Magnesium tekort herkennen
Spread the love

Magnesium tekort herkennen is belangrijk om je voorraad tijdig aan te vullen. Magnesium is een onmisbaar mineraal is om je gezondheid op peil te houden.  Een tekort maakt zelfs afvallen moeilijker. Om magnesium tekort aan te vullen en op peil te houden ben je aangewezen op wat je dagelijks eet. Om een magnesium tekort te voorkomen eet je in de eerste plaats natuurlijk. 

Wat eten we best om een magnesium tekort te voorkomen?

Magnesium tekort herkennen is belangrijk want wereldwijd krijgen steeds meer mensen af te rekenen met een belangrijk magnesium tekort. Dat is in de eerste plaats het gevolg van ons ongezond eetpatroon met te weinig gezonde voedingsstoffen waaronder magnesium.

Vooral vrouwen hebben een magnesium tekort.

Ze moeten dan ook zo snel mogelijk een  magnesium tekort herkennen. Naast een verkeerde en dus ongezonde voeding is stress een belangrijke oorzaak van een magnesium tekort. Je mag nog zo gezond eten met voldoende gezonde voedingsstoffen en magnesium, bij stress verdwijnt magnesium gewoon met je urine uit je lichaam. Magnesium helpt ook bij hoofdpijn, migraine en bij het Pre Menstrueel Syndroom of kortweg PMS.

Moeilijker afvallen

Resultaten van meerdere grootschalige onderzoeken tonen aan dat bij een magnesiumtekort we minder opgeslagen vet verbranden en dus ook moeilijker afvallen. Een magnesium tekort herkennen is dus belangrijk om je gezondheid op peil te houden en je overgewicht kwijt te spelen.

Een magnesiumtekort herkennen 

Een tekort aan magnesium herken je aan:

 • Gezond eten en bewegen en toch niet of te weinig afvallen
 • Vermoeidheid
 • Stress
 • Prikkelbaarheid
 • Spier- en gewrichtspijn
 • Onrust

Een magnesiumtekort herkennen: De oorzaken

Dit zijn de belangrijkste oorzaken van een tekort aan magnesium:

 • Voeding rijk aan suiker, ongezonde verzadigde vetten en transvetten
 • Bewerkte voeding en bewerkt (rood) vlees
 • Dranken met cafeïne zoals koffie, frisdrank zoals cola en energiedranken en thee 
 • Het overmatig gebruik van alcohol
 • Melk en melkproducten
 • Langdurig gebruik van sommige geneesmiddelen zoals antibiotica, maagzuurremmers en  de anticonceptiepil
 • Chronische diarree
 • Problemen met de alvleesklier, de lever en de nieren
 • Lichamelijke aandoeningen, waardoor magnesium minder goed opgenomen kan worden

Een ernstig tekort aan magnesium is gevaarlijk. Blijf met je klachten dus zeker niet rond lopen maar raadpleeg onmiddellijk je huisarts.

Lees ook: Magnesium is gezond maar wat kan dit voor onze gezondheid betekenen

Je magnesium tekort aanvullen met deze voeding

 • Groenten en vooral groene bladgroenten: denk dan vooral aan spinazie, andijvie, sla, broccoli, alle groene koolsoorten, bloemkool, Chinese kool, paksoi, tuin- en waterkers. Eet ze rauw,  gekookt of gestoomd of verwerk ze in zelf gemaakte salades en smoothies.
 • Peulvruchten: zoals bonen, erwten, groentekiemen, mais, kapucijner, linzen en kikkererwten. Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten en bevatten ook koolhydraten. Eet ze dus niet teveel, maar toch een keer per week.
 • Fruit: magnesium vind je vooral in bananen, ananas, aardbeien, grapefruit en avocado. Naast magnesium bevatten deze laatste ook grote hoeveelheden gezonde onverzadigde vetten en vetzuren.
 • Onbewerkte noten: dat zijn dus ongezouten, niet geroosterde en ongebrande noten en vooral amandelen en paranoten
 • Zaden en Pitten: zoals pompoenpitten, lijnzaad, pijnboompitten en sesamzaden. Eet dagelijks een handjevol of maximaal 25 gram fijngehakte noten, zaden en pitten en varieer zoveel mogelijk.

De voordelen van voldoende Magnesium

Verkleint je risico op diabetes type 2

Bij een laag magnesiumgehalte loop je een groter risico op diabetes type 2. Met een extra dosis magnesium via voeding en- of een voedingssupplement daalt je bloedsuikerspiegel en kan ook je insulineresistentie verminderen.

Helpt voedsel omzetten in energie

Magnesium is een belangrijke bron van energie. Daarom dat een tekort aan magnesium vaak oorzaak is van vermoeidheid,  stress en een tekort aan slaap.

Ook interessant: Vitamine K tegen corona en de andere voordelen van deze vitamine

Verbetert je gezondheid en lichaamsconditie

Magnesium zorgt voor een gezond hart en een gezonde bloeddruk. Het ontspant ook je bloedvaten zodat er meer bloed naar je hart stroomt en je bloeddruk verlaagt.

Magnesium ontspant

Zowel op lichamelijk als geestelijk vlak. Magnesium ontspant je spieren.

Verbetert depressie 

Meerdere studies toonden aan dat als gevolg van een magnesiumtekort je hersenen minder goed werken waardoor denken moeilijker wordt. Dat vergroot de kans op depressie.

Verzacht symptomen van de overgang

Als je in de overgang bent is voldoende magnesium belangrijk. Dat voorkomt hormonale schommelen, vermoeidheid, lusteloosheid, spierkrampen, hoofdpijn en migraine.

Magnesiumtekort herkennen en verhelpen

Een magnesiumtekort verhelpen kun je op meerdere manieren maar met natuurlijke voeding rijk aan magnesium zoals hierboven beschreven. Je kunt magnesium ook op je huid aanbrengen, zodat het in de huid trekt en zo je voorraad magnesium aanvult. Als een gezond eetpatroon gecombineerd met een voedingssupplement niet helpt kunnen bijvoorbeeld magnesiuminjecties of een infuus met magnesium de oplossing bieden.

De beste manier om je magnesium tekort aan te vullen en op peil te houden doe je met een gezond voedingspatroon zoals dat van  voedingsdeskundige Richard Ridder in zijn Afslank Receptenbijbel (Gratis Webinar).

Gezond vetpercentage

[fusion_button link=”http://www.paypro.nl/producten/Afslank_Receptenbijbel/21142/22506/weekmenu/weekmenu-af//” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen![/fusion_button]

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole