Hoogwaardige eiwitten
Spread the love

Hoogwaardige eiwitten doen je meer vet verbranden en snel afslanken. Zij die op een verantwoorde en dus gezonde manier meer vet willen verbranden en sneller afslanken, moeten een keuze maken tussen koolhydraten en voeding met een hoge concentratie aan hoogwaardige eiwitten. Om gezond en af te vallen zonder het gevreesde jojo-effect hebben we naast veel eiwitten ook nog voldoende gezonde vetten en trage koolhydraten nodig.

In welke voeding vinden we de meest hoogwaardige eiwitten?

Hoogwaardige eiwitten zijn onmisbaar om gezond te functioneren. Eiwitten zijn een belangrijke voedingsstof voor ons lichaam. Zo hebben volwassenen maar liefst twaalf kilo eiwitten aan boord. Eiwitten halen we uit onze dagelijkse voeding en worden omgezet in lichaamseigen eiwitten.

Snel afslanken met hoogwaardige eiwitten

Eiwitten staan centraal in een gezond en natuurlijk eetpatroon, zeker als je meer vet wilt verbranden en makkelijker afvallen. Afvallen met een eiwitrijke voeding wil niet zeggen dat je koolhydraten voortaan volledig van je menu moet schrappen. Kies wél voor de juiste, en dus trage koolhydraten.

Trage koolhydraten

Verteren moeilijk en vragen veel energie. Ze zorgen snel voor een langdurig verzadigd gevoel. Zo heb je minder vlug honger waardoor je automatisch minder eet en sneller afvalt. Eet zo weinig mogelijk snelle koolhydraten en zeker geraffineerde suiker. Dat is een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht.  Kies voor veel verse groenten, fruit, volkorengranen (haver, zemelen, boekweit, gierst, rogge of quinoa), volkorenproducten (alle soorten volkoren brood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst) en voor peulvruchten zoals erwten, bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, krentenbaard, linzen en kikkererwten.

Lees ook: Een koolhydraatarm dieet doet je gezond afvallen: Wetenschappelijk bewezen

Hoogwaardige eiwitten voor makkelijker afvallen zonder honger en calorieën tellen

Om je nieuw eet- en leefpatroon vol te houden moet afvallen leuk blijven. Dat doe je niet als je constant honger hebt of calorieën moet tellen. Afvallen hou je alleen vol met veel hoogwaardige eiwitten en voldoende gezonde vetten en koolhydraten. Hoogwaardige eiwitten vind je vooral in mager vlees (magere biefstuk, rosbief, kip en kalkoen), in zuivelproducten zoals kaas (+20) en in onbewerkte natuuryoghurt en kwark zonder toevoegingen en in peulvruchten. Hoogwaardige eiwitten zorgen voor:

Voldoende energie

Die is nodig voor het leveren van zowel lichamelijke als geestelijke inspanningen

Meer spieren

Eiwitten vergroten ons spiermassa. Meer spieren helpen ons makkelijker afvallen. Ze verbruiken namelijk ook energie (calorieën), zelfs als je rust en tijdens je slaap.

Minder vet

Hoe groter onze spiermassa hoe meer vet calorieën we verbranden en dus sneller gewicht verliest.

Vernieuwing van alle lichaamscellen en weefsels

Hoogwaardige eiwitten zorgen voor het snelle herstel en vernieuwing van al onze lichaamscellen en weefsels.  Ze vertragen ook ons natuurlijk verouderingsproces waardoor ze zorgen voor een strakke lijn en een platte buik met minder vet en meer spieren.

Meer natuurlijke weerstand 

Daardoor verkleint je risico op allerlei aandoeningen, vooral virusbesmettingen zoals verkoudheden, influenza (griep) corona en infecties van je luchtwegen zoals bronchitis.

Lees ook: Gebrek aan eiwitten maakt afvallen onmogelijk: herken de symptomen

Hoogwaardige eiwitten: Dierlijke of plantaardige proteïnen?

Er is een duidelijk verschil tussen eiwitten van dierlijke en van plantaardige oorsprong. Eiwitten van dierlijke oorsprong zijn rijker aan essentiële aminozuren. Die maken we zelf niet aan. We halen ze uit onze dagelijkse voeding of uit voedingssupplementen.

Hoogwaardige eiwitten van dierlijke oorsprong

Deze vinden we vooral in vlees en vooral in kip en kalkoen, vis, schaal- en schelpdieren (oesters, mosselen, krab en garnalen), in zeevruchten en in zuivelproducten

Hoogwaardige eiwitten van plantaardige oorsprong

Zijn vooral aanwezig  in volkorengranen (haver, zemelen, boekweit, gierst, rogge en quinoa), in volkorenproducten (alle soorten volkoren brood, volkoren deegwaren en in zilvervliesrijst) en in peulvruchten (bonen, erwten, groentekiemen, mais, kapucijner, krentenbaard, linzen en kikkererwten)

Lees ook: Skyr yoghurt – Wat is het en wat betekent het voor je gezondheid? + Recept skyr smoothie

Eieren rijk aan hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten

De meesten die snel willen afslanken, eten geen eieren omdat deze rijk zijn aan cholesterol. Dat is vooral de gezonde soort HDL-cholesterol. Eieren verlagen zo je ongezonde LDL- cholesterol waardoor ze ons cholesterolgehalte weer in evenwicht brengen. Deelnemers aan vele wetenschappelijke onderzoeken die dagelijks twee eitjes aten waren na twaalf weken maar liefst tien kilo aan lichaamsgewicht kwijt.

Hoogwaardige eiwitten in Vette vissoorten

Vette vis is rijk aan eiwitten, onverzadigde vetten en vetzuren. Om maximaal van alle gezondheidsvoordelen van vette vis te genieten raden diëtisten aan om minstens tweemaal per week vette vis te eten. Dat zijn vooral wilde zalm, paling, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, tonijn, makreel, sardienen, haring en ansjovis en in minderen mate ook forel.

Hoogwaardige eiwitten in magere vleessoorten

Magere vleessoorten zoals rosbief en magere biefstuk maar vooral kip en kalkoen zijn evenveel belangrijke bronnen van hoogwaardige eiwitten.

  • Het magerste vlees zijn vooral: biefstuk, kalkoenborst, struisvogelsteak, kippenborst, rundvlees en rundstoofvlees, kalfsvlees, varkenshaasje en varkens mignonette.
  • De magerste vleeswaren als broodbeleg zijn: filet d’ Anvers, kalkoenham, filet de Saxe, gekookte ham, kippenham en rosbief.

De manier waarop het vlees is klaargemaakt speelt ook een belangrijke rol. Bak je het te lang, dan verliest het veel water en eiwitten.

Hoogwaardige eiwitten en alle aminozuren in quinoa

Quinoa komt uit Zuid- Amerika. Het zijn zaden met een hoge concentratie aan hoogwaardige eiwitten en gezonde vetzuren. Verder bevat het alle essentiële aminozuren en trage koolhydraten. Dankzij zijn gezonde samenstelling zorgt quinoa voor een constante bloedsuikerspiegel zonder hoogten en laagten. Zo maken we minder insuline aan en verbranden we meer vet.

Groenten met hoogwaardige eiwitten

Sommige groenten bevatten veel goede eiwitten. Dat is zeker het geval met peulvruchten zoals erwten, alle soorten bonen, mais, kapucijners, krentenbrood, linzen en kikkererwten. Deze eiwitrijke groenten en aardappelen zijn ook rijk aan trage koolhydraten.

Hoogwaardige eiwitten: Plantaardige eiwitten

Eiwitten van dierlijke oorsprong genieten de voorkeur, maar ook sommige plantaardige voedingsmiddelen bevatten heel wat eiwitten:

  • Noten: kastanjes, hazelnoten en beukennoten
  • Pitten: en vooral zonnebloempitten, sesampitten en pijnboompitten
  • Paddenstoelen: waaronder champignons, shiitakes, oesterzwammen
  • Seafood: zeewier, kelp, algen, chlorella, spirulina
  • Kiemgroenten: taugé en lijnzaadkiemen
  • Granen: boekweit en teff
  • Andere voedingsmiddelen met hoogwaardige eiwitten zijn: melk, magere kaas (+20), magere natuuryoghurt en kwark, wild, lever, vlees van gevogelte, soja, en gedroogd fruit

Je gezondheid verbeteren en makkelijker afvallen met veel eiwitten doe je alleen in een natuurlijk voedingspatroon zoals beschreven in de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm(Gratis Webinar).

Probeer de Afslank Receptenbijbel nu risicovrij uit… 60 Dagen niet goed? Geld terug!

Snel afvallen zonder dieet

 

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Optimized by Optimole