Snel spieren opbouwen en meer vet verbranden is de beste manier om snel af te slanken. Hoe groter je spiermassa, hoe meer opgeslagen lichaamsvet je verbrandt. Zelfs in rust verbruiken je spieren immers nog energie, en dat zorgt uiteraard voor extra gewichtsverlies.
Snel spieren kweken en meer vet verbranden doe je door aangepaste oefeningen. Spieren opbouwen kan thuis en/of in de fitness, maar ook met de juiste voeding. Wat moet je dan eten om snel spieren op te bouwen en je spiermassa te vergroten?
Kortom, met welke gezonde voeding kun je snel spiermassa opbouwen én meer vet verbranden?
Snel spieren opbouwen doe je niet alleen met kracht en cardiotraining. Voor extra spieren hou je er zowel gezonde eetgewoonten als een gezonde levensstijl op na. Spieren opbouwen doe je thuis, in de fitness en met de juiste voeding.
Maar wat moet je dan eten om over een grotere spiermassa te beschikken?
Snel spieren opbouwen met hoogwaardige eiwitten
Zij die snel spieren willen opbouwen en hun spiermassa vergroten, kiezen in de eerste plaats voor gezonde, hoogwaardige eiwitten. Vraag dat maar eens aan bodybuilders en aan de beoefenaars van de vele andere krachtsporten. Die weten daar meestal alles van.
Voor meer spieren en minder lichaamsvet is zo’n eiwitten dieet uitermate geschikt. Eiwitten zijn niet voor niets de belangrijkste bouwstenen van onze spieren en lichaamsweefsels.
Ze worden door ons lichaam omgezet in aminozuren. Deze zorgen voor gezond spierweefsel en stimuleren je metabolisme of stofwisseling. En dat zorgt op zijn beurt voor het verbranden van meer vet.
Eiwitten herstellen ook je spieren
Eten met Eiwitten herstelt ook je spieren na het sporten of trainen. Hoogwaardige eiwitten zijn zelfs in staat kleine spierscheurtjes te helen.
Het is dus belangrijk dat je meer eiwitten binnen krijgt dan dat je verbruikt.
Hoe groter je spiermassa, hoe minder eiwitten je nodig hebt. Als je veel aan krachttraining doet, zal je uiteindelijk veel minder eiwitten verbruiken.
Voedingscoaches en bewegingsanalisten stellen 1,8 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht voorop.
Doe je niet aan krachttraining, of doe je weinig aangepaste oefeningen voor meer spieren, dan volstaat 0,75 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht.
Voeding met de meeste hoogwaardige eiwitten:
Eieren: is een van de belangrijkste bronnen van hoogwaardige eiwitten. Eén ei bevat gemiddeld zo’n zeven gram eiwitten eten. Daar bovenop zijn eieren rijk aan gezonde voedingsstoffen. In de eerste plaats aan ijzer, calcium en zink. Deze mineralen zorgen eveneens voor extra spieropbouw
- Kip en kalkoen: zijn uiterst mager en belangrijke bronnen van hoogwaardige eiwitten
- Rood vlees: zoals rosbief bevat naast eiwitten vooral vitamine B en mineralen zoals ijzer, fosfor, selenium, zink en koper. Deze zorgen voor extra energie en versterken je weerstand
- Hoogwaardige eiwitten van dierlijke oorsprong vind je in: mager vlees, vette vis (wilde zalm, paling, forel, makreel, sardienen, haring en ansjovis), in schaal- en schelpdieren, in zeevruchten en in zuivelproducten
- Hoogwaardige eiwitten van plantaardige oorsprong vind je in: granen en in graanproducten, en in peulvruchten (bonen, erwten, groentekiemen, linzen en kikkererwten)
- Extra tip: voor meer spiermassa eet je dagelijks ananas. Ananas zorgt ervoor dat eiwitten sneller door je lichaam worden opgenomen verteerd. Dat heeft het te danken aan de aanwezigheid van het enzym bromelaïne.
Hou er zéker rekening mee dat eiwitten van dierlijke oorsprong meer onmisbare aminozuren bevatten, die ons lichaam niet zélf kan aanmaken.
Snel spieren opbouwen met trage koolhydraten
Kiezen voor een eiwitten dieet wil zeker niet zeggen dat je alle koolhydraten van je menu moet schrappen, integendeel. Kies uitsluitend voor trage koolhydraten. Die vragen meer energie van je lichaam om verteerd te worden, zodat je meer overgewicht verliest.
- Voeding rijk aan trage koolhydraten: naast volkoren brood zijn goede koolhydraten bevatten vooral groenten zoals broccoli, aubergines, paddenstoelen, komkommer, paprika, tomaten, spinazie, erwten, bonen, groentekiemen, linzen en kikkererwten, volkoren pasta, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst hoge concentraties voedingsvezels
Andere aanraders voor meer en sterkere spieren:
- Havermout: is rijk aan zowel hoogwaardige eiwitten en trage koolhydraten en is een belangrijke bron van gezonde voedingsstoffen en voedingsvezels. Deze voedingsvezels verlengen je verzadigingsgevoel. Daardoor heb je minder vlug honger, en zal je automatisch minder eten en afvallen
- Quinoa: is vergelijkbaar met graan, maar dat is het niet. Het zijn zaden die vanuit Zuid- Amerika naar ons kwamen overgewaaid, en hier ondertussen erg populair zijn als supervoeding
Snel spieren opbouwen met omega-3 3 vetzuren en visolie
Gezonde omega-3 3 vetzuren en vooral visolie zijn belangrijk voor het snelle herstel van je spieren na zware fysieke inspanningen. Verder zorgt visolie voor een goede spijsvertering; een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang, waardoor je lichaam tijdig wordt gezuiverd van alle giftige afvalstoffen.
- Voeding rijk aan omega-3 3 vetzuren: alle verre vissoorten en in de eerste plaats wilde zalm, noten, zaden en pitten
- Drink veel water: niet alleen de juiste voeding, maar ook voldoende vocht is belangrijk voor meer spieren. Drink daarom dagelijks zo’n drie liter water. Water zorgt niet alleen voor de onmisbare hydratatie van je lichaam, maar even goed van je spieren. Goed gehydrateerde spieren worden sterk en krijgen meer energie.
- Chocolademelk: voedingscoaches gaan er meer en meer van uit dat chocolademelk dezelfde werking heeft op je spieren als sportdrank. Chocolademelk zorgt voor meer uithoudingsvermogen dankzij zijn enorme energieboost.
Tips voor meer spieren en minder vet door te sporten:
- Breng afwisseling in je trainingen: doe regelmatig aan krachttraining (tot zes sessies per week), maar zorg voor voldoende afwisseling. Belast dezelfde spiergroepen nooit twee dagen na elkaar
- Geleidelijke trainingsopbouw: snel spieren kweken vraagt veel geduld. Ga er vooral de eerste weken niet té fors tegenaan, maar bouw je trainingsarbeid en intensiteit geleidelijk op. Begin met lichte gewichten en schakel langzaam over naar zwaardere. Zorg er voor dat je spieren nooit overbelast worden. Daardoor vergroot je risico op kwetsuren aanzienlijk
- Kies het juiste trainingsschema: ga nooit overhaast te werk. Kies het juiste trainingsschema en wijk daar geen duimbreed van af. Leer je grenzen kennen. Wissel af tussen korte en intense en lange maar lichte trainingssessies. Het inlassen van korte rustpauzes is eveneens van groot belang. Met het stipt volgen van het juiste trainingsschema herstellen je spieren snel van de geleverde inspanningen