Echinacea tegen virus besmettingen
Spread the love
Echinacea tegen virus besmettingen zoals verkoudheid, griep en coronavirussen is ook bij ons erg populair. Dit natuurlijk middel kan allerlei virus besmettingen voorkomen of het genezingsproces aanzienlijk kan verkleinen. Zowel de bloemen als het blad, de steel en de wortel van rode zonnehoed worden voor hun vele geneeskrachtige voordelen in allerlei extracten en voedingssupplementen verwerkt.

Wat is echinacea nu precies en wat kan deze plant voor onze gezondheid betekenen?

Echinacea of rode zonnehoed is een vaste plant die vooral voorkomt in Noord-Amerika maar ook bij ons overleeft. Deze plant is familie van de bij ons meer bekende zonnebloemen, madeliefjes en ambrosia. Rode zonnehoed voelt zich thuis in de zon en wordt dan tot 120 centimeter groot. De plant heeft haar naam te danken aan haar opvallende purperrode bloemen en stekelig zaadhoofd. Echinacea is afgeleid van het Griekse ‘echinos’ of egel.

Lees ook: Beschermen tegen virussen kan ook op een natuurlijke manier

Echinacea tegen virus besmettingen: drie geneeskrachtige soorten

In totaal onderscheiden we negen soorten echinacea. Slechts drie vertonen helende eigenschappen, namelijk:

Echinacea Purpurea

Deze soort echinacea of rode zonnehoed is bij ons het meest bekend. Dat heeft deze plant te danken aan zijn roodpaarse bloemen. Deze decoratieve plant staat in vele tuinen en versterkt ons immuunsysteem. Naar dit soort echinacea werd het meest onderzoek gedaan naar zijn invloed op zowel onze lichamelijke als onze geestelijke gezondheid.

Echinacea Angustifolia

Deze soort heeft grote paarse bladeren en een donker hart. Het winterharde kruid wordt in het land van oorsprong ook wel gebruikt om slangenbeten te behandelen, gif te verwijderen en infecties te voorkomen.

Echinacea Pallida

Deze plant heeft een roze kleur en enkele hangende bloem. Dit soort echinacea stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen en regelt de productie van rode bloedcellen. Het reinigt het lymfesysteem, kan de vorming van tumoren voorkomen of vertragen en helpt ook tegen allerlei allergieën.

Lees ook: Symptomen griep behandelen met deze natuurlijke voeding

Echinacea geeft ons immuunsysteem een boost

Echinacea wordt al lang gebruikt in de natuurgeneeskunde. De Amerikaanse indianen gebruikten het eerst, daarna volgenden de westerse kolonisten in de 19 de eeuw. Er werd al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van deze plant op onze gezondheid.  De resultaten van al deze onderzoeken leerden ons dat echinacea tegen virusbesmettingen uitstekend werkt. Het versterkt in de eerste plaats ons immuunsysteem en verhoogt onze natuurlijke weerstand. Twee factoren die ons risico op allerlei aandoeningen maar vooral op griep, verkoudheden en coronavirussen aanzienlijk verkleinen.

Echinacea is rijk aan gezonde voedingsstoffen

Dat heeft echinacea in de eerste plaats te danken aan zijn vele gezonde voedingsstoffen. Naast een hoge concentratie vitaminen en mineralen bevat de plant ook veel polysachariden. Deze lange suikerketens stimuleren de werking van onze witte bloedlichaampjes. Die spelen een hoofdrol bij het bestrijden van schadelijke indringers, zoals virussen en bacteriën. In rode zonnehoed vinden we ook veel flavonoïden. Dat zijn sterke antioxidanten die de opname van vooral  vitamine C vergemakkelijkt. Echinacea bevat ook polyethyleen. Deze stof werkt sterk bacteriën en schimmeldodend.

Lees ook: Verkoudheid of Griep – Wat kun je best eten en drinken om zo vlug mogelijk te genezen?

Echinacea helpt tegen virus besmettingen 

Drink daarom dagelijks minstens drie koppen thee met echinacea en zeker in het vooruitzicht van het griepseizoen. Gebruik vier maanden telkens drie keer echinacea per dag. Je risico op griep en verkoudheden vermindert en het genezingsproces verkort, gemiddeld met maar liefst vier dagen.

Echinacea verlicht ook symptomen van bronchitis

Enkele koppen thee met echinacea verlicht ook de symptomen van een bronchiale infectie of bronchitis en versnelt het herstel. De plant vermindert ontstekingen en bestrijdt zowel virussen als bacteriën.

Echinacea helpt ook tegen acne en ouderdomsverschijnselen

Helpt echinacea tegen virus besmettingen dan is het ook doeltreffend tegen veel voorkomende huidaandoeningen zoals acne en eczeem. Het vertraagt ook ons natuurlijk verouderingsproces, vooral dat van onze huid. Het helpt namelijk ook tegen ouderdomsvlekken, rimpels en zelfs tegen kraaienpootjes. Rode zonnehoed stimuleert namelijk onze celvernieuwing en minimaliseert littekenweefsel.

Lees ook: Knoflook in een natuurlijk eetpatroon verbetert niet alleen je gezondheid

Echinacea zorgt ook voor gezond en stralend haar

Rode zonnehoed zorgt ook voor gezond, sterk en stralend haar, vooral door zijn sterke bacteriën en schimmeldodende eigenschappen.  Daarbij horen ook die bacteriën die haarroos veroorzaken. Een shampoo met Echinacea zuivert je haar en geeft het zijn oorspronkelijk glans terug.

Echinacea helpt ook bij stress en vermoeidheid.

Hoe gebruik je echinacea?

Je kunt echinacea op vele manieren gebruiken. Zo zijn heel wat huidverzorgingscrèmes en shampoos met echinacea-extracten verkrijgbaar. Bij de drogist, in de natuurwinkel en bij de apotheker vinden we tabletten, capsules, druppeltjes, voedingssupplementen en thee op basis van Echinacea. Om je immuunsysteem te versterken en je natuurlijke weerstand te verhogen gebruik je bij voorkeur voedingssupplementen met rode zonnehoed. Echinacea doodt gelukkig geen goede bacteriën

Lees meer: Rozenbottels – Wat kunnen ze voor je gezondheid betekenen?

Rode zonnehoed werkt verslavend

Echinacea gebruik je gedurende een korte periode en in een beperkte dosis. Het werkt namelijk verslavend. Het langdurig gebruik van rode zonnehoed kan ervoor zorgen dat je minder antilichamen aanmaakt. In zeldzame gevallen lokt echinacea ook Echinacea in zeldzame allergische reacties uit, vooral bij kinderen. Het gebruik van deze plant wordt daarom afgeraden bij kinderen jonger dan twaalf jaar en bij zwangere vrouwen.

Thee met echinacea

Met een kop thee geniet je van alle voordelen van echinacea. Thee met echinacea koop je in de natuurwinkel, in de drogisterij of bij de apotheker. In deze thee worden vaak meerdere soorten echinacea gemengd. Deze thee is vooral rijk aan vitamine A en B en aan mineralen zoals magnesium, ijzer, kalium en natrium, polysacchariden en flavonoïden. Om alle gezondheidsvoordelen van echinacea maximaal te versterken voeg je bijvoorbeeld wat kaneel en gember bij je thee. bij doen.

Echinacea tegen virus besmettingen zoals oorinfecties

Een oorinfectie is vaak het gevolg van een bacterie of virus. Verkoudheden vergroten de kans op een pijnlijke oorinfectie groter en echinacea kan daarbij zeker helpen. Gebruik bij een oorinfectie minstens driemaal per dag en dit gedurende tien dagen telkens twee gram gedroogde echinacea kruid in je thee.

Lees meer: Gezonde vetten eten houd je gezond en maakt je niet dik

Echinacea thee helpt ook bij:

  • Hooikoorts en allergieën
  • Opgezwollen klieren
  • Blaasinfecties
  • Artritis
  • Candida en herpesinfectie
  • Spier- en gewrichtspijn
  • Reiniging van lever, nieren en van het lymfesysteem
  • Acne en eczeem 
  • Houdveroudering, ouderdomsvlekjes, rimpels en kraaienpootjes 
  • Vermoeidheid

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole