Stevia gezond
Spread the love

Stevia gezond alternatief voor zoet en light? Meer en meer landgenoten die met hun gezondheid begaan zijn vragen het zich terecht af. Suiker en zowel light voeding als drank zijn namelijk belangrijke oorzaken van allerlei ernstige aandoeningen en overgewicht. En dit terwijl iedereen dacht met light producten te kunnen afvallen. Niet dus. 

Wat is stevia en is het een gezond alternatief voor suiker en licht producten?

Dat zou zeker goed nieuws zijn voor diabetici en hen die definitief van hun overgewicht af willen. Snelle koolhydraten, vooral pure suiker en zetmeel zorgen namelijk voor een onstabiele bloedsuiker. Het is dan ook een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht. Aangepaste voeding voor diabetici en zwaarlijvigen worden kunstmatig gezoet, vooral met aspartaam. Een stof waarvan blijkt dat het eigenlijk niet gezonder is dan suiker. Met stevia kun je zowel koken als bakken.

Groter risico op kanker en MS 

Ondertussen maakt onze voedingsbranche al bijna een halve eeuw vooral gebruik van aspartaam en sacharine. Twee kunstmatige zoetstoffen die tot vierhonderd keer zoeter zijn dan suiker. En opgewarmd vormen ze het giftige formoline. Deze stof vergoot je risico op enkele veel voorkomende kankers, met borst- en schildklierkanker voorop. Daarnaast is het ook medeverantwoordelijk voor MS, een spierziekte die ook je zenuwstelsel en je hersenen aantast. En of dit alles nog niet genoeg is, veroorzaken aspartaam en sacharine ook migraine en alzheimer.

Light voeding en drank

Recenter pakte dezelfde industrie uit met light voeding en dranken, ook met deze zoetstoffen als suikervervanger. In plaats van aspartaam en sacharine worden nu nog twee soorten kunstmatige zoetstoffen gebruikt. Dat zijn Xylitol en Sorbitol gemaakt uit het ons vertrouwde suikerklontje. Hun smaak is van het klassieke suiker nauwelijks te onderscheiden. Ze zijn ook even rijk aan calorieën.

Proefde je al chocolade met stevia? Zo omzeil na de nadelen van klassieke chocolade, vol suiker.

Wat denk je: is stevia gezonder dan suiker?

Voor wie dagelijks op zijn of haar voeding let en het aantal calorieën uit voeding bijhoud, is stevia gezonder dan suiker. Het is een plantaardige zoetmaker uit de bladeren van de gelijknamige plant. Het is verkrijgbaar in poeder of tabletten en haalt het bij de apotheker en de drogist. Stevia zoetjes bevat zelfs geen calorieën en koolhydraten. Gezonder kan eigenlijk niet. Zelfs diabetici kunnen het probleemloos gebruiken, zodat je de vraag ‘is stevia gezonder dan suiker’ voortaan niet eens meer moet stellen.

Stevia vrij van calorieën en koolhydraten

Voor wie dagelijks nauwgezet zijn aantal calorieën telt, is er met stevia dus een gezond alternatief voor suiker. Stevia is een plantaardige zoetmaker, afkomstig uit de bladeren van de gelijknamige plant. Het is zowel in de apotheek als in de drogist en de bio- en natuurshop verkrijgbaar in tabletten en poeder. Stevia is bevat geen calorieën of koolhydraten. Gezonder kan dus niet. Het wordt dan ook meer en meer door diabetici gebruikt.

Andere voordelen van stevia

Deze natuurlijke suikervervanger:

Vertraagt ons natuurlijk verouderingsproces

Belangrijke voordelen van stevia danken we aan de aanwezigheid van sterke antioxidanten. Die beschermen ons tegen de vrije radicalen. Die beschadigen onze weefsels door oxidatieve stress, maken ons ziek zoek en versnellen ons natuurlijk verouderingsproces. Oxidanten hebben ook ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen de vorming van kwaadaardige tumoren tegengaan of vertragen.

Stevia gezond want echte verjongingskuur voor je huid 

Door de aanwezigheid van antioxidanten wordt stevia meer en meer gebruikt in de schoonheidsbranche. Vooral in gezichtsmaskers tegen veroudering, ouderdomsvlekjes, rimpels en kraaienpootjes. Gezichtsmaskers met stevia maken je huid strakker, zachter en jonger en is ook efficiënt bij de behandeling van huidziekten zoals acne, eczeem, jeuk, kleine wondjes en koortsblaasjes.

Stevia gezond want doet je makkelijker afvallen

Wil je met het gebruik van stevia niet alleen je gezondheid verbeteren maar ook meer vet verbranden en afvallen? Dat kan met stevia. Het bevat namelijk geen calorieën, ongezonde verzadigde vetten en transvetten. Gezond, lekker eten en afvallen is dus best mogelijk met stevia. Daardoor heeft stevia zijn plaats in elk gezond eetpatroon.

De andere voordelen van stevia: 

 • Verlengt je voldaan gevoel wat je ook makkelijker doet afvallen
 • Zorgt voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel: en dat is goed nieuwe voor diabetici 
 • Verlaagt een hoge bloeddruk
 • Zorgt voor gezonde en sterke tanden en voorkomt gaatjes

Conclusie: is stevia gezonder dan suiker?

Dat blijkt duidelijk na het lezen van dit artikel. Stevia is inderdaad veel gezonder dan suiker. Wil je zo snel mogelijk je overgewicht kwijt? Vervang dan je witte en geraffineerde suiker door stevia. Ze zal het positieve effect al vlug zelf ondervinden. Zowel op de weegschaal en aan je buikomtrek. Dat is niet alles. Je zal je tegelijk ook fitter en beter in je vel voelen.

Gezonde recepten met stevia:  courgettecake zonder suiker

Ingrediënten voor tien personen: 250 gram grof geraspte courgettes, drie geklopte eieren, vijftig gram onbewerkte en gemende noten, vijftig gram boter, twee eetlepels amandelboter, een theelepel vanille aroma, tweehonderd gram amandelmeel, een halve theelepel bakpoeder, een halve theelepel zuiveringszout en drie eetlepels pure stevia.

Ingrediënten voor je glazuur: vierhonderd gram magere roomkaas, vier eieren, de fijngeraspte schil van een have citroen, vier eetlepels pure stevia kristal

Bereiding:

 • Verwarm je open op honderdzestig graden
 • Bedek een cakeblik met bakpapier
 • Laat de boter smelten op een zacht vuurtje
 • Roer het amandelmeel samen met het bakpoeder, het zuiveringszout, de helft van de noten en de vier eetlepels stevia kristal goed door elkaar 
 • Voeg het daarna bij de droge ingrediënten
 • Voeg er de eieren, de vanille en de courgettes aan toe en roer grondig
 • Doe het beslag in het cakeblik en spreid gelijkmatig uit
 • Bak de cake gedurende zestig minuten tot hij mooi gerezen 
 • Laat de cake minstens vijftien minuten afkoelen, haal hem uit het cakeblik en verwijder het bakpapier
 • Zet de cake op een taartrooster
 • Klop voor het glazuur de roomkaas en de pure stevia poeder tot een luchtige crème
 • Klop de citroenschil en het citroensap er snel door
 • Strijk de crème over de bovenkant en het midden van de cake
 • Versier je suikervrije en koolhydraatarme cake met de resterende noten 

Suikervrije pepernoten met stevia

Ingrediënten: vijftig gram roomboter, honderd gram amandelmeel, dertig gram puur stevia poeder, een eetlepel speculaaskruiden, drie eetlepels kokosmelk en een halve theelepel bakpoeder

Bereiding

 • Verwarm je over op honderdzestig graden
 • Smelt de roomboter en voeg er alle droge ingrediënten aan toe
 • Doe er de gesmolten de boter en twee eetlepels kokosmelk of je favoriete plantaardige melk aan toe
 • Maak kleine bolletjes van het niet té natte beslag
 • Bak de suikervrije pepernoten gedurende vijftien minuten
 • Controleer regelmatig het baksel en zorg er voor dat de pepernoten zacht blijven 
 • Laat ze vervolgens gedurende minstens twee uur afkoelen

 

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole