Aardbeien gezond
Spread the love

Aardbeien gezond dat is zeker. Ze zijn niet alleen lekker en verfrissend. Ze versterken het zomers gevoel en zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Aardbeien bestaan haast uitsluitend uit water en bevatten dus nauwelijks calorieën. Ze passen in ieder gezond eetpatroon, zeker als je iets aan je overgewicht wilt doen.  

Kortom, wat kunnen aardbeien voor onze gezondheid  betekenen?

Aardbeien zijn een van de vijf populairste fruitsoorten in ons land. We rekenen ze bij de vruchten maar in feite zijn het schijnvruchten. De pitjes aan de buitenkant zijn de echte vruchten.

Een vraag voor onze voedingscoach? Stel ze gratis in onze chat!

Aardbeien gezond dankzij hun grote voedingswaarde 

Aardbeien gezond want ze hebben een hoge voedingswaarde. Ze zijn rijk aan alle gezonde voedingsstoffen nodig om goed te functioneren, ook tijdens het afvallen. Honderd gram aardbeien leveren slechts 32 calorieën. In aardbeien vinden we vooral:

  • Vitaminen: vooral vitamine C en vitamine K en in kleinere hoeveelheden ook vitamine B1, B2, B3, E en foliumzuur
  • Mineralen: denk hierbij in de eerste plaats aan mangaan, maar ook aan calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, seleen
  • Voedingsvezels: honderd gram aardbeien leveren twee gram voedingsvezels.
  • Sterke antioxidanten

Aardbeien gezond: ze helpen je makkelijker afvallen

Aardbeien bevatten weinig calorieën. Dat is goed nieuws voor al diegenen die meer buikvet willen verbranden en makkelijker willen afvallen. Je valt namelijk alleen af in een gezond eet- en leefpatroon en dat je dagelijks minder calorieën binnen krijgt dan je er verbrandt.

Stimuleren onze vetverbranding

Aardbeien bevatten anthocyanen. Deze kleurstof stimuleert ons vetverbrandingsproces. Dat is een bijkomende reden waarom aardbeien in een gezond eetpatroon ons helpt om makkelijker ons overgewicht te verliezen.

Lichaam zuiveren met aardbeien

Er gaat niets boven een zuiveringskuur met aardbeien, zeker in het voorjaar. Ze houden je bloed gezond en helpen bij de aanmaak van lichaamscellen.  Aardbeien zijn een rijke bron van kalium, waardoor ze sterk waterafdrijvend zijn en je bloeddruk verlagen. Mangaan is een ander belangrijk bestanddeel van aardbeien. Dit mineraal heeft vooral een gunstige werking op je metabolisme of stofwisseling, en is onmisbaar voor sterke botten en een evenwichtig en gezond zenuwstelsel.

Lichaam zuiveren in de vroege lente

De lente is dé periode om je lichaam te zuiveren van alle giftige afvalstoffen die het tijdens de voorbije wintermaanden opsloeg in je organen, je lichaamsweefsels en je spieren. Verdeel dagelijks twee kilo aardbeien over vijf porties. Eet gedurende vijf dagen niets anders dan aardbeien, en drink uitsluitend (mineraal) water en- of kruidenthee. Na amper vijf dagen ben je als herboren, en energieker en vitaler dan ooit.

Aardbeien zijn een verjongingskuur voor je huid

Ze vertragen het verouderingsproces van je huid en hebben een positief effect op allerlei huidaandoeningen waaronder een vette huid, puistjes, acne, eczeem en psoriasis.

Aardbeien in een gezond eetpatroon

Alleen in een gezond en natuurlijk eetpatroon helpen ze je gezond afvallen.  Dat danken we aan hun hoge voedingswaarde en aan hun grote hoeveelheid gezonde voedingsstoffen waaronder vooral voedingsvezels. Die vezels geven je snel een langdurig voldaan gevoel waardoor je minder snel honger hebt en dus minder eet. Aardbeien versnellen ook je vetverbranding dankzij de verminderde aanmaak van ghreline, een hormoon dat je eetlust stimuleert. Je eet aardbeien zo vers uit het vuistje, in een zelf gemaakte salade of in een zelf gemaakte smoothie.

Aardbeien versterken ons immuunsysteem

Op de kiwi na bevatten aardbeien de meeste vitamine C. Dat versterkt ons immuunsysteem en verhoogt tegelijk onze natuurlijke weerstand. Daardoor verkleinen ze onze kans op allerlei virusbesmettingen zoals verkoudheden, griep, corona en bronchitis. Aardbeien vertragen  ook ons natuurlijk verouderingsproces. Dat is het eerst merkbaar aan een jonge en strakke huid. Dankzij hun hoge concentratie vitamine C beschermen aardbeien ons tegen de vrije radicalen. Deze beschadigen onze lichaamscellen, maken ons ziek en versnellen ons natuurlijk verouderingsproces.

Lees ook: Fruit met weinig koolhydraten nodig voor betere gezondheid zonder overgewicht

Aardbeien zijn een belangrijke bron van foliumzuur

Daardoor worden aardbeien sterk aanbevolen aan zwangere vrouwen, aan diegenen die snel zwanger willen worden of aan vrouwen die borstvoeding (willen) geven. Foliumzuur of B11 is ook belangrijk voor de ongeboren baby. Het beschermt tegen vroeggeboorten of ernstige afwijkingen bij de geboorte zoals een open ruggetje of een hazenlip. Foliumzuur staat ook centraal bij de aanmaak van rode en witte bloedcellen.

Aardbeien regelen onze bloeddruk

Aardbeien gezond want ze zijn een belangrijke leverancier van kalium, een mineraal dat in de eerste plaats onze bloeddruk regelt. Daarnaast zorgt kalium voor een evenwichtige vochtbalans, een goede spiersamentrekking en een betere geleiding van de zenuwprikkels.

Aardbeien gezond want goed voor onze ogen

De vele antioxidanten in aardbeien verbeteren de gezondheid van onze ogen door vertroebeling te voorkomen. Deze leeftijdsgebonden oogziekte kan uiteindelijk blindheid veroorzaken. De vitamine C in aardbeien verbetert ook ons zicht.

Lees ook: Gezonde vetten eten houd je gezond en maakt je niet dik

Aardbeien zorgen voor een jongere huid

Vitamine C stimuleert de aanmaak van callogeen, een stof dat zorgt voor een jonge soepele en strakke huid zonder ouderdomsvlekjes, rimpels of kraaienpootjes. Aardbeien gezond want ze verwijderen ook zware metalen en andere gifstoffen uit het lichaam en hebben een sterk vochtafdrijvende werking. Een zuiver lichaam vrij van zware metalen en andere giftige afvalstoffen helpt meer vet verbranden en makkelijker afvallen.

Aardbeien gezond: verbeteren onze hartfunctie

Dankzij hun vele en sterke antioxidanten verbeteren aardbeien ook onze hartfunctie. Het eten van de aardbeien verkleint aanzienlijk de kans op hart- en vaatziekten.

Aardbeien gezond: Ze zorgen voor een beter geheugen

Deze (schijn)vruchten bevatten namelijk anthocyanen. Dat zijn kleurstoffen die voorkomen in rode en blauwe fruitsoorten zoals aardbeien. Deze stoffen hebben een positieve invloed op onze gezondheid. Ze verbeteren onze hersenfunctie, zorgen voor een sterker zenuwstelsel en verbeteren ons kortetermijngeheugen.

Aardbeien gezond: zijn arm aan suikers

Aardbeien gezond want ze zijn niet alleen calorie- arm, ze bevatten ook weinig fruitsuiker. Andere fruitsoorten met weinig fruitsuiker zijn blauwe bessen en kiwi’s.

Aardbeien gezond: zijn doeltreffend tegen allerlei allergieën

Aardbeien zijn rijk aan quercetine, een stof met een sterk ontstekingsremmende werking. Deze stof kan ook allerlei allergieën voorkomen of de vervelende symptomen ervan verzachten zoals brandende ogen en een loopneus. Quercetine zorgt mee voor een snel herstel van onze lichaamscellen. Een belangrijk proces om op een gezonde manier ouder te worden en dus langer zelfstandig en in zijn of haar vertrouwde thuisomgeving te kunnen blijven wonen.

Aardbeien zijn een belangrijke bron van alle onmisbare voedingsstoffen, vooral van vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Je kunt dit extra ondersteunen met een natuurlijke multivitamine zoals: 

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Optimized by Optimole