
Koolhydraatarm brood past in een gezond en koolhydraatarm voedingspatroon. Dat verbetert je gezondheid en doet je makkelijker afvallen.
Maar koolhydraatarm is niet hetzelfde als koolhydraatvrij. Goede, trage koolhydraten zijn onmisbaar als bron van energie en gezondheid zonder overgewicht.
Snelle koolhydraten zoals suiker en zetmeel bezitten helemaal geen gezonde voedingsstoffen en brengen onze gezondheid niets bij.
Volg je een koolhydraatarm dieet en eet je toch graag regelmatig brood? Bak voortaan zélf je koolhydraatarm brood zonder toegevoegde suikers en ongezonde vetten Zo kun je je dagelijkse hoeveelheid koolhydraten zélf beperken!
Dit zijn de beste voedingssupplementen voor een koolhydraatarm eetpatroon:
Zo beperk je voortaan zelf je dagelijkse hoeveelheid koolhydraten.
Trage koolhydraten zijn onmisbaar als bron van energie. Snelle koolhydraten of bloemsuikers vinden we in steeds meer voedingsproducten terug. Je vindt ze vooral in alle graanproducten en dus zeker ook in je dagelijkse witte boterham.
Daarnaast zijn deze ongezonde snelle koolhydraten in grote hoeveelheden aanwezig in:
- Geraffineerde witte deegwaren
- Witte rijst
- Peulvruchten: en vooral in erwten, bonen, groentekiemen, kapucijner, linzen, pinda’s en in kikkererwten
- Aardappelen
Teveel of te weinig koolhydraten
Zaak is dus om de juiste koolhydraten in de juiste hoeveelheden te eten. Eet je te veel koolhydraten, dan krijg je op relatief korte tijd af te rekenen met een tekort aan hoogwaardige eiwitten en gezonde onverzadigde vetten geconfronteerd.
Men spreekt van een te hoge concentratie aan koolhydraten als deze meer dan 70 procent van je totale dagelijks calorie- inname uitmaken.
Wil je gezond en makkelijker je overgewicht verliezen? Eet dan minder voeding met koolhydraten.
Koolhydraatarm brood helpt je dus makkelijker afvallen
Daarnaast zorgt dit brood nog voor heel wat meer gezondheidsvoordelen zoals een:
- Goede spijsvertering
- Gezonde darmflora
- Vlotte stoelgang
- Meer stabiele bloedsuikerspiegel
- Minder insuline in je bloed waardoor je meer vet verliest
- Lang verzadigd gevoel: zo verdwijnt je trek in zoet, blijft je honger langer uit en eet je automatisch minder
Koolhydraatarm brood zorgt voor meer voedingsvezels
Dankzij zelf gebakken koolhydraatarm brood krijg je niet alleen alle nodige voedingsstoffen maar zeker ook gezonde voedingsvezels naar binnen.
Je kunt de concentratie aan voedingsvezels in je koolhydraatarm brood nog verhogen door er peulvruchten, onbewerkte noten, zaden en pitten, lijnzaad en zonnebloempitten aan toe te voegen.
En door dagelijks een voedingssupplement voedingsvezels te nemen.
Sojameel vervangt tarwemeel in koolhydraatarm brood
Tarwemeel is het basisingrediënt voor ons klassiek witbrood. Tarwemeel maakt onze witte broodsoorten rijk aan snelle koolhydraten (suikers) en wordt in koolhydraatarm brood gedeeltelijk vervangen door sojameel of amandelmeel.
Sojameel is een belangrijke bron van hoogwaardige eiwitten. Veel eiwitten zijn nodig om makkelijker af te vallen.
Ondersteun daarom je gezond eetpatroon met veel eiwitten met een voedingssupplement met hoogwaardige natuurlijke eiwitten.
Koolhydraatarm brood met en veel eiwitten
Eiwitten zorgen voor de nodige spieropbouw. Meer en sterkere spieren helpen je meer vet verbranden en makkelijker afvallen.
Ze verbruiken namelijk ook energie (calorieën), zelfs in rust en terwijl je slaapt. Het is dus belangrijk om je hoeveelheid spieren te behouden als je makkelijker wilt afvallen.
Dat doe je met eiwitrijke voeding en met een dagelijks voedingssupplement met hoogwaardige eiwitten.
Ongezonde crash diëten doen het tegenovergestelde. Ze breken je spiermassa af en dat is er de oorzaak van dat je met om het even welk crash dieet nooit afvalt.
Gezond en koolhydraatarm brood met minstens 30 procent minder koolhydraten
Volkoren of meergranenbrood bevat gemiddeld 15 gram koolhydraten. Dit brood bevat daarentegen minstens 30 procent minder koolhydraten, gemiddeld zo’n 7 gram.
Gezonde vetten en vezels
Door het toevoegen van bijvoorbeeld lijnzaad en zonnebloempitten stijgt het vetgehalte van dit brood lichtjes.
We hebben gezonde vetten zoals omega-3 vetzuren nodig als bron van energie en van gezonde voedingsstoffen. Ze doen ons ook meer opgeslagen vet verbranden en makkelijker afvallen. en om makkelijker af te vallen.
Dat kan zeker geen kwaad, integendeel. Het betreft namelijk gezonde vetten. Je kunt ook de hoeveelheid voedingsvezels van je koolhydraatarm brood verhogen door er tarwe of haverzemelen aan toe te voegen.
Slanker met koolhydraatarm brood
Dit zelf gebakken koolhydraatarm brood is vooral bestemd voor diegenen die met een gevarieerd eetpatroon willen afvallen zonder daarom hun dagelijkse boterham te moeten missen.
Brood met de juiste hoeveelheid gezonde koolhydraten helpt je meer vet verbranden en makkelijker afvallen. En zoals uit dit alles blijkt, is dit zelf gebakken brood zelfs geschikt voor diabetici.
Recept voor zelf gebakken koolhydraatarm brood
Ingrediënten: 200 gram fijngemalen lijnzaad, 4 eieren, 60 gram amandel- of sojameel, 2 eetlepels bakpoeder, 25 gram zonnebloempitten, 25 gram lijnzaad en 25 gram tarwe- of haver zemelen, 50 milliliter water en een snuifje zeezout
Bereiding
- Je oven voorverwarmen op 200 graden.
- Klop de eieren en het water in een schaal.
- Meng het amandel- of sojameel met het bakpoeder, het lijnzaad en een theelepel zout in een aparte kom goed door elkaar.
- Meng beiden door elkaar en klop het met een garde.
- Wanneer alles goed door elkaar geklopt is, doe je alles in een broodvorm.
- Bak het brood gedurende een twintigtal minuten.
- Laat je zelf gebakken koolhydraatarm brood afkoelen en geniet ervan met mager broodbeleg zoals magere kaas (+20), kip- of kalkoenfilet.
Bedankt voor het recept, ik ga het uitproberen!
Ik hoop dat je het ook lekker vindt. Laat je ons iets weten Ingrid?
Zal ik doen t.z.t.
Het brood komt niet echt omhoog tijdens het bakken klopt dat?
Dat is best mogelijk Jorien!
Succes en… Smakelijk,
Francois
Mijn brood ziet er uit zoals ik het in de vorm gedaan heb, enkel nu met een bikkelharde korst.
Gist mss.?
Inderdaad Werner, meer gist.
Gezonde groeten,
Francois
Hallo Frans
Is twee eetlepels bakpoeder niet wat veel??
Ik zou eerst proberen met anderhalve of met één lepel Beppie.
Smakelijke groet,
Francois
Hoe lang kan je dit brood bewaren?
Dag Nancy,
Bedankt voor je bericht.
Dit koolhydraatarm brood kun je in de koelkast maximaal vier dagen bewaren.
In je diepvriezer tot een maand.
Gezonde groetjes,
Francois,
Leefnugezonder
Hoelang moet het bakken,mag ik ook verse gist gebruiken?zoja hoeveel?
Alvast bedankt
Dat vind je allemaal in het bijgevoegde recept Betsy!
Het brood is niets gerezen en is hard….
Groet, Lida
Bij mij en zovele andere lezers lukt het prima, met dezelfde ingrediënten en hoeveelheden Lida.