Alleen groenten en fruit eten
Spread the love

Alleen groenten en fruit eten om je gezondheid te verbeteren en snel af te vallen? Is dat een goed idee of toch niet? Velen vragen zich dat af. Groenten bevatten nauwelijks calorieën maar zijn des te rijker aan alle gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels. En dat hebben we precies nodig voor een betere gezondheid zonder overgewicht. Daarom mogen we groenten zelfs onbeperkt eten.

Maar betekent dit ook dat we alleen maar groenten en fruit mogen eten?

Afvallen, ons gezond gewicht bereiken én behouden doen we alleen door gezond en natuurlijk te eten en dagelijks voldoende te bewegen. Zonder deze combinatie raak je al je overgewicht nooit kwijt. Gezond en natuurlijk eten betekent in de eerste plaats veel groenten eten. Fruit uiteraard ook maar niet onbeperkt. Dat komt door de aanwezigheid van fruitsuiker. Deze natuurlijke suikers zijn lang niet zo ongezond als toegevoegde suikers, maar het blijven suikers. Om je gezondheid te verbeteren eet je maximaal drie verschillende stukken fruit per dag. Om makkelijker af te vallen beperk je dit tot één stuk.

In een gezond en natuurlijk voedingspatroon eet je ook:

 • Peulvruchten: en vooral erwten, bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, linzen en kikkererwten
 • Onbewerkte noten, zaden en pitten: onbewerkt betekent ongezouten, niet geroosterd en ongebrand
 • Volkorengranen: hierbij denken we in de eerste plaats aan haver, zemelen, rogge, boekweit en quinoa
 • Volkorenproducten: zoals volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst
 • Vette vis: en zeker wilde zalm, paling, tonijn, forel, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprot, haring en ansjovis

Dit gezond voedingspatroon doet je niet alleen meer vet verbranden en makkelijker afvallen. Het zorgt tegelijk ook voor een:

 • Goede spijsvertering: met een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang en een minder opgeblazen gevoel
 • Gezonde hartslag 
 • Soepele bloedvaten
 • Betere bloedsomloop en doorbloeding
 • Evenwichtige hormoonhuishouding
 • Kleiner risico op hart- en vaatziekten en diabetes
 • Kleinere concentratie aan vet (triglyceriden) in je bloed
 • Evenwichtig cholesterolgehalte
 • Meer stabiele bloedsuikerspiegel

De kilo’s die je hiermee kwijtspeelt ben je definitief kwijt en komen dus nooit meer terug.

Is een tijdje alleen groenten en fruit eten nog gezond?

We zouden dagelijks minstens tweehonderd gram groenten (en liefst meer) en maximaal dus drie verschillende stukken fruit moeten eten. Als je snel wilt afvallen beperk je je fruitgebruik tot één stuk per dag.  Onderzoekers van het Imperial College London kwamen recent tot de vaststelling dat twee keer zoveel groente en fruit eigenlijk nog gezonder is. Volgens hun grootschalig en langdurig onderzoek zou dit jaarlijks bijna acht miljoen vroegtijdige doden voorkomen. En toch eten we allemaal veel te weinig groenten en fruit.

Meer groenten en fruit eten doet ons snel afvallen

Een tijdlang alleen groen en fruit eten heeft zeker heel wat gezondheidsvoordelen. Daarnaast doet het ook meer opgeslagen vet verbranden en sneller afvallen. Zowel verse groenten als fruit zijn vezelrijk.  Voedingsvezels zorgen voor een snel en langdurig voldaan gevoel. Dat zorgt er op zijn beurt voor dat we minder honger hebben en dus minder eten zonder hongergevoel te moeten lijden.

Je risico op ontstekingen verkleint

Als je vlees, kaas en bewerkte voedingsmiddelen vervangt door uitsluitend groenten en fruit daalt je risico op allerlei ontstekingen aanzienlijk.  Ontsteking zijn een negatieve bijwerking waardoor je lichaam zichzelf probeert te genezen en te beschermen tegen virussen en bacteriën en een beschadigd weefsel probeert te herstellen. repareren. Onze moderne voeding met veel suiker, ongezond verzadigd vet en transvetten, vlees, bewerkte voeding, gefrituurde gerechten, kant-en-klare gerechten en diepvriesmaaltijden zijn belangrijke oorzaken van Uit een ontstekingen. Chronische ontstekingen zijn dan weer aanleiding tot aderverkalking, hart- en vaatziekten, beroerten en diabetes. Plantaardige voedingsproducten zijn rijk aan vezels en antioxidanten en zijn daardoor van nature ontstekingsremmend.

Zo krijg je niet alle vitaminen en mineralen binnen

Zowel verse groenten als fruit zijn rijk aan onmisbare vitaminen en mineralen. Alleen groenten en fruit eten vult spijtig genoeg niet je volledige voorraad vitaminen en mineralen aan. Het populaire dash dieet en het mediterraans dieet, beiden nu al enkele jaren na elkaar verkozen tot het meest gezonde dieet hebben veel groenten en fruit als basis. Daarnaast alle andere voedselgroepen evenwichtig verdeeld. Alleen groenten en fruit eten zorgt bijvoorbeeld voor te weinig vitamine B12 en vitamine D en ijzer. Vooral groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, alle soorten sla, broccoli, bloemkool, alle groene koolsoorten, paksoi, Chinese kool en tuin- en waterkers zijn rijk aan ijzer. In deze groene bladgroenten vinden we ook veel fytaten. Deze stoffen maken de opname van ijzer onmogelijk.  Dat zorgt op termijn voor bloedarmoede, vermoeidheid en een gebrek aan energie.

Alleen groenten en fruit eten verstoort je macronutriënten

Groenten en fruit zijn rijk aan vitaminen, mineralen en voedingsvezels maar bevatten weinig of geen vetten en eiwitten. En dat zijn nu precies twee van de belangrijkste ingrediënten van een gezond voedingspatroon om makkelijker af te vallen. Gezonde onverzadigde vetten en vetzuren zijn onmisbaar voor een gezonde geest, voldoende energie en een gezonde vetverbranding. Hoogwaardige eiwitten zorgen op hun beurt voor meer en sterke spieren en een gezond immuunsysteem. Alleen groenten en fruit eten zorgt voor spierafbouw en zwakkere spieren. Extra eiwitten haal je ook uit plantaardige voedingsmiddelen. Zonder granen krijg je het lastig om regelmatig je voorraad aan eiwitten aan te vullen.

Alleen groenten en fruit eten zorgt voor te weinig energie

Mannen verbranden bij matige inspanningen tussen de 2100 en 2500 calorieën per dag. Bij vrouwen ligt die limiet tussen de 1700 en 2000 calorieën. Als je geen  granen, zaden, noten en oliën gebruikt is het moeilijk om dat dagelijks aantal calorieën te halen. Dagelijks een avocado eten zorgt voor een extra dosis calorieën. Maar dat zal zeker niet voldoende zijn om je dagelijks aanbevolen hoeveelheid calorieën aan te vullen. En dan hadden we het niet eens over de juiste trage koolhydraten die je voldoende energie moeten bezorgen.

Conclusie: Dit is een te eenzijdig voedingspatroon

Veel groenten en fruit eten is gezond als je het combineert met een evenwichtig en gevarieerd eetpatroon met onbewerkte noten, zaden, pitten, volkoren granen, volkoren producten, mager en onbewerkt vlees en vette vis. In combinatie met genoeg beweging zul je meer opgeslagen vet verbranden en makkelijker afvallen.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole