De voordelen van vegetarisch eten
Spread the love

De voordelen van vegetarisch eten zijn niet te onderschatten. En vegetarisch eten zijn vandaag toegankelijker dan ooit. Je vindt vegetarische voeding ondertussen in elke supermarkt. Zelfs op restaurant kun je makkelijk kiezen. Maar is dat wel gezond, zo een honderd procent vegetarisch voedingspatroon?

Vegetarisch eten: wat houdt het precies in?

Ook al is het vegetarische keuze-aanbod vandaag erg ruim, er bestaan toch nog steeds heel wat misverstanden over. Dus voor we dieper ingaan op hoe gezond vegetarisch eten al dan niet is, staan we even stil bij wat vegetarisch eten nu precies inhoudt.

Wat is vegetarisch eten nu eigenlijk?

Als vegetariër kies je er bewust voor om geen producten te eten waarvoor dieren gedood zijn of geleden hebben. Praktisch betekent dit dat je geen vlees, vis of schaaldieren eet. Maar ook producten waar dierlijke gelatine in verwerkt zit zoals wijn of snoep laat je als overtuigde vegetariër staan. En om diezelfde reden eten heel wat vegetariërs ook geen kaas.

Vegetarisch eten gezond?

Als vegetariër eet je dus vervangproducten voor vlees, vis en kaas. En daar zijn inderdaad enkele belangrijke voordelen aan verbonden. Maar er zijn ook best wel wat valkuilen waarvoor je dient op te letten. Zodat je vegetarische voedingsstijl niet ongezond wordt.

De voordelen van vegetarisch te eten: Duurzamer voor het milieu

Vegetarisch eten is duurzamer. Doordat je geen vlees eet en een pak minder zuivel consumeert, is je voedselafdruk lager. Wat dan weer zorgt voor minder broeikasgasuitstoot. Maar er wordt ook minder water gebruikt om je voedsel te produceren. En er is minder ontbossing nodig voor een vegetarische levensstijl.

De voordelen van een vegetarisch dieet: Betere verdeling van de beschikbare gewassen

Om alle dieren te voederen die niet-vegetariërs eten, hebben we heel wat graan nodig. Wereldwijd is zelfs ongeveer de helft van alle graanteelt bestemd voor veevoer. Vele landen waar armoede heerst zoals Afrika en Zuid-Amerika verbouwen heel wat graan. Alleen wenden ze het niet aan om hun bevolking te voeden. Maar exporteren ze het naar het Westen. Daar wordt het vermaalt tot veevoer. Een vegetarische levensstijl zou armoede in die landen dus voor een stuk kunnen oplossen.

De voordelen van vegetarisch eten: Gezonde keuze voor je lichaam

Wetenschappelijk werd aangetoond dat veel rood en bewerkt vlees eten ongezond is. Een vegetarisch voedingspatroon dat bestaat uit gezonde vleesvervangers, noten, vruchten en peulen heeft een positieve invloed op je gezondheid. Zo toonde onderzoek aan dat vegetariërs bijvoorbeeld minder lijden aan hart- en vaatziekten.

Dit eet je in een volledig vegetarisch dieet

In een vegetarisch eetpatroon eet je vooral:

  • Verse groenten
  • Fruit
  • Peulvruchten: vooral doperwten, alle soorten bonen, groentekiemen, maïs, linzen en kikkererwten barsten van hoogwaardige eiwitten
  • Soja en soja-producten zoals: onbewerkte vleesvervangers zoals tofu, seitan of tempé.
  • Onbewerkte noten, zaden en pitten: die zijn onbewerkt, niet gezouten, geroosterd of gebrand
  • Alle volkorengranen: voornamelijk haver, zemelen, boekweit, gierst en quinoa
  • Seafood: zoals algen, kelp, spirulina, chlorella en zeewier

Inspiratie voor gezonde vegetarische gerechten kun je vinden in veel kookboeken zoals Honger en Veggie in 30 minuten.

Een vegetariër eet geen

Vegetariërs eten vooral geen:

  • Vlees en vis
  • Orgaanvlees
  • Zuivel: kaas met kalfstremsel en eieren
  • Geen dierlijke producten: zoals gelatine (van huid of beenderen) en kaas (met kalfsstremsel)

Natuurlijke voedingssupplementen

Om eventuele tekorten aan gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, eiwitten en voedingsvezels op te vangen neem je als vegetariër best dagelijks een evenwichtig samengestelde multivitamine. Zo krijg je in één keer alle onmisbare voedingsstoffen naar binnen om goed en gezond te functioneren.

Conclusie: De voordelen van een vegetarisch dieet

Vegetarisch eten biedt heel wat gezondheidsvoordelen en heeft een positieve invloed op milieu en maatschappij.
Je moet het wel op de juiste manier aanpakken. In de eerste plaats door bewerkte vleesvervangers en kant-en-klare vegetarische producten zoveel mogelijk te vermijden. Gebruik dus voornamelijk pure en onbewerkte ingrediënten. En blijf onophoudelijk aandacht hebben voor mogelijke tekorten aan vitamines en aan andere onmisbare nutriënten

Gastblog geschreven door Evi van Evi’s Journey

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole