Koorts
Spread the love

Koorts is een signaal waarmee je lichaam je wilt te kennen geven dat je gezondheid gevaar loopt. Het is erg vervelend en niet altijd van voorbijgaande aard. Gelukkig kunnen we zelf heel wat doen om onze koorts te laten zakken. Wist je dat de juiste voeding de symptomen van koorts verzacht?

Welke voeding helpt tegen koorts? 

Koorts kan onze dagelijkse bezigheden ernstig verstoren, maar heeft ook positieve gevolgen. Het is een signaal dat je lichaam zich verdedigd tegen ziekmakende bacteriën, virussen en schimmels. Toch moet het altijd goed opgevolgd worden. Als koorts te lang aansleept, is dokters tussenkomst nodig. In normale omstandigheden bedraagt onze lichaamstemperatuur 37 graden. Vanaf 38 graden spreken we van koorts. Dat komt bij alle leeftijden voor, maar vooral bij kleine kinderen tussen nul en vier jaar.

Koorts als afweerreactie

Het is een afweerreactie van je lichaam op een virale of bacteriële infectie. In de meeste gevallen helpt het infecties te bestrijden. Een te hoge lichaamstemperatuur doodt ziekteverwekkende virussen en bacteriën. Hoge of lage koorts zegt niets over de ernst van je aandoening.

Je natuurlijke weerstand verhogen

Een sterk immuunsysteem en een hoge natuurlijke weerstand verkleinen je risico op koorts, verkoudheden, griep (influenza) corona, infecties van je luchtwegen en bronchitis. Je weerstand verhogen doe je met een gezond eetpatroon met veel vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Die vind je vooral verse groenten en fruit, noten, zaden en pitten, vette vis en mager vlees.

Extra ondersteuning

Ondersteun de voordelen van dit gezond en natuurlijk voedingspatroon met een natuurlijk samengestelde multivitamine. Zo krijg je al het nodige binnen om je weerstand en immuunsysteem te optimaliseren.

Koorts verdwijnt spontaan

Vanaf het moment dat de ziekte achter de rug is, verdwijnt ook je koorts. Duurt die langer dan vier dagen, dan raadpleeg je best je vertrouwde huisarts. Ook wanneer een verhoogde temperatuur samen gaat met:

 • Vermoeidheid
 • Kortademigheid
 • Bij een lage natuurlijke weerstand na ziekte of na een ingreep
 • Bij diabetes, hart-, long- en nierziekte
 • Wanneer je weinig dorst hebt
 • Opvallend minder plast dan gewoonlijk 

De belangrijkste symptomen van koorts

Je herkent koorts aan deze veel voorkomende symptomen:

 • Vermoeidheid
 • Een verminderde eetlust 
 • Koude rillingen
 • Hoofdpijn, rug-, spier- en gewrichtspijn

Deze voeding helpt tegen koorts

De juiste voeding kan je koorts doen zakken en de vervelende symptomen verzachten. Je spijsvertering zo weinig mogelijk belasten met het eten van goed verterende voeding is een goed idee. Dat is niet hetzelfde dan helemaal niets eten. Je moet alleen de juiste voeding om je lichaam de kans te geven om af te koelen.

Koorts verzachten met vers fruit rijk aan vitamine C 

Meer vers fruit eten is een uitstekende manier om van je koorts verlost te raken. Alle fruit helpt, maar geef toch maar de voorkeur aan fruit met veel vitamine C.

Citrusfruit verlaagt koorts

Vooral citrusfruit verfrist en werkt koortsverlagend. Dat is zeker het geval voor sinaasappel, citroenen, limoenen, grapefruit, maar ook papaja’s, mango’s, avocado’s, komkommer, alle soorten bessen, aardbeien, frambozen, watermeloen, en meloenen. Deze waterrijke fruitsoorten hydrateren je lichaam. Dat is belangrijk om uitdroging te voorkomen.

Drink veel water

Water hydrateert, zuivert je lichaam en doet je lichaamstemperatuur zakken.

Kruidenthee

Kruidenthee zoals tijm, munt, linde, rozenbottel, basilicum, calendula, witte wilgenbast, hysop, framboos, gember en oregano helpen ook tegen een hoge lichaamstemperatuur.

Zelf gemaakte soep

En dan vooral kippenbouillon en kippensoep met rijst en groenten. Op deze manier krijg je alle gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en sterke antioxidanten naar binnen. Daardoor zal je genezingsproces minder lang duren. Soep zal je tegelijk beschermen tegen uitdroging.

Eet meer eiwitten

Bij koorts eet je makkelijk verteerbare voeding rijk aan eiwitten zoals kip, en kalkoen. Roerei is eveneens uitstekend om koorts te verlagen.

Deze voeding eet je best niet bij koorts

 • Voeding, vet en gebakken vlees
 • Alle gefrituurde gerechten
 • Bewerkte voeding zoals charcuterie (vlees als broodbeleg) zoals salami, worst en paté
 • Kant- en- klare gerechten
 • Diepvriesmaaltijden
 • Pittige gekruide gerechten
 • Kruiden en specerijen zoals pepers

Extra tips tegen koorts

Neem een warm of lauw bad

Dat doet je lichaamstemperatuur geleidelijk doen dalen

Natte sokken

Dit huis-, tuin- en keukenmiddeltje brengt vooral ‘s nachts de nodige verzachting van je koorts. Neem een paar katoenen sokken die lang genoeg zijn om de enkels te bedekken. Maak deze nat in koud water. Wring ze uit, en trek ze aan. Doe over deze sokken een paar puur wollen sokken als isolatie. Deze behandeling komt uit de natuurgeneeskunde. Door de afkoeling van je voeten, wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Dat versterkt je immuunsysteem. Ons lichaam kan zo zijn extra warmte kwijt, waardoor de sokken opdrogen, en je lichaam afkoelt.

Natte handdoeken

Vouw handdoeken dubbel in de lengte en week de handdoeken in koud water, als het kan in ijswater. Wring de handdoeken uit en sla ze om je hoofd, je nek, enkels en je polsen. Gebruik de handdoeken op niet meer dan twee plekken tegelijk, anders koelen je te snel af. De koude handdoeken onttrekken hitte aan je lichaam, waardoor je lichaamstemperatuur daalt. Herhaal het als de handdoeken zijn opgedroogd of als ze niet koud genoeg meer zijn.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole