Vermageren tips met negatieve calorieën zijn zeker welkom bij de velen die eindelijk van hun overgewicht af willen. In een gezond eetpatroon staan groenten en fruit centraal. Iedereen is ervan overtuigd dat groenten gezond zijn, ook om meer vet te verbranden en snel af te slanken, en toch eten we ze veel te weinig.
Wie makkelijk en gezond wilt afslanken, eet dagelijks minstens 200 gram groenten (best méér) en twee stukken fruit. Weinigen onder ons doen dit. Groenten eet je namelijk onbeperkt.
Groenten zijn rijk aan alle gezonde voedingsstoffen en vezels, onmisbaar voor het bereiken en behouden van je gezond streefgewicht.
Zo kun je blijven eten wat je graag eet zonder aan te komen!
Groenten bevatten weinig of geen calorieën, maar des te meer voedingsvezels. Die vezels zorgen ervoor dat je lichaam méér energie verbruikt dan het opslaat als vet.
Vermageren tips: Wat zijn negatieve calorieën?
Elk voedingsmiddel of ingrediënt bevat calorieën. Sommige voedingsproducten hebben zo weinig calorieën aan boord dat er meer energie nodig is om ze te verbranden dan hun calorieën die ze bevatten. Zo kunnen er geen overgebleven calorieën omgezet worden in vet. Daarom noemen we ze negatieve calorieën.
Vermageren tips met negatieve calorieën voor snelle vetverbranding
Net als fruit, zijn groenten een belangrijke bron van enzymen. Die versnellen je metabolisme vetverbranding. Dat doet je meer vet verbranden en makkelijker afvallen.
Groenten met de meeste negatieve calorieën
Dat zijn in de eerste plaats groene bladgroenten zoals andijvie, spinazie, groene kool, bloemkool, broccoli en sperziebonen. Daarnaast hebben ook selder, radijsjes, wortelen, courgettes, aubergines, asperges, bieten, sla, veldsla, knoflook, uien, rapen, tuinkers, koolrabi, pepers en spruitjes heel wat van deze negatieve calorieën aan boord.
Vermageren tips: Fruit met negatieve calorieën
Naast deze groenten hebben ook heel wat fruitsoorten negatieve calorieën in zich. Eet dagelijks tot drie stukken verschillende soorten fruit. Varieer daarbij zoveel mogelijk maar leg zeker de nadruk op het eten van aardbeien, ananas, appelen, (bos)bessen, cranberry’s, frambozen, grapefruit, mandarijntjes, papaja, en pruimen, citroenen, en watermeloenen.
Andere voeding en drank met weinig of geen calorieën: kip, kalkoen, rijstwafels, koffie en thee
Vermageren tips met groenten rijk aan voedingsvezels
Zoals bij elk gezond eetpatroon staan bij gezonde vermageren tips groenten centraal. Groenten barsten van vitaminen, mineralen en van voedingsvezels. Deze laatsten geven je snel een langdurig voldaan gevoel zodat je automatisch minder honger hebt. Vezels zorgen ook voor (een):
- Minder buikvet
- Makkelijker afvallen
- Goede spijsvertering
- Gezonde darmflora
- Vlotte stoelgang
Dit laatste is belangrijk om je lichaam te zuiveren van alle giftige afvalstoffen.
Groenten zorgen er ook voor dat je minder hongerhormonen aanmaakt. Vermageren tips meer voeding rijk aan vezels en minder hongerhormonen, zal je vetverbranding nog sneller werken.
Vermageren tips: verse groenten beschermen je tegen ziekten
In ons lichaam is het constant oorlog tussen de gezonde en schadelijke stoffen uit je voeding.
Schadelijke stoffen proberen zich te vermenigvuldigen om onze gezondheid zoveel mogelijk te bedreigen. zoveel mogelijk schade aan onze gezondheid te brengen. Beschermende willen hun schadelijke collega’s zoveel mogelijk uitschakelen.
Witte bloedcellen
Naast witte bloedcellen en antioxidanten bevatten groenten een zeer krachtige en beschermende stof waar nog weinig over bekend is, namelijk fytonutriënten.
Deze verhogen de weerstand van planten. Daardoor worden ze zoveel mogelijk beschermt tegen allerlei schadelijke stoffen. De fytonutriënten uit bijvoorbeeld groenten en fruit reinigen ons van binnenuit.
Verantwoord en gezond afvallen met veel eiwitten
Gezond afvallen doe je met veel eiwitten en genoeg gezonde onverzadigde vetten en vetzuren, vooral met omega-3 en met trage koolhydraten.
Vermageren tips: Oxidatie beperken
Zo verkleinen verse groenten ons risico op kanker. Oxidatie speelt daarbij een belangrijke rol. Oxidatie is het gevolg van ingewikkelde stofwisselingsprocessen. Onze voeding en leefgewoonten hebben een nog grotere invloed op het ontstaan van oxidatie dan we denken.
Teveel oxidatie versnelt je natuurlijk verouderingsproces, verzwakt je immuunsysteem en vergoot dus je risico op ziek worden. Sterke antioxidanten voorkomen oxidatie en houden ons lichaam schoon.
Groenten en vooral groene bladgroenten zijn een belangrijke bron van sterke antioxidanten. Naast gezond afvallen vertragen groenten ook ons natuurlijk verouderingsproces.
Groenten voorkomen of vertragen dementie
Ons lichaam heeft gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen nodig om te overleven.
Sommige vitaminen zoals vitamine A en E maken we zelf aan. Het teveel aan deze vitaminen slaan we op en gebruiken deze reserves bij eventuele tekorten.
Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, D en H maken we niet zelf aan. We halen die uit onze dagelijkse voeding. Vooral uit verse groenten en fruit, maar ook uit onbewerkte noten, zaden en pitten, uit volkorengranen en volkoren producten en uit (vette) vis.
Vitamine D maken we onderhouds aan door het zonlicht.
Nadelen van een tekort aan gezonde voedingsstoffen
Vooral een tekort aan vitaminen, mineralen, voedingsvezels en antioxidanten zijn oorzaak van:
- Concentratiestoornissen
- Futloosheid
- Vermoeidheid en chronische vermoeidheid
- Een verstoorde nachtrust
- Inslaapproblemen
- Een verzwakt immuunsysteem
- Verminderde weerstand
- Groter risico op verkoudheden, griep en infecties van onze luchtwegen en vooral bronchitis
- Op langere termijn van ouderdomsziekten zoals Alzheimer.
Eet jij gezond?
Groenten eet je dus zoveel je wilt, met een minimum van 300 gram per dag, best meer. Varieer zoveel mogelijk en eet groenten van alle kleuren. Zo ben je zeker dat je alle gezonde voedingsstoffen in voldoende hoeveelheden binnen krijgt.
Groenten eet je best rauw, gekookt of gestoomd. Rauwe groenten verdienen de voorkeur. Ze bevatten de meeste vitaminen, mineralen en voedingsvezels.
Verse groenten en fruit met de meeste ‘negatieve’ calorieën:
- Aardbeien
- Ananas
- Andijvie
- Asperge
- Appels
- Bieten
- Bloemkool
- Bosbes
- Broccoli
- Chilipeper
- Courgette
- Frambozen
- Groene bonen
- Groene kool
- Knoflook
- Komkommer
- Mandarijnen
- Mango
- Papaja
- Perziken
- Pompelmoes
- Radijs
- Rapen
- Selderij
- Sinaasappels
- Sla
- Spinazie
- Tuinkers
- Ui
- Veenbes
- Watermeloen
- Wortel
Hallo Francois,
Allereerst dank voor je website vol leerrijke tips!
Ik ben pas gepensioneerd (was leerkracht) en de kilo’s vliegen er aan!
Ben 1.74 en weeg 94 kg en de alarmbel luidt!
Wil me niet storten op ik weet niet welke dieten en wil mijn voedingspatroon veranderen!
Mijn grootste angst is dat ik veel rimpels bij zal krijgen en er ouder zal uitzien!
Wat met de huid die verslapt?
Help!
Vele groetjes, Rita
Beste.
Ontbijt.2sneden walcorn brood..1kiwi.1yacult.koffie.water.S’midags..alleen Groenten.4/5 soorten..in de wok..met een stuk vlees.. appelsien Savonds.2 sneden walcorn. Brood met kaas.banaan.koffie 1glas water..ben 6kilo afgevallen..op 2 maanden..en bewegen.fietsen.10km per dag..En voel mij heel gezond..grtjes
Zo moet je jewel goed voelen Eliane. Goed en vooral gezond bezig. Volhouden!
Gezonde groetjes,
Francois
en Team Leefnugezonder