Vet verbranden: Wat je nog niet wist over afvallen

Spread the love

Vet verbranden is de eerste vereiste om af te vallen. Dit artikel is bedoeld voor iedereen die snel wilt afslanken zonder jojo effect, maar niet dagelijks elke calorie wilt tellen.  Als je het advies uit dit artikel toepast, verbrand je voornamelijk lichaamsvet op lastige plaatsen zoals je buik, benen, billen of armen. Als je vaker hebt geprobeerd om af te vallen en op zoek bent naar een definitieve oplossing op overgewicht, lees dan het onderstaande advies nauwkeurig door en val in de aankomende week tot 3 kilo af door vet te verbranden en onnodig vocht af te scheiden.

Als je deze adviezen negeert, schiet je biochemie in een modus waardoor je op lange termijn last krijgt van het jojo-effect. Gelukkig kun je dit eenvoudig voorkomen. Deze twee hormonen zijn doorslaggevend voor je succes

Wat doe je best wel en wat niet om meer opgeslagen vet te verbranden?

Vet verbrandenAfvallen met de verkeerde adviezen is een verloren race. Om je ideale gewicht te bereiken en te behouden, zoomen we in op een zeer belangrijk deel van het menselijk lichaam, het hormoonstelsel. Op dit moment stromen er miljoenen hormonen door je lichaam, en allemaal vervullen ze een specifieke taak. Zo is de hoofdtaak van het insuline hormoon om de bloedsuikerspiegel te regelen. Zodra je bloedsuikerspiegel stijgt door bijvoorbeeld het eten van een broodje, schiet de insuline productie in de alvleesklier omhoog. Insuline gaat op zoek naar energie (glucose), en transporteert dat naar je lever, je spieren en je vetcellen. Omdat de lever en spiercellen vaak al genoeg energie hebben, slaat insuline de meeste energie op in de vetcellen. Belangrijk om te weten: overgewicht is het gevolg van langdurig een te hoog insulineniveau.

Vet verbranden: Insuline zorgt ervoor dat je vet aanmaakt.

Insuline is daarom het belangrijkste vetopslag hormoon. Maar gelukkig heeft insuline een tweelingbroer die de balans hersteld.

Dit hormoon heet glucagon. Het glucagon hormoon komt ook uit de alvleesklier en doet precies het tegenovergestelde van insuline. Glucagon “opent” je vetcellen en bevrijd het vet. Pas daarna kun je meer vet verbranden. Het hormoon glucagon opent je vetcellen, en doet je zo meer vet verbranden. Glucagon helpt je om snel en gezond af te vallen. Dat doe je in de eerste plaats met een eiwitten dieet en met uitsluitend trage koolhydraten.


Vet verbranden: Een mooi en slank lichaam of overgewicht?

Vet verbrandenVoordat we het over gezonde voeding hebben, is het nodig dat je begrijpt hoe deze twee hormonen werken. Stel dat jouw lichaam een schip is met maar twee mogelijke bestemmingen. Je hebt daarbij de keuze tussen een mooi en slank lichaam, en een lichaam met overgewicht en weinig energie. Het vetopslag hormoon insuline is de kapitein die het schip richting overgewicht navigeert. Het vet verbrand hormoon glucagon is de kapitein die het schip naar een gezond gewicht navigeert. Er kan maar één kapitein tegelijk aan het roer staan. Jouw lichaam werkt precies hetzelfde.

Insuline centraal in het vet verbrandingsproces

Als insuline bezig is om vet aan te maken, dan wordt glucagon uit het veld geslagen en verbrand je geen gram vet. Als je insuline laag is, dan staat glucagon aan het roer en val je snel af. Belangrijk om te weten: Je lichaam maakt altijd vet aan, of zal vet verbranden. Vet verbranden doe je door je insuline laag te houden.

Vet verbranden door het afslank hormoon glucagon te activeren

Misschien denk je dat we weinig invloed hebben op onze hormonen. Hoewel dat voor sommige hormonen waar is, heb je alle controle op de twee hormonen uit dit artikel. Sterker nog: wat je in de afgelopen uren hebt gegeten, bepaalt momenteel of je lage of hoge insuline-glucagon waardes hebt. Je communiceert dus dagelijks met deze twee hormonen door te kiezen wat je eet en drinkt. Alle voeding is op te delen in drie groepen die macronutriënten heten:

 • Eiwitten: dierlijke eiwitten (vlees, vis, zuivel, ei) en plantaardige eiwitten (bonen, groente, noten, zaden, pitten)

 • Vetten: olijfolie, kokosolie, bak- en braadvet en natuurlijke vetten uit dierlijke en plantaardige bronnen
 • Koolhydraten: rijst, aardappelen, brood, frisdranken, koek, snoep, noedels en pasta

Eiwitten en gezonde natuurlijke vetten werken als een hete kool in de kachel. Je geniet van een constante en stabiele toevoer van energie. Als je eiwitten en gezonde vetten eet in plaats van koolhydraten, verbrand en de hele dag door vet (ook op lastige plaatsen van je lichaam). Voor de meeste koolhydraten daarentegen is dat anders. Koolhydraten zijn een bron van snelle energie. Het probleem met snelle energie (zoals suiker, aardappelen en brood) is dat je lichaam minder tijd heeft om het te verbranden. Minder tijd betekent een hoge insuline reactie, waardoor je lichaamsvet aanmaakt. Kortom: eet eiwitten, eet gezonde vetten en beperk het aantal koolhydraten om snel en gezond af te vallen.  Deze benadering komt overeen met koolhydraatarm eten.

Vet verbranden: Hoeveel koolhydraten je per dag kunt eten

Vet verbranden

Om de hormonen uit dit artikel te activeren voor het verbranden van vet, dien je tussen de 50 en de 150 gram koolhydraten per dag te eten.  Hieronder lees je de verklaring:

 • Minder dan 50 gram koolhydraten per dag: je kunt in een staat van ketose terechtkomen. Hoewel deze staat je kan helpen om door plateaus te breken, is het niet aan te raden om dit vaker dan één dag per twee weken te doen. Doe je dit langer, dan schiet je biochemie in een modus waardoor het jojo-effect bijna onvermijdelijk wordt
 • Tussen de 50 en 100 gram koolhydraten per dag (aanbevolen): perfect om glucagon aan het werk te zetten om vetcellen te verbranden. Deze hoeveelheid koolhydraten is aan te raden als je snel, gezond en vooral blijvend wilt afvallen
 • Tussen de 100 en 150 gram koolhydraten per dag: onderhoudsfase en balansdagen. Je valt een klein beetje af en behoud je streefgewicht moeiteloos terwijl je zo nu en dan kunt genieten van je favoriete eten
 • Boven de 150 gram koolhydraten per dag: je valt niet tot nauwelijks af (maar niet als je een fanatieke sporter bent).

Omdat koolhydraten zitten in brood, pasta, rijst en bijna alle vormen van suiker, vind je hieronder een dagschema met gezonde vetten en eiwitten (en laag in koolhydraten).

Vet verbranden: dagschema van 50 tot 100 gram koolhydraten per dag:

 • Ontbijt: groente omelet met twee eieren, kokosolie, cherrytomaten en spinazie
 • Snack: portie aardbeien (alternatief: banaan)
 • Lunch: salade met sardienen uit blik, tomaat, komkommer, feta kaas en 30 gram couscous
 • Snack: schaaltje olijven (alternatief: handje amandelen)
 • Diner: gegrilde zalm met groente naar keuze
 • Snack: wortel

Zoals je ziet kun je de boodschappen gewoon blijven doen bij je eigen supermarkt en eet je niet minder, maar anders.

Meer spieren en minder vet 

Meer spieren kwekenMéér vet verbranden en op een verantwoorde en gezonde manier snel afslanken doe je met het exclusieve Vet Verbrandingsprogramma van voedingscoach Mark Van Oosterwijck. Om met dit Snel Vet Verbranden programma je doel te bereiken én te behouden (je gezond streefgewicht) zijn uiteraard inspanningen nodig. Meer vet verbranden en snel afvallen gaat namelijk niet zonder inspanningen en motivatie. Wil je wél inspanningen leveren voor meer spieren, en minder vet? Dan is dit dé manier om je doel te bereiken. De eerste weken moet je lichaam zich aan dit gezond voedingspatroon aanpassen, en dat vraagt uiteraard enige discipline. Je inspanningen zijn echter meer dan de moeite waard. Na enkele weken zal je merken dat je buikvet verdwijnt, en je er van week tot week fitter, energieker, vitaler en beter in je vel zal voelen dan ooit tevoren.