Hooikoorts verminderen
Spread the love

Hooikoorts verminderen is nodig, het komt namelijk veel meer voor dan je denkt. Zij die jaarlijks kampen met hooikoorts zien de komst van de lente somber tegemoet. En terecht, want eens hooikoorts, altijd hooikoorts. Tegen de vervelende symptomen van deze allergie worden allerlei pilletjes en neussprays gebruikt, het ene middel al doeltreffend dan het andere.

Hoe de vervelende symptomen van hooikoorts verminderen?

Lente betekent lang niet voor iedereen zalig genieten in het deugddoende lentezonnetje, de geur opsnuiven van vers gemaaid gras of genieten van een gezellig terrasje of een picknick midden de openbloeiende natuur. Het klinkt voor de meesten onder ons erg veelbelovend, maar dat is zeker niet zo voor de vele hooikoortslijders in ons land. Voor hen is het niezen geblazen en strijden tegen koppig lopende neuzen, tranende ogen, en een vervelende kriebelhoest. Voor we de strijd tegen hooikoorts aangaan, is het belangrijk te weten wat hooikoorts nu precies is.

Allergie en hooikoorts

Hooikoorts is een abnormale reactie van je lichaam op bepaalde stoffen. Die zijn in principe onschuldig en dus onschadelijk. Maar liefst dertig procent van de bevolking heeft last van een of andere allergie. Daardoor reageert hun lichaam op een of andere manier op deze stoffen of allergenen. We zijn vooral allergisch tegen allerlei pollen van bloemen, planten, grassen en stuifmeel. Maar ook tegen huidschilfers van honden, katten en andere huisdieren, tegen de uitwerpselen van de huisstofmijt of voor sporen van allerlei schimmels.

Lees ook: Volle melk drinken gezonder en beschermt tegen overgewicht

Hooikoorts verminderen: Symptomen van hooikoorts

De belangrijkste symptomen om hooikoorts te herkennen zijn ongetwijfeld:

  • Tranende ogen
  • Loopneuzen
  • Longproblemen
  • Jeuk
  • Huidproblemen: zoals huiduitslag, acne, eczeem en psoriasis
  • Maag- en darmproblemen
  • Slechte spijsvertering
  • Aandoeningen van je maag- darmstelsel, en tranende ogen.

Soms reageren we heftig tegen voedingsmiddelen zoals fruit, granen, vis-, schaal- en schelpdieren en tegen pinda’s. Een allergie voor pollen of hooikoorts is een allergische aandoening waarbij je afweersysteem ongecontroleerd en overmatig reageert op pollen van allerlei grassoorten (stuifmeel), maar ook van bomen, kruiden en op pollen van onkruid.

Hooikoorts verminderen: stuifmeel

Niet alleen grassen maar even goed planten, bloemen en bomen vormen in hun bloeiperiode stuifmeel, de grootste boosdoener bij het ontstaan van hooikoorts. Vanaf februari vergroot je risico op hooikoorts aanzienlijk. Dan staan namelijk zowel de els als de hazelaar in bloei. De eerste graspollen worden begin mei waargenomen. Sommige grassoorten produceren stuifmeel tot eind september.

Hooikoorts verminderen met kruiden

Hooikoorts wordt ook veroorzaakt door kruiden die bloeien vanaf begin mei tot eind september. De vervelende symptomen van hooikoorts manifesteren zich als dit stuifmeel via de slijmvliezen van onze ogen, neus en- of  luchtwegen ons lichaam binnen dringen. Onze slijmvliezen reageren en maken histamine en prostaglandine aan. Het zijn anti-stoffen die vooral de slijmvliezen in onze neus doen opzwellen. Met een vervelende verstopte neus als resultaat. Lichaamseigen afweerstoffen zijn de oorzaak van plotse niesbuien, tranende ogen en kriebelhoest.  Naast deze klassieke klachten zorgt hooikoorts soms ook voor hevige en plotse opduikende hoofdpijn, voor oververmoeidheid en keelontsteking.

Lees ook: Vet verbranden tijdens je slaap door overdag de juiste voeding te eten

Hooikoorts verminderen met natuurlijke middelen

Moeder natuur slaagt en zalft tegelijkertijd. De natuur veroorzaakt allergieën en hooikoorts, maar bezorgt ons ook heel wat natuurlijke middelen waaronder kruiden en planten die de symptomen van deze allergieën verzachten.

Hooikoorts verminderen met het mediterrane dieet 

Het mediterrane dieet is niet alleen het beste dieet ter wereld. Het doet ons langer en gezonder leven en helpt ook tegen allerlei allergieën zoals hooikoorts. Zo hebben Grieken, Spanjaarden en Portugezen veel minder last van hooikoorts dan hun leeftijdsgenoten uit andere landen. Het mediterrane dieet zorgt daar voor.

Hooikoorts verminderen op een natuurlijke manier

Centraal daarin staat het eten van natuurlijke voeding zoals veel verse groenten, fruit, onbewerkte noten, zaden en pitten en het gebruik van olijfolie. Daarbij drinkt men dagelijks twee glazen rode wijn. Dit voedingspatroon zorgt voor extra vitamine E, magnesium en sterke antioxidanten. Deze gezonde voedingsstoffen hebben vooral een positieve invloed  op allerlei infecties. Vooral rode druiven, appelen, tomaten, sinaasappelen en noten passen in ieder dieet die de vervelende gevolgen van hooikoorts verminderen.

Hooikoorts verminderen met Honing

Honing is puur natuur. Bijen zoeken stuifmeel in bloemen en maken er honing van. Lokale honing bevatten dus ook lokale pollen. Door de toevoeging van nectar en enzymen krijgt dit stuifmeel een geneeskrachtige werking. Gebruik dagelijks onbewerkte natuurhoning rechtstreeks van een imker uit je buurt. Zo word je immuun tegen specifieke pollen uit je onmiddellijke leefomgeving.

Hooikoorts verminderen met deze natuurlijke voedingsproducten

Brandnetels tegen allergieën

Ordinaire brandnetels hebben een positieve invloed op ons verdedigingsmechanisme. Dat vermindert de aanmaak van chemische stoffen die we bij allergische reacties aanmaken. Kook de bladeren van brandnetels en gebruik ze als spinazie, als soepgroente of in thee

Hooikoorts verminderen met uien

Die barsten van quercetine, een chemische stof  die ons beschermt tegen hooikoorts. Quercetine blokkeert de allergische reactie tegen pollen en vermindert ontstekingsreacties.

Hooikoorts verminderen met immunotherapie 

Deze relatief recente therapie pakt niet alleen de klachten maar ook de oorzaak van hooikoorts aan.  Tijdens de behandeling gebruikt men een kleine dosis van de stof waar je allergisch voor bent. Zo word je natuurlijke weerstand verhoogt. Bij deze immunotherapie maakt men zowel gebruik van tabletten als van druppels of injecties. De tabletten worden veruit het meest gebruikt. Laat ze bij voorkeur smelten onder je tong. Dit maakt je minder gevoelig voor de allergenen die je hooikoorts veroorzaken

Hooikoorts verminderen met pissebed

Naast het bestrijden van allerlei maagkwalen kan is pissebed ook de symptomen van hooikoorts verminderen. Het pissebed wordt bij voorkeur fijngemalen of verwerkt in allerlei kruidenmengsels. Eén bepaald eiwit in pissebed is verantwoordelijk voor de geneeskracht van dit kruid dat ook helpt tegen bedplassen.

Vaseline

Beschermt de slijmvliezen van onze neus. Zo blijven pollen in deze vaseline plakken waardoor ze niet op je slijmvliezen terecht komen en je beschermen tegen hooikoorts.

Hooikoorts verminderen met geitenmelk

Verhoogt je natuurlijke weerstand en verzacht de symptomen van hooikoorts

Hooikoorts verminderen met koriander sap

Doe enkele takjes koriander in een blender en meng dit met water. Drink driemaal daags een glas van dit koriandersap.

Met vitamine C

Deze vitamine verhoogt onze natuurlijke weerstand. Gebruik in het begin vijf gram vitamine C per dag om dit langzaam af te bouwen tot twee gram.

Sojamelk

Hooikoorts verminderen doe je in een natuurlijk voedingspatroon zoals beschreven in de Afslank Receptenbijbel van Dokter Oscar Helm (Gratis webinar).

Probeer de Afslank Receptenbijbel nu risicovrij uit… 60 Dagen niet goed? Geld terug!

Snel afvallen zonder dieet

 

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole