Gezond etenGezond eten met veel vitaminen, mineralen en voedingsvezels kan nog altijd, ondanks onze eenzijdige voeding en onze beperkte tijd om dagelijks zelf te koken
Spread the love

Gezond eten, kan dat nog wel nu onze voeding steeds eenzijdiger wordt en onze tijd om zelf te koken beperkt is?

We zijn tegenwoordig zo druk met alle dagelijkse dingen dat het na een werkdag het liefst allemaal zo snel en makkelijk mogelijk moet. En daar hoort eten ook bij.

We gaan langs de supermarkt voor een kant-en-klare maaltijd, gooien een pizza in de oven of laten voedsel thuisbezorgen.

Maar echt heel gezond is dit allemaal niet. Deze maaltijden zitten vol toegevoegde suikers, ongezonde vetten, zout en bewaarmiddelen.

Dat zorgt voor overgewicht en daaraan gelinkte aandoeningen zoals aderverkalking, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes.

Maar is het dan helemaal niet meer mogelijk om gezond te eten?

Plan je maaltijden 

Het is gelukkig nog altijd wel mogelijk om gezond te eten. Zelfs met een overvol dagschema. In dit geval is het alleen een kwestie van goed plannen.

Neem elk weekend je weekschema even door. Zijn er momenten waarop je laat thuis bent en dus snel tussendoor moet eten?

Plan dan alvast je maaltijden

Kook maaltijden met veel groenten, mager vlees of vette vis, volkoren pasta of zilvervliesrijst en vries dit dan in. Deze zijn een aantal weken houdbaar, zodat je nog altijd gevarieerd kunt eten.

Of maak de avond tevoren alvast een lekkere maaltijdsalade. Doe hier pas op het moment dat je gaat eten de sla bij, anders worden de groene blaadjes heel slap. En dat is dan weer niet zo lekker. 

Ga je de komende week een keer uit eten?

Controleer dan vooraf de menukaart van het restaurant. Kies het meest gezondste gerecht of ga voor een lekkere en gezonde maaltijdsalade.

Wil je toch even zondigen? Dat mag best, zo hou je je gezond eetpatroon makkelijk vol. Hou dan de volgende dagen meer evenwicht in je (caloriearme) maaltijden.

Kies voor gezonde tussendoortjes

Heb je op je werk toch honger tussen je maaltijden? Kies dan voor gezonde en caloriearme tussendoortjes in plaats van vette snacks met veel toegevoegde suikers.

Ga dan voor snoeptomaatjes, een portie magere kaas, suikervrije ontbijtkoek, ontbijtgranen, of voor 20 gram pure chocolade. 

Gezond eten met verse ingrediënten 

Gezond en snel eten doe je verse ingrediënten, met de airfryer bijvoorbeeld. Een airfryer is vergelijkbaar met een friteuse. In plaats frituurvet gebruik je echter hete lucht.

Zonder vet koken is uiteraard veel gezonder.

In een airfryer maak je zowel groenten als vlees, vis, eieren en zelfs snacks klaar in een verrassend korte tijd.

Gezond en snel koken met de slowcooker

Een andere variant is de slowcooker. Die gaart langzamer, zodat je wat meer tijd nodig om het eten klaar te maken.

In de slowcooker maak je alles klaar in één pan. Hiervoor zijn genoeg gezonde recepten te vinden.

Wil je graag meer handige trucs? Online vind je alles over gezond eten. En onthoud: plan je maaltijden, dan kom je al een flink eind op weg naar gezond eten. 

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole