Volle melk of halfvolle?
Spread the love

Volle melk, of halfvolle? Wat past het best in een gezond eetpatroon voor een betere gezondheid en makkelijker afvallen? Melk was lange tijd gezond voor elk, maar daar komt men nu meer en meer op terug. Volgens de ene is het veel gezonder dan we denken. Anderen beweren dan weer het tegenovergestelde. Wie heeft het uiteindelijk bij het rechte eind?

Wat is dan je beste keuze, volle melk of halfvolle?

In onze dagelijkse strijd tegen ongezond buikvet en overgewicht, gebruiken we meer en meer halfvolle en zelfs magere melk. Maar is dat wel de juiste keuze? Hoe zit het nu met de gezondheid van volle melk? Is deze zoveel ongezonder en dus geen aanrader, zeker niet als we iets aan ons overgewicht willen doen?

Is volle melk toch gezonder dan algemeen gedacht?

Dit soort melk bevat meer calorieën dan halfvolle en magere melk, is een feit. Met een glas volle melk kom je al vlug aan  150 calorieën en acht gram vet. Dat is vooral verzadigd vet, een belangrijke oorzaak van overgewicht, aderverkalking, van levensbedreigende hart- en vaatziekten, een verstoord cholesterolgehalte, van hoge bloeddruk en diabetes. Volgens recente onderzoeken naar de invloed van volle melk op onze gezondheid en ons lichaamsgewicht, blijkt nu dat we toch maar beter voor volle melk kiezen.

Gezonde voedingsstoffen in volle, halfvolle en magere melk

De resultaten van deze onderzoeken tonen aan dat er op het vlak van eiwitten en vitaminen weinig of geen verschil bestaat tussen volle melk, halfvolle en magere. Allen hebben gemiddeld acht gram eiwitten, en bijna dezelfde vitamines aan boord.

  • Vitaminen: melk is een belangrijke bron van vitamine A, B2, B3,en B12
  • Mineralen: melk bevat vooral calcium en kalium
  • Veel eiwitten

Volle melk is onbewerkt

We weten het al veel langer dan vandaag: in een gezond eetpatroon past alleen onbewerkte voeding. Bewerkte voeding zoals bewerkt vlees (vooral als broodbeleg zoals alle soorten worst en salami), horen daarin dus zeker niet thuis. Melk, rechtstreeks van de koe, is niet bewerkt.  Alle gezonde voedingsstoffen blijven zo volledig intact. Dat is zeker niet het geval voor halfvolle en zeker niet van magere melk. Uit beide soorten melk wordt namelijk al het vet verwijderd. Daarbij gaan heel wat gezonde voedingsstoffen waaronder vitaminen, mineralen, sterke antioxidanten en eiwitten verloren. In vele gevallen wordt zelfs vetvrij melkpoeder aan toegevoegd.

Vetvrij melkpoeder

Dit vetvrij melkpoeder moet halfvolle en magere melk  dikker en witter maken en meer structuur geven. Het toevoegen van dit melkpoeder zorgt voor vele nadelen op het vlak van onze gezondheid. Tijdens het vetvrij maken van melkpoeder, wordt de melk via verdamping op hoge temperatuur gedroogd. Dat is er oorzaak van dat geoxideerd cholesterol in de melk bijdraagt tot het dichtslibben van je aderen .

Lees ook: Voeding met veel calorieën en toch gezond

Volle melk- en zuivelproducten helpen ons makkelijker afvallen

Melk wordt steeds gelinkt aan welvaartsziekten zoals aderverkalking, hart- en vaatziekten, een te hoge cholesterol, hoge bloeddruk en diabetes. Nu blijkt dat niet alleen onbewerkte melk, maar ook de meeste volle zuivelproducten ons makkelijker gewicht doen verliezen. Deze resultaten werden gepubliceerd in het gezaghebbende European Journal of Nutrition.

Volle melk- en zuivelproducten verlagen risico op overgewicht

Het geeft ons namelijk vlugger een groter verzadigingsgevoel. Daardoor blijft onze honger langer uit, en eten we automatisch minder. Melkvet stimuleert bovendien ons metabolisme of stofwisseling waardoor we meer opgeslagen lichaamsvet verbranden.

Mogen we onbeperkt melk drinken?

Drink je graag melk? Kies dan voor volle melk, ook als je meer vet wilt verbranden, en makkelijker wilt afvallen. Dat wil echter zeker niet zeggen dat je dit voortaan onbeperkt mag drinken.  Dat hangt grotendeels af van de hoeveelheid calorieën en verzadigde vetten die je dagelijks eet. Volgens De American Heart Association eet je best nooit meer dan zes procent van je dagelijkse calorie- inname uit verzadigd vet. Dat komt overeen met zo’n 13 gram ongezonde verzadigde vetten en transvetten op gemiddeld 2000 calorieën per dag. Drink nooit meer dan drie glazen volle melk per dag, en let daarbij op wat je de rest van de dag eet.

Onbewerkte melk rechtstreeks van de koe is een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten. Eiwitten zijn niet voor niets de bouwstenen van je lichaam. Om je voorraad regelmatig aan te vullen kies je voor een natuurlijk voedingssupplement met whey-eiwitten. Dat is de beste soort eiwitten die je kunt eten.

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Optimized by Optimole