Gezond eten is veel belangrijker dan minder eten om af te slanken
Spread the love

Diegenen die meer vet willen verbranden en snel afslanken denken in de eerste plaats aan minder eten. Dat levert slechts resultaat op in combinatie met voldoende bewegen. Minder eten zorgt meestal voor weinig of geen gezondheidsproblemen, integendeel. 


Maar wat als minder eten en meer bewegen je geen gewicht doet verliezen? Dan gaan de meesten nog minder en zelfs te weinig eten en dan wordt minder eten structureel. Wat verstaat men onder structureel minder eten en welke invloed heeft dit op je gezondheid?

Zij die kampen met overgewicht, willen zo snel mogelijk afslanken. Dat proberen de meesten met het volgen van een crash dieet. Dat voorspelt je spectaculaire resultaten in een opvallend korte tijdspanne.

Deze crash diëten zijn ongezond. Ze zijn ook nooit lang vol te houden.

Eens in zijn oude, lees ongezonde voedingsgewoonten hervallen, vliegen de kilo’s er zo weer aan.

Afslanken door minder te eten en je calorie- inname terug te schroeven is goed. Te weinig eten zorgt op relatief korte termijn echter voor ernstige gezondheidsproblemen, en is dus sterk af te raden.

Aantal calorieën

Hoeveel je moet eten om gezond te blijven, heeft in belangrijke mate te maken met de hoeveelheid calorieën die je dagelijks opneemt. Dat is verschillend tussen vrouwen en mannen.
Gezonde mannen hebben dagelijks gemiddeld 2100 calorieën nodig. Voor vrouwen ligt de limiet op 1800 calorieën per dag. Het aantal calorieën dat je dagelijks nodig hebt , wordt sterk beïnvloed door de fysieke inspanningen die  je levert. Hoe zwaarder en langduriger je inspanningen, doe meer calorieën je verbrandt.
Ongezonde voeding rijk aan verzadigde vetten en koolhydraten is de belangrijkste oorzaak van overgewicht en tal van ernstige aandoeningen zoals aderverkalking, levensbedreigende hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, een te hoge concentratie van slechte LDL cholesterol, diabetes en van veel voorkomende en agressieve soorten kanker zoals darmkanker, borstkanker en prostaatkanker.
Door te weinig te eten zal je uiteraard gewicht verliezen, maar dat weegt zeker niet op tegen de vele en ernstige gezondheidsnadelen die dit met zich meebrengt.

Te weinig eten zorgt voor minder spieren

Meer spieren en minder vet is de sleutel tot succesvol afslanken.
Minder eten en vooral té weinig eten zorgt daarentegen voor minder energie.
Als je lichaam te weinig energie krijgt, zal het reageren door spierweefsel te verbranden. Daardoor neemt je spiermassa af, en zal je minder opgeslagen lichaamsvet verbranden.
Voldoende speerweefsel is dus belangrijk om lichaamsvet te verbranden en af te slanken. Zelfs in rust zorgen je spieren dat er opgeslagen lichaamsvet wordt verbrand.
Als gevolg van je verminderde spiermassa, kun je onmogelijk gewicht verliezen. Wie over voldoende spiermassa beschikt is in staat om meer te eten zonder daarbij aan te komen. Wie relatief veel spiermassa heeft kan dus meer eten zonder aan te komen.
Een verminderde spiermassa is één van de belangrijkste redenen waarom we met ouder worden ook dikker worden. Hoe ouder we worden, hoe meer spieren we verliezen.

Te weinig eten verstoort je hormonen

Constant te weinig eten is ook nadelig voor je hormonen. Die raken daardoor uit evenwicht. Als je te weinig eet daalt vooral de hoeveelheid het mannelijk hormoon testosteron.

Meer spieren en minder vet, staat centraal bij het gezond afslanken zonder jojo effect

Testosteron heeft niet alleen een belangrijke invloed op de vorming van nieuw spierweefsel. Het heeft ook een sterke invloed op je vetverbranding  en je hoeveelheid beschikbare energie.

Mensen met een laag testosterongehalte lijden meestal aan een gebrek aan energie. Dat is niet alleen het geval bij mannen, maar even goed bij vrouwen.

Te weinig eten oorzaak van onbedwingbare (vr)eetbuien

Leptine is een ander hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het verbranden van lichaamsvet. Het geeft een signaal aan je hersenen als je verzadigd bent of honger hebt.

Als gevolg van voortdurend te weinig te eten daalt je leptinegehalte aanzienlijk, waardoor je constant honger hebt.

Op die manier zijn (vr)eetbouwen onafwendbaar, waardoor je gewicht zal aankomen in plaats van gewicht te verliezen.

Als je een crash dieet volgt, wordt je eerder vroeg dan laat met deze problemen geconfronteerd. Vanaf het ogenblik dat je in je oude, ongezonde voedingsgewoonten hervalt, vliegen de kilo’s er razendsnel weer aan.
Dat is dan het zo gevreesde jojo effect, waarmee iedereen te maken krijgt die een ongezond crash dieet volgt en systematisch te weinig eet.

Een tekort aan hormonen zoals testosteron en leptine veroorzaakt onbedwingbare (vr)eetbuien, en dan is het hek helemaal van de dam

Niet minder eten, maar anders eten

Als je wilt afslanken zonder jojo effect, moet je minder eten (maar niet té weinig), maar vooral anders eten.
Tips om gezond te eten: 
  • Kies voor natuurlijke voeding: schrap alle bewerkte voeding en kant- en- klare maaltijden van je dagelijks menu. Kies voor natuurlijke ingrediënten zoals vette vis (zalm, paling, makreel, forel, sardienen, haring en ansjovis)groenten, fruit, noten, zaden pitten en minder ook voor mager vlees
  • Eet uitsluitend voeding met onverzadigde vetten: stop met het eten van voeding rijk aan ongezonde, verzadigde vetten en transvetten. Ruil deze ongezonde voeding voor voeding rijk aan onverzadigde vetten. Naast alle vette vissoorten leveren olijfolie, lijnzaadolie, amandelen, cashewnoten, eieren, en avocado de hoogste concentratie aan onverzadigde vetten
  • Eiwitrijke voeding: koolhydraten en op de eerste geraffineerde witte suikers zijn de grootste boosdoeners bij overgewicht. Vervang deze koolhydraten door voeding rijk aan hoogwaardige eiwitten. Hoogwaardige eiwitten van dierlijke oorsprong verdienen de voorkeur. Zij bevatten ook alle essentiële aminozuren die je lichaam niet zélf kan aanmaken. Je vindt deze eiwitten van dierlijke oorsprong in mager vlees, vette vis, in schaal- en schelpdieren, in zeevruchten en in alle zuivelproducten. Granen en graanproducten en peulvruchten zoals erwten, alle soorten bonen, groentekiemen, linzen en kikkererwten zijn de belangrijkste bronnen van plantaardige eiwitten
  • Kies uitsluitend voor trage koolhydraten: een eiwitrijk voedingspatroon betekent niet dat je alle koolhydraten uit je voeding moet vermijden. Kies voor een beperkte hoeveelheid trage koolhydraten. Die verteren moeilijker, waardoor je lichaam meer energie verbruikt om ze te verteren. Trage koolhydraten verlengen je verzadigd gevoel, en helpen je dus meer vet te verbranden. Eet zo weinig mogelijk en best geen geraffineerde witte deegwaren zoals pasta en rijst en aardappelen

Gezonde recepten met gezonde vetten en hoogwaardige eiwitten binnen handbereik

Om gemakkelijk je eetgewoonten aan te passen, gezond te eten en toch meer vet te verbranden en af te slanken, zijn de recepten uit het 7×7 afslank receptenboek een sterke aanrader.

 

 

Dit overzichtelijk en wetenschappelijk onderbouwd receptenboek dat door voedingscoach Jasper Alblas werd samengesteld, bevat maar liefst zeven gezonde recepten per dag. Deze bestaan uitsluitend uit natuurlijke ingrediënten; en bevatten voldoende gezonde, onverzadigde vetten en hoogwaardige eiwitten bevatten en zo weinig mogelijk koolhydraten.

 

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Optimized by Optimole