walnoten zijn gezond
Spread the love

Walnoten zijn gezond? Wees daar maar zeker van. Alle noten zijn gezond, maar walnoten staan bovenaan wat hun invloed op je gezondheid betreft. Ze beschermen je tegen allerlei vervelende aandoeningen. Zeker tegen levensbedreigende hart- en vaatziekten. En zeker niet onbelangrijk: ze zijn het favoriete voedsel van je hersenen. Maar de walnoot betekenen nog zoveel meer voor je gezondheid. Diegenen die iets aan hun overgewicht willen doen schrappen noten en zeker walnoten van hun dagelijks menu omdat ze te veel vetten zouden bevatten. Dat is niet zo, integendeel. Walnoten helpen je zelfs meer en sneller af te vallen. 

Wat kunnen walnoten voor onze gezondheid betekenen?

Walnoten zijn supergezond. De vorm van de walnoot lijkt met wat fantasie op de vorm van de hersenen, en dat is niet toevallig. Volgens de iconische leer die in de oudere kruidengeneeskunde wordt gebruikt, verklaren de uiterlijke kenmerken van planten hun medicinale effecten op mensen. Vanwege het hoge magnesiumgehalte worden walnoten nog steeds vaak ‘hersenvoedsel’ genoemd. Noten zijn over het algemeen erg gezond, en de meeste mensen weten dit. Walnoten worden als de gezondste noten beschouwd. Antioxidanten vangen vrije radicalen op: agressieve stoffen die cellen en weefsels kunnen beschadigen.

Walnoten zijn gezond: ze kunnen je zelfs helpen om af te vallen

Het is duidelijk dat walnoten gezond zijn. Toch vragen mensen, die op hun voeding letten, zich af of walnoten dikmakers zijn. De noten bevatten een hoog caloriegehalte, namelijk per 100 gram gemiddeld 675 calorieën en 62,5 gram vet. De meesten hiervan zijn gezonde vetten en die heb je nodig als bron van energie. Walnoten maken je dus zeker niet dik zoals velen denken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die regelmatig noten eten een lager lichaamsgewicht, BMI en een strakkere en slankere lijn  hebben dan mensen die geen noten eten. Hou het wel bij één handje, zo’n 25 gram walnoten per dag.

Lees ook: Fruit of noten: Wat kiezen voor betere gezondheid en makkelijker afvallen

Geen hongergevoel dankzij eiwitten

Omdat de eiwitten en vetten in walnoten langzaam worden verteerd, heb je minder snel honger. Walnoten zijn daarom erg lekker als tussendoortje, maar pas op voor een overdosis: consumeer niet meer dan negen walnoten per dag.

Walnoten zijn gezond omdat ze rijk zijn aan essentiële vetzuren, zoals Omega 3

Naast antioxidanten zijn walnoten ook rijk aan omega-3 vetzuren en enkel- en onverzadigde vetzuren. Daarnaast zijn walnoten ook een goede bron van essentiële vetzuren, zoals α-linoleenzuur, linolzuur en arachidonzuur. Dit zijn vetzuren die we niet zelf kunnen aanmaken, maar ze moeten wel goed functioneren.

Walnoten zijn gezond: ze verlagen je ongezonde LDL- Cholesterol

Uit een onderzoek van het Yale-Griffin Prevention Research Center blijkt dat het eten van 25 gram walnoten per dag goed is voor 90 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid essentiële vetten. Ze doen het cholesterolgehalte in je bloed dalen, zodat je risico op hart- en vaatziekten daalt.

Walnoten zijn gezond: helpen je sneller in slaap

Ze bevatten namelijk melatonine, een hormoon dat nodig is bij het in slaap vallen en het reguleren van de nachtrust. Een handje walnoten per dag is voldoende voor de aanmaak van melatonine om makkelijk in slaap te komen.

Aminozuren, de bouwstenen van ons lichaam

Minozuren spelen een belangrijke rol in celstructuur, hormonen, adrenaline en enzymen en andere neurotransmitters. Ze zijn ook belangrijk bij de opbouw en vernieuwing van (spier) weefsel. Walnoten bevatten tot 14,4 gram eiwit per 100 gram. Gemiddeld heeft een gezond persoon 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig. Dit komt overeen met ongeveer 56 gram eiwit voor een persoon van 70 kg.

Ook dit is interessant: Buikvet verminderen en droomlichaam krijgen met deze gezonde levensstijl

Walnoten zijn gezond van ze bevatten de sterkte antioxidanten

In vergelijking met andere noten hebben walnoten de meeste en sterkste antioxidanten. Deze beschermen tegen vrije radicalen. Deze vrije radicalen kunnen je ziek maken en je natuurlijk verouderingsproces versnellen. Dit is eerst duidelijk op je huid.

Rijk aan gezonde vetten

In walnoten zitten veel vetten, maar dat zijn vooral gezonde onverzadigde vetten en essentiële vetzuren. Deze helpen het cholesterolniveau in je bloed te verlagen en verminderen daarmee je risico op hart- en vaatziekten.

Walnoten zijn gezond en zorgen voor een gezonde Stoelgang

Elke dag vezelrijke walnoten aan uw dieet toevoegen, kan de stoelgang verbeteren. Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat het dagelijks eten van een kleine hoeveelheid walnoten ook kan helpen bij het verlichten van stress en hoge bloeddruk.

Walnoten zijn gezond en helpen tegen stress

Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat het dagelijks eten van een kleine hoeveelheid walnoten ook kan helpen bij het verlichten van stress en hoge bloeddruk.

Walnoten zijn gezond en een goede vleesvervanger

Steeds minder mensen eten vlees. Dat blijkt uit onderzoek van het Agricultural Economic Research Institute (LEI) van Wageningen University. Het vinden van vleesvervangers lijkt echter een grote uitdaging. Als je de voedingswaarde van walnoten kent, hoef je niet te ver te gaan. Walnoten bevatten een relatief hoge concentratie aan proteïne, die je ook terugvindt in vleeswaren.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole