Minder eten
Spread the love

Minder eten doet je meer vet verbranden en makkelijker afvallen. Maar dat is lang niet alles. Wetenschappers ontdekten dat minder eten je ook langer kan doen leven.

Het verkleint tegelijkertijd je risico op kanker en andere chronische aandoeningen. Je bent nu wellicht geneigd om hals over kop te diëten, maar dat is volgens diëtisten zeker niet de oplossing.

Afvallen met minder eten is voor iedereen verschillend. Terwijl de ene genoeg heeft aan zijn dagelijkse calorie-inname met 100 ter verminderen, moeten anderen deze hoeveelheid met 500 terugschroeven.

Hoe minder eten voor gewichtsverlies en langer leven?

Wist je dat je met minder eten niet alleen je overgewicht verliest, maar ook langer leeft? kan helpen om Wetenschappelijk onderzoek toonde namelijk aan dat caloriebeperking, of het verminderen van de hoeveelheid calorieën die je dagelijks consumeert, verschillende gezondheidsvoordelen biedt.

De voordelen van minder eten

Door je calorie-inname te beperken, zet je bepaalde processen in gang die veroudering vertragen en het risico op leeftijdsgerelateerde ziekten verminderen.

Gewichtsbeheersing

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van minder eten is een gezond gewichtsbeheer. Door minder te eten, creëer je een calorietekort, waardoor je overtollige kilo’s verliest, je gezond gewicht bereikt en behoud.

Dit vermindert de kans op gezondheidsproblemen en vooral op chronische aandoeningen zoals:

 • Diabetes type 2
 • Aderverkalking
 • Hart- en vaatziekten
 • Hoge bloeddruk
 • Een onevenwichtig cholesterolgehalte
 • Spier en gewrichtsproblemen.
Minder eten
Minder eten vermindert ontstekingen

Overmatig eten, vooral van voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen veroorzaken, zoals bewerkt voedsel en suikerrijke snacks, leidt tot chronische ontstekingen.

Door minder te eten, verminder je de inname van deze ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen, waardoor je algehele ontstekingsniveau daalt.

Dit kan op zijn beurt de kans op ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker verminderen.

Verbetert insulinegevoeligheid

Bovendien verbetert het de insulinegevoeligheid en hartfunctie. Dat is zeker goed nieuws voor diabetici. Belangrijk is wel om te focussen op een evenwichtig en gevarieerd eetpatroon met veel verse groenten en fruit en andere voedingsstoffen, en niet alleen op minder eten.

Minder eten verbetert je spijsvertering

Wanneer je minder eet, moet je spijsverteringsstelsel minder werken. Dit verbetert uiteraard je spijsvertering. Met een betere spijsverbetering heb je automatisch minder last van:

 • Winderigheid
 • Een opgeblazen gevoel na de maaltijd
 • Maagzuur, brandend maagzuur en reflux
 • Constipatie en diarree
Je geniet tegelijkertijd van een:
 • Betere opname gezonder voedingsstoffen: je geniet van een betere opname van onmisbare vitaminen, mineralen, eiwitten, voedingsvezels, sterke antioxidanten en andere voedingsstoffen
 • Verhoogd energieniveau
 • Sterker immuunsysteem en hoge natuurlijke weerstand
 • Gezonde darmflora
Minder eten

Minder eten verbetert ook je mentale gezondheid

Minder eten heeft ook positieve gevolgen voor je geestelijke gezondheid. Door je eetgewoonten aan te passen te beheersen, verhoogd je zelfvertrouwen en je humeur en vermindert plotse stemmingswisselingen.

Minder eten vermindert ook vaak onbeheersbare (VR) eetbuien.

Minder eten met deze tien tips

Zowel overal worden we geconfronteerd ongezond en calorierijk voedsel met veel suiker en ongezonde vetten.

Zo wordt het steeds moeilijker om de hoeveelheid die we dagelijks eten onder controle te houden. Toch is het belangrijk om gezonder te eten.

Met deze tien eenvoudige tips is minder eten en een gezonder gewicht bereiken makkelijker:

Maak een maaltijdplan

Plan je maaltijden en snacks van vooraf. Dit houdt je beter georganiseerd en zorgt ervoor dat je minder impulsief te eten.

Gebruik kleinere borden

Door smaller borden te gebruiken, lijkt de portiegrootte kleiner, wat je kan helpen om minder te eten.

Minder eten
Eet langzamer

Kauw langzaam, eet rustig en geniet van wat je eet. Het duurt ongeveer twintig minuten voordat je lichaam zich verzadigd voelt.

Langzaam ten voorkomt over eten.

Drink meer water

Vaak verwarren we dorst met honger. Drink overdag voldoende water om goed gehydrateerd te blijven en onnodig snacken te voorkomen.

Vermijd eetmomenten voor de tv of computer

Als je eet terwijl je afgeleid bent, ben je je minder bewust van hoeveel je eet. Probeer te eten zonder andere activiteiten.

Kies vezelrijke voedingsmiddelen

Voedingsmiddelen met veel vezels, zoals groenten, fruit volkorengranen en volkorenproducten geven snel een langer verzadigd gevoel. Dat doet je minder eten.

Sla geen enkele maaltijd over

Sla geen enkele maaltijd over en ga zeker niet zonder ontbijt de deur uit. Een goed ontbijt geeft je energie en voorkomt dat je later op de dag overeet als gevolg van honger.

Een goed ontbijt bestaat uit veel eiwitten, maar ook uit voldoende gezonde vetten en koolhydraten.

Vermijd tussendoortjes

Probeer alleen tussendoortjes te eten als je echt honger hebt, in plaats van uit verveling of gewoonte.

Kies dan voor gezonde tussendoortjes zoals een

 • Stuk fruit
 • Portie magere yoghurt, Griekse yoghurt, kwark of skyr (120 gram)
 • Zelf gemaakte groentesalade of smoothie met veel groente enkele plakjes vers fruit
 • Sneetje volkorenbrood met kip- of kalkoenfilet of magere, gekookte ham.
Luister naar je lichaam

Leer om de signalen van je lichaam te herkennen wanneer je verzadigd raakt. Stop dan met eten, ook al is er nog voedsel op je bord.

Wees geduldig en consistent

Gezonde eetgewoonten ontwikkelen zich niet van de ene op de andere dag. Blijf geduldig en consistent in je aanpak, en beloon jezelf voor kleine successen.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole