Spread the love

Naar het gebruik van koffie werd reeds heel wat onderzoek verricht en zo mogelijk nog meer gezegd en geschreven. Sommige wetenschappelijke onderzoeken spreken mekaar zelfs tegen. Over één zaak geraken steeds meer wetenschappers overtuigd: het drinken van koffie is minder nadelig voor onze gezondheid dan algemeen werd gedacht. Welke invloed heeft het drinken van koffie op onze gezondheid en wegen de voordelen ervan wel op tegen de nadelen die cafeïne, toch het belangrijkste bestanddeel van ons bakje troost, met zich meebrengt?

Cafeïne mag dan wel het belangrijkste bestanddeel zijn van je bakje troost, daarnaast bezit koffie ook een hoge concentratie aan antioxuydanten en die zijn voor je gezondheid veel belangrijker. Zij beschermen je lichaam tegen d evrije radicalen die je gezondheid bedreigen en hoofdverantwoordelijk zijn voor ons verouderingsproces.Recent onderzoek aan het Amerikaanse National Institute of Health wijst er nu zelfs op dat het precies deze antioxydanten zijn ervoor zorgen dat koffie een positieve invloed heeft op onze gezondheid. Dit jongste onderzoek naar de gevolgen van koffie op je gezondheid werd bijzonde rgrondig aangepakt. Bijna een half miljoen Amerikanen variërend in leeftijd tissen 50 en 71 jaar werden gedurende een periode van dertien jaar op de voet gevolgd. En uit de resultaten die zopas werden bekend gemaakt blijkt nu dat zowel de mannen als de vrouwen die aan de studie deelnamen en die drie of meer kopjes koffie per dag dronken gemiddeld vijftien procent langer leefden dan diegenen die minder dan drie kopjes koffie per dag dronken. Koffie beschermt volgens deze Amerikaanse wetenschappers tegen levensbedreigende hart- en vaatziekten, ernstige ademhalingsproblemen, beroertes, diabetes en allerlei infecties. Belangrijke vaststelling is ongetwijfeld dat zowel koffie met of zonder cafeïne hetzelfde gunstig effect op onze gezondheid lieten noteren. Daaruit blijkt dat cafeïne geen nadelige invloed heeft op je gezondheid.

Huidkanker

De Amerikaanse wetenschappers kwamen eerder reeds tot de vasstelling dat hoe meer koffie jedrinkt hoe kleiner je kans is op het ontwikkelen van huidkanker. Ze geraken er tevens meer en meer van uitertuigd dat de cafeïne die aanwezig is in koffie de groei van kankertumoren sterk afremt.

Ouderen behouden hun spierkracht

Wetenschappelijk onderzoek bracht eveneens belangrijk nieuws voor ouderen aan het licht. Met ouder worden neemt ook de krzacht van je spieren af. Nu blijkt dat cafeïne een belangrijke energie boost aan onze spieren geeft. Dat heeft tot gevolg dat ouderen hun spierkracht langer behouden waardoor hun risico op valpartijen en de daaraan verbonden kwetsuren sterk verminderen.

Dit onderzoek werd verricht door sportwetenschappers van de Coventry Universtity (GB). Zij kwamen tot de vaststelling dat cafeïne de kracht van verschillende spieren doet toenemen. Hierin bestaat het gevar dat ouderen minder zouden gaan bewegen en meer koffie drinken. De onderzoekers onderstrepen echter dat voldoende beweging de eerste vereiste is om je spieren en je lichaam zo lang mogelijk in conditie te houden. En daarbij kan cafeïne helpen voor het realiseren van betere prestaties. Eerder geraakte bekend dat het drinken van koffie je kans op het krijgen van prostaatklachten en prostaatkanker gevoelig verkleint.

Meer plezier tussen de lakens

Wil je extra plezier tussen de lakens? Dan moet je regelmatig een kopje koffie drinken! Dat beweert professor Eric Braveman althans in zijn boek ‘Younger (Sexier) You’. Koffie helpt je verminderde libido er terug helemaal bovenop, zeker in combinatie met terwijl pindanoten die voor een grotere opwinding zorgen, met bruine rijst dat je meer lust bezorgt, en asperges (rijk aan vitamine E), waardoor je tot betere prestaties in staat bent. Vergeet hierbij zeker kool niet dat de bloedsomloop zal bevorderen, en selderij dat een mannelijk hormoon bevat.

Extra tips van de diëtiste

Dat koffie en cafeïne ook een negatieve invloed eheft op onze gezondheid is duidelijk. Iedereen moet voor zichzelf uitmaken of de voordelen opwegen tegen de nadelen van (teveel) koffie drinken. Iedereen reageert immers verschillend op het gebruik van koffie. De diëtiste zet voor ons de nadelen van koffie op je gezondheid op een rijtje:

  • Vermoeidheid: volgens eerdere onderzoeken zou cafeïne je bloedsuikerspiegel negatief beïnvloeden en slaapproblemen en oververmoeidheid veroorzaken.
  • Bloedsuikrspiegel: hoe meer koffie je drinkt hoe meer je bloedsuikerspiegel stijgt omdat je insuline in je bloed stijgt. Daardoor wordt adrenaline aangemaakt en raken je pancreas en je nieren overbelast.
  • Slaapproblemen: van koffie is geweten dat het een stimulerende werking heeft en dat het de productie van melatonine afremt. Het is uitgerekend melatonine dat mee zorgt voor een verkwikkende slaap. Teveel koffie drinken zorgt dus niet alleen voor oververmoeidheid, maar op termijn ook voor ernstige slaapproblemen.
  • Aderverkalking: cafeIne zorgt voor verharding van je (slag)aders met aderverkaling tot gevolg
  • Stress en angst: cafeïne verhoogt je risico op stress en angst als gevolg van de verhoging van je insulineconcentratie.

 

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole