Meer vet eten gezond en toch makkelijker afvallen: Hoe kan dat?

Meer vet eten gezond

Meer vet eten gezond en toch makkelijker afvallen? Om onze gezondheid te verbeteren en daarbij zelfs makkelijker af te vallen is het belangrijk om de juiste vetten te kiezen. Met de juiste vetten is dat perfect mogelijk om gezond je overgewicht te verliezen. Het ene soort vetten is namelijk het andere niet. Ja, er bestaan zeker gezonde vetten. We kunnen zelfs niet zonder deze gezonde vetten. Ze zijn niet alleen rijk aan gezonde voedingsstoffen, maar zijn ook een belangrijke bron van onmisbare energie. 

Wat zijn dan de juiste vetten om makkelijker af te vallen en welke kunnen we best vermijden?

Als het over de gezondheid van vetten in onze voeding gaat moeten we het onderscheid maken tussen gezonde en ongezonde vetten. Omdat verzadigde vetten en zeker transvetten ongezond en belangrijke oorzaken van overgewicht zijn schrappen velen onder ons meteen maar alle vetten uit hun voeding. Dat is geen goed idee. Het belang van gezonde vetten wordt nog altijd veel te veel onderschat. Onverzadigde vetten en vetzuren (vooral omega 3 ) zijn onmisbaar om onze gezondheid in stand te houden. Gezonde vetten:

 • Zijn een belangrijke bron van energie
 • Maken de opname van vitaminen makkelijker
 • Zorgen voor het herstel en de opbouw van onze lichaamscellen
 • Versterken ons immuunsysteem en verbeteren onze natuurlijke weerstand

Meer vet eten om goed te functioneren en af te vallen

Wie dagelijks geen te weinig voeding met deze gezonde vetten valt ook niet af. Zonder voldoende gezonde vetten raken bijvoorbeeld onze hormonen uit balans. Zo produceren we te weinig van het mannelijke hormoon testosteron. Gezonde vetten geven tegelijk ook structuur en ondersteuning aan onze lichaamscellen. En vooral in rust zijn ze een belangrijke leverancier van energie.

Gezonde vetten die je makkelijker doen afvallen 

Er zijn meerdere soorten gezonde vetten die ons helpen opgeslagen vet af te breken door het te gebruiken als energie. Zorg er wel voor dat je ook dit gezonde vet niet te veel eet. Om af te vallen moet je namelijk minder calorieën opnemen dan je er dagelijks verbrandt. Gezonde vetten die makkelijker je gewicht doen verliezen zijn:

Omega-3 visolie

In een gezond en natuurlijk eet- en leefpatroon bevordert dit ons gewichtsverlies. Je zult alleen resultaat boeken als je dagelijks voldoende beweegt. Een half uurtje wandelen, fietsen, lopen, joggen of zwemmen volstaat. Eens je lichaam hier aan aangepast kun je je inspanningen nog altijd verhogen. Omega 3 vetzuren zijn ook erg gezond, vooral voor je hart en je bloedvaten. Omega 3 vetzuren vinden we vooral in alle vette soorten vis.

Lees ook: Meer vet verbranden met de juiste voeding

Meer vet eten gezond: MCT-olie

MCT wordt afgebroken en gemetaboliseerd door onze lever en wordt veel minder opgeslagen zoals andere vetten. MCT olie inpassen in een gezond eet- en leefpatroon met veel verse groenten en voldoende lichaamsbeweging helpt je sneller afvallen. Normale kokosolie heeft een vaste structuur en wordt vloeibaar bij een temperatuur tussen vanaf 30 en  tot 37 graden. MCT olie is dat deel van kokosolie dat vloeibaar blijft bij kamertemperatuur. MCT- olie geeft snel energie en wordt het niet opgeslagen als vet. Daarom wordt het steeds meer gebruikt door  sporters en door diegenen die op een gezonde en natuurlijke manier willen afvallen. Deze olie heeft een neutrale smaak en kan zowel koud als warm gebruikt worden tot maximaal 160 graden. MCT- olie is dus ongeschikt om mee te frituren. Dit soort olie wordt sterk aangeraden in het ketogeen-dieet samen met veel eiwitten, gezonde vetten en voldoende (trage) koolhydraten.

Aantal calorieën in gezonde vetten

Naast onmisbare energie bevatten gezonde vetten gemiddeld negen calorieën per gram. Dit is iets meer dan het dubbele van de hoeveelheid eiwitten en koolhydraten. We moeten dus zeker opletten om niet te veel gezonde vetten te eten. Diëtisten raden niet voor niets aan om gemiddeld 30 procent van onze dagelijkse hoeveelheid calorieën uit onze voeding te halen.

Lees ook: Gezond voedingspatroon voor 30 procent meer energie

Meer vet eten gezond: Soorten vetten

We onderscheiden twee belangrijke groepen vetten, namelijk verzadigde en onverzadigde vetten. Die zijn op hun beurt onderverdeeld in meerdere subcategorieën. Onverzadigde vetten hebben een dubbele binding tussen sommige koolstofatomen. Verzadigde vetten hebben deze dubbele binding, waardoor ze veel dichter bij elkaar worden verpakt dan de onverzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn een belangrijke oorzaak van overgewicht en bevatten weinig of geen gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, eiwitten en voedingsvezels. Je schrapt ze dus best van je dagelijks menu.


Meer vet eten gezond: Onverzadigde vetten

Zijn het meest gezonde soort vet. Volgens diëtisten is gemiddeld 90 procent van onze dagelijkse hoeveelheid vet onverzadigd. Verzadigde vetten verstoren ons cholesterolgehalte. Dat vergroot onze kans op aderverkalking, hart- en vaatziekte, hoge bloeddruk en diabetes. Onverzadigde vetten zijn rijk aan gezonde HDL cholesterol. Ze zijn meestal vloeibaar bij kamertemperatuur en worden onderverdeeld in enkelvoudig en in meervoudige onverzadigde vetten.

Enkelvoudig onverzadigde vetten

Deze zijn meestal te vinden in plantaardige bronnen zoals avocado’s, plantaardige oliën, noten en zaden. Ze zijn goed voor hart- en bloedvaten, werken sterk ontstekingsremmend, doen ons makkelijker afvallen en verbeteren onze insulinegevoeligheid.

Lees ook: Verbranden van vet en meer spieren kweken met deze gezonde voeding

Voeding rijk aan ongezonde verzadigde vetten

Verzadigd vet vinden we vooral in dierlijke producten zoals vet vlees, volle melkproducten en vette kaas maar zeker ook in snoep, koekjes, gebak en chips, in alle gefrituurde gerechten, kant en klare maaltijden, in alle bewerkte voeding en in diepvriesmaaltijden. Ook kokosvet en palmolie bevatten een kleine hoeveelheid verzadigd vet. Voeding zonder deze ongezonde soort vet is overigens niet te vinden. Verzadigd vet verhoogt onze slechte LDL-cholesterol. Dit verhoogt ons risico op aderverkalking, hart- en vaatziekten, verstoorde hormonen, hoge bloeddruk en diabetes. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten.

Meervoudig onverzadigd

Zijn zowel van plantaardige als van dierlijke oorsprong. Meervoudig onverzadigde vetten zijn rijk aan vetzuren en vooral omega 3. Deze visvetzuren worden beter opgenomen door ons lichaam dan de plantaardige variant. Gezonde visvetzuren zijn uitstekend voor ons hard en onze bloedvaten, stimuleren de hersenontwikkeling bij kinderen, verkleinen ons risico op allerlei ontstekingen, versterken ons immuunsysteem en verhogen onze natuurlijke weerstand/

Transvetten nog ongezonder

Ze komen van nature voor in melk en vlees van herkauwers zoals koeien en schapen. Transvetten winden we ook in harde margarines, frituur-, bak- en braadvetten en in gebak, koek en snacks. Deze transvetten verhogen de kans op aderverkalking en hart- en vaatziekten.

Lees ook: Vetrijk voedsel dat zo gezond is dat je het zelfs tijdens het afvallen mag eten

Voedsel met gezonde vetten dat je meer zou moeten eten

Kies voortaan voluit voor gezonde enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetten. Die vind je vooral in:

 • Avocado’s
 • Ongezouten, niet geroosterde en ongebrande noten en vooral amandelen, walnoten en pistachenoten
 • Olijven en olijfolie
 • Zaden: zoals gebroken en gemalen lijnzaad, sesamzaad, zonnebloempitten en in chiazaad
 • Vette vis en vooral in: wilde zalm, paling, tonijn, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, sardienen, makreel, sport haring en in ansjovis
 • Edamame
 • Kokosolie
 • Noten en vooral paranoten: Die zijn rijk aan selenium, een mineraal dat zorgt voor een gezonde en goed werkende schildklier
 • Eieren (eigeel)
 • Ghee
 • Visolie of Krill olie

Lees ook: Walnoten gezond maar wat doen ze met je overgewicht?

Gezonde bronnen van verzadigde vetten die je in beperkte hoeveelheid eet zijn:

 • Eieren
 • Rundvlees
 • Kip en kalkoen
 • Volle melk en volle natuuryoghurt en kwark

Meer gezonde vetten eten voor een betere gezondheid en makkelijker afvallen doe je zeker in een gezond en natuurlijk eetpatroon zoals beschreven in de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm(Gratis Webinar).

Probeer de Afslank Receptenbijbel nu risicovrij uit… 60 Dagen niet goed? Geld terug!

Snel afvallen zonder dieet

Author: Francois AppersHallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.