8 redenen om meer komkommer te eten

Spread the love

Komkommer is niet alleen heerlijk verfrissend. Het is ook super gezond. Komkommer past dan ook in ieder gezond eetpatroon, zeker als je meer opgeslagen lichaamsvet wilt verbranden om makkelijker je overgewicht kwijt te spelen.


Daarnaast is het ook afdoend tegen allerlei vervelende aandoeningen

In dit artikel hebben we 8 redenen voor je op een rij gezet om meer komkommer te eten.

Komkommer past ieder gezond eetpatroon, ook om makkelijk af te vallen

Komkommer bestaat hoofdzakelijk uit water en bevat dus weinig of geen calorieën. Het is des te meer een bron van gezonde voedingsstoffen waaronder vooral vitaminen, mineralen, sterke antioxidanten en onmisbare voedingsvezels.

Komkommer is een belangrijke leverancier van:

  • Vitaminen: waaronder vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11 en vitamine C
  • Mineralen: kalium, natrium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, koper en zink
  • Eiwitten
  • Voedingsvezels 

leefnugezonderbannervitadisjuiceboekGezonde voedingstips, gezonde en natuurlijke ingrediënten en originele recepten voor al je zelf gemaakte smoothies en sapjes vind je HIER

Komkommer bevatten geen vetten. Het is een gezond tussendoortje maar komkommers kun je ook verwerken in al je gezonde salades en in vele gerechten.

Ze verlengen je verzadigingsgevoel waardoor je automatisch minder eet en afvalt.

Komkommer is uitstekend voor je brein

Komkommer zorgt voor gezonde hersenen. Dat danken ze aan het ingrediënt fisetin, een flavonoloïde  met een sterk ontstekingsremmende werking.

Uit een onderzoek, dat in 2015 gepubliceerd werd door het tijdschrift Frontiers in Bioscience, bleek dat fisetin het effect van ouderdom gerelateerde hersenaandoeningen kan verminderen. Een andere onderzoek toonde aan dat fisetin helpt bij het voorkomen van de achteruitgang van de hersenfunctie bij muizen met Alzheimer.

Komkommer beschermt tegen levensbedreigende hart- en vaatziekten

Komkommers zijn een goede bron van kalium, een mineraal dat erom bekend staat je bloeddruk te verlagen. Dankzij deze bloeddrukverlagende werking helpt kalium bij het voorkomen van beroertes, hartinfarcten en andere hart- en vaatziektes.

Komkommer verkleint het risico op kanker

Het eten van komkommers kan je risico op kanker verkleinen. Dit is onder andere te danken aan de lignanen die erin zitten. Lignanen zijn een soort polyfenolen en worden in je spijsverteringskanaal omgezet naar een stofje dat verschillende kankersoorten helpt voorkomen. Onderzoeksresultaten suggereren zelfs dat dit stofje kan helpen bij het bestrijden van prostaatkanker.

Gezonde voedingstips, gezonde en natuurlijke ingrediënten en originele recepten voor al je zelf gemaakte smoothies en sapjes vind je HIER

Komkommer zorgt voor sterke tanden

Het eten van groenten met een hoge concentratie vocht en voedingsvezels zoals komkommers, helpt je om je mond en tanden schoon te maken. Terwijl je deze groentes kauwt, maak je namelijk meer speeksel aan. Dat speeksel zorgt ervoor dat de bacteriën uit je mond weggespoeld worden.

Je speeksel neutraliseert daarnaast ook de zuren in je mond die je tanden kunnen aantasten. Dit is belangrijk om aantasting van je tandglazuur te voorkomen.

Komkommer geeft je sterke botten

Het eten van komkommers kan je helpen om je botten gezond en sterk te houden. Komkommers bevatten namelijk een redelijke hoeveelheid vitamine K. Deze vitamine staat bekend om zijn rol bij onze bloedstolling, maar is daarnaast ook belangrijk voor je botten.

Vitamine K verbetert namelijk de calciumopname in je botten. Een tekort aan deze vitamine wordt dan ook in verband gebracht met een hoger risico op bot fracturen. Dit bleek onder andere uit een onderzoek dat in 2006 te lezen was in het tijdschrift JAMA Internal Medicin.

Komkommer vermindert stress

Het eten van komkommer kan je helpen bij het verminderen van en omgaan met stress. Komkommers zijn namelijk rijk aan diverse B vitamines, waaronder B1, B5 en B7. Vitamine B staat erom bekend om stress- en angstgevoelens te verminderen. Ook helpt deze vitamine om de schadelijke effecten van stress op je lichaam te beperken.

Komkommer zorgt voor een gezonde spijsvertering

Komkommers bevatten twee ingrediënten die cruciaal zijn voor een gezonde spijsvertering: vezels en vocht. Deze zorgen samen voor een soepele stoelgang en voorkomen obstipatie. Om hier optimaal van te profiteren, is het belangrijk om de komkommers met schil te eten. In de schil zijn namelijk de meeste vezels te vinden.

Conclusie

Komkommers zijn erg gezond en helpen je van je ongezond buikvet en overgewicht af. Daarnaast is komkommer in staat veel voorkomende soorten kanker, hart- en vaatziektes, hersenaandoeningen en obstipatie te voorkomen. Ze dragen ook bij aan gezonde tanden en botten.

Gelukkig zijn komkommers geschikt voor ieder moment van de dag. Het is heerlijk als tussendoortje, maar ook een populair ingrediënt voor salades of gewoon in plakjes als frisse toevoeging aan je maaltijd.

Je kunt komkommer ook gebruiken als ingrediënt van zelf gemaakte gezonde smoothies en drankjes.

Gezonde voedingstips, gezonde en natuurlijke ingrediënten en originele recepten voor al je zelf gemaakte smoothies en sapjes vind je HIER

Groentesap

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.