrette en serveer

Erwtendieet: Recept erwten pap

Erwten pap bevat weinig calorieën, gemiddeld 90 per 100 gram erwten pap en een grote hoeveelheid eiwitten. Het is geschikt voor iedereen die wil afvallen, voor sporters of vegetariërs.

Door regelmatig erwten pap te eten zul je meer buikvet verbranden en makkelijker afvallen en dit zonder honger te lijden of calorieën te tellen.

Erwten pap is rijk aan:

  • Vitaminen: vooral vitaminen van het B- complex
  • Mineralen: natrium, calcium, magnesium, mangaan, jodium, koper, ijzer, selenium, borium en zink
  • Plantaardige eiwitten
  • Natuurlijke koolhydraten
  • Sterke antioxidanten en aminozuren

Erwten pap wordt sterk aanbevolen bij:

  • Overgewicht
  • Teveel buikvet
  • Problemen met de spijsvertering
  • Hoge bloeddruk en bloedarmoede

Maar wordt afgeraden voor diabetici en bij hart- en vaatziekten, nierproblemen zoals nierstenen, jicht, chronische aandoeningen van de twaalfvingerige darm en bij maagproblemen.

Ingrediënten voor vier personen: 400 gram erwten, peper en zout

Bereiding

  • Nadat je de erwten meerdere keren hebt gewassen en geweekt in stromend water, kook je ze erwten op een zacht voor
  • Breng op smaak met peper en zout voeg zout toe aan het gerecht
  • Laat de vloeistof volledig verdampen Als de vloeistof eerder verdampt. Mix het daarna in je blender tot de kruimels volledig verpulverd zijn
  • Voeg er eventueel mager vlees aan toe naar keuze en laat zachtjes pruttelen tot het gaar is.

In een erwtendieet:

  • Vervang je je drie grote maaltijden tot meerdere (zes tot acht) beperkte eetmomenten. Zo blijft je vetverbrandingsproces een ganse dag actief
  • Eet je na 20 uur zo weinig mogelijk
  • Kies je voor volkorengranen zoals haver, zemelen, boekweit, gierst en quinoa
  • Gebruik je volkorenproducten zoals alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst
  • Eet je onbeperkt rauwe en gekookte groenten, met een minimum van 500 gram per dag
  • Maximaal drie verschillende stukken fruit
  • Passen magere zuivel en zuivelproducten
  • Beperk je zoveel mogelijk de consumptie van vlees en geef je de voorkeur aan kip en kalkoen
  • Drink je voldoende water

De voordelen van een erwtendieet

Een erwtendieet gecombineerd met alle mogelijke groenten zorgt voor heel wat voordelen op het vlak van je gezondheid:

  • Activeert je vetverbranding
  • Verbrandt meer opgeslagen vet
  • Maakt veel afvallen in korte tijd mogelijk
  • Verlengt je verzadigingsgevoel zodat je minder eet
  • Verbetert je spijsvertering
  • Zorgt voor een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang
  • Zuivert je lichaam
  • Regelt je cholesterolgehalte
  • Verkleint je risico op hart- en vaatziekten
  • Kan de vorming van nierstenen voorkomen
  • Verbetert je geheugen en concentratievermogen
  • Geeft extra kracht en energie
  • Versterkt je immuunsysteem en verhoogt je natuurlijke weerstand

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole