Jojo effect – Hoe afvallen en jojo effect voorkomen?

Jojo effect


Ook op de hoogte blijven van de laatste nieuwe gezondheidstips?

Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief en krijg alle nieuwtjes als eerste DIRECT in je mailbox!

[bftpro-form-start 1]

Je Naam:[bftpro-field-static name]
*Je Email:[bftpro-field-static email]

[bftpro-submit-button 1 “Aanmelden”] [bftpro-form-end 1]

Jojo effect – Hoe afvallen en jojo effect voorkomen?

Jojo effect is overbekend bij iedereen die meer vet wilt verbranden en snel wilt afvallen. Zo’n jojo effect slaat toe na een extreem dieet. Wanneer je in je oude, lees ongezonde eetgewoonten hervalt.  Dan vliegen de verloren kilo’s lichaamsgewicht er zo weer aan. En weeg je vlug meer dan bij de start van je dieet. Als we niet alleen ons gezond streefgewicht willen bereiken, maar even goed behouden, kunnen we een jojo effect best missen.

Wat is het een jojo effect, en hoe kun je dat voorkomen?

Heel wat mensen die een of meerdere diëten volgden, weten ongetwijfeld welke nadelige gevolgen een jojo effect. Vooral diegenen die veel en snel willen afvallen, krijgen  met een jojo effect af te rekenen.

Een jojo effect manifesteert vooral na een ongezond crash dieet.

Als gevolg van zo’n calorie- arm crash dieet, kun je dat onmogelijk lang volhouden. En eens gestopt met je dieet, vliegen de verloren kilo’s er zo weer aan.

Hoe ontstaat het jojo- effect?

Een jojo effect ontstaat na een periode van té weinig eten, waardoor je lichaam extreem weinig calorieën  naar binnen krijgt. Je  lichaam reageert daarop door zoveel mogelijk energie te besparen. Je metabolisme of stofwisseling wordt afgeremd, waardoor je aanzienlijk minder opgeslagen lichaamsvet zal verbranden. Zo wordt afvallen moeilijker, en als deze toestand blijft duren zelfs onmogelijk.

Je lichaam zal zijn energie halen door spierweefsel te verbranden.

Minder vet en meer spieren zijn onmisbaar om snel gewicht te verliezen.

Onze spieren verbruiken immers ook energie, zelfs in rust. Eens gestopt met je ongezond crash dieet, blijft je lichaam het voedsel dat het nu binnen krijgt nog altijd opslaan als vet. Zo slaat je lichaam extra energiereserves op in geval van nood. Voor als je bijvoorbeeld weer een crash dieet volg, en je dus extreem weinig eet. Zo een jojo effect is niet alleen erg vervelend en demotiverend, het is ook ongezond.

Als je verantwoord en gezond wilt afvallen, moet je dit jojo effect dus proberen te voorkomen.

Jojo effect voorkomen door gezond te eten

Een jojo effect kun je nochtans gemakkelijk voorkomen. Dat doe je in de eerste plaats door gezond eten, evenwichtig en gevarieerd; en door meer te bewegen.

Dat doe je dus niet door te diëten, maar met een gezond eetpatroon.

Tijdens een extreem crash dieet, krijg je al vlug met een tekort aan gezonde voedingsstoffen af te rekenen. Je lichaam haalt dan zijn onmisbare energie uit je spieren. Je spiermassa wordt afgebouwd, zodat je moeilijker afvalt.

Het gaat in de eerste plaats om wat je eet, en minder om hoeveel je eet.

Maar te weinig eten is evenmin aan te raden, en heeft zelfs een averechts effect. Hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt om goed te functioneren, hangt van vele factoren af. Niet in het minst van je geslacht, je leeftijd en de duur en intensiteit van je geleverde inspanningen. Vrouwen hebben minder calorieën nodig dan mannen. Zij hebben voldoende met een gemiddeld aantal calorieën dat varieert tussen de 1800 en 2100 per dag. Voor mannen ligt het aantal dagelijkse calorieën tussen de 2100 en 2500.

Vele crash diëten gaan zelfs tot slechts… 500 calorieën per dag.

Om een jojo effect voor te zijn, kun je dus beter wat meer eten; en intenser bewegen.

Een jojo effect zorgt er voor dat je weer gaat diëten.

Zo val je van het ene dieet in het andere, en verlies je nog meer spiermassa. Het volgen van het ene dieet na het andere, is niet alleen ongezond. Je zal op die manier ook minder en minder calorieën en vet verbranden.

Uiteindelijk zal gewicht verliezen steeds moeilijker worden.

Jojo effect voorkomen door meer te bewegen

Je kan een jojo effect niet alleen voorkomen door gezond te eten, maar ook door meer en intenser te bewegen. Als je niet gewoon bent om veel te bewegen, moet je zeker niet gaan trainen zoals een topsporter. Dagelijks een half uurtje wandelen, fietsen, joggen en/of zwemmen op je eigen tempo volstaat. Later kun je je trainingsarbeid nog altijd verhogen.

Zo kweek je meer en sterkere spieren, die meer lichaamsvet zullen verbranden.

Zij die kampen met extreem overgewicht, vallen het gemakkelijkst af door meer te bewegen. Door vooral meer te bewegen zal je iets langzamer afvallen. De verloren kilo’s als gevolg van meer bewegen, ben je echter voorgoed kwijt.

Jojo effect voorkomen en op gewicht blijven na een dieet

Gelukkig kunnen we zelf heel wat doen om een jojo effect te voorkomen, om zo op gewicht te blijven na een dieet.

Een jojo effect voorkomen doe je door:

  • Ongezonde crash diëten te vermijden: crash diëten streven in de eerste plaats naar snel en veel gewichtsverlies, en niet naar het behoud van je gezond streefgewicht. Het gewichtsverlies met een crash dieet is slechts tijdelijk. Met slechts 500 tot maximaal 1000 calorieën per dag, krijg je met een crash dieet al vlug met een tekort aan gezonde voedingsstoffen af te rekenen
  • Kies voor een gezond eetpatroon: in plaats van een dieet om je gezond streefgewicht te bereiken én te behouden. Zo’n gezond eetpatroon bestaat uit hoogwaardige eiwitten, gezonde vetten en trage koolhydraten
  • Gezond afvallen in plaats van snel afvallen: door op een verantwoorde en gezonde manier afvallen, zal je er iets langer overdoen om je overgewicht te verliezen. Daartegenover staat dat de verloren kilo’s nooit meer terug komen. Té snel afvallen zorgt immers voor minder spieren en dat is nefast om meer lichaamsvet te verbranden
  • Kweek extra spieren: kweek meer spieren door doelgericht te trainen. Spieren verbruiken immers energie, zelfs in rust

Als je niet alleen je gezond streefgewicht wilt bereiken maar dat ook wilt behouden, eet je in de eerste plaats gezond, evenwichtig en gevarieerd. Dat doe je met veel verse groenten en fruit, en mat noten, zaden, pitten en door het gebruik van gezonde oliën bij het klaar maken van je gerechten.

Een goed alternatief dieet zonder jojo effect is het Paleo Dieet

paleorev-new2Paleo eten is dan ook beslist iets voor jou. Het Paleo dieet van Mitchell Van Duuren is geen dieet in de echte betekenis van het woord, maar een gezonde eet- en levenswijze die je na een korte aanpassing moeiteloos kunt volhouden. Met Paleo eet je vooral veel groenten; fruit, zaden, pitten en noten, even goed vlees en vis.

“De Paleo Revolutie” is een “dieetboek” gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en studie naar onze evolutie. Het is controversieel en gaat recht in tegen alles wat je “denkt te weten” over voeding en is, simpel gezegd de beste handleiding om weer controle te krijgen over je lichaam.

Author: Francois AppersHallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.