Verbeteren olijven onze gezondheid
Spread the love

Verbeteren olijven onze gezondheid? Diegenen die aandacht besteden aan hun gezondheid en zo gezond mogelijk willen eten, vragen zich dat terecht af. Olijven worden bij ons nog altijd sterk ondergewaardeerd. Ze horen zeker thuis in ieder gezond eetpatroon. Ja, ook als je van je buikje af wilt en je makkelijker wilt afvallen. We danken de voordelen van olijven aan hun vele gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen.

Kortom, wat kunnen olijven voor onze gezondheid betekenen?

Olijven zijn afkomstig uit het zuiden van Azië. Daar zijn ze ondertussen al ruim zesduizend jaar bekend zijn om hun geneeskrachtige eigenschappen. Dichterbij zijn ze vooral populair in de landen aan de Middellandse Zee. Ze staan dan ook centraal in het mediterrane deet. Meer een gezond eet- en leefpatroon dan een dieet. Het werd de jongste jaren niet voor niets als het beste ‘dieet’ van de wereld beschouwd.

Inwoners uit landen als Spanje, Griekenland en Portugal horen niet toevallig tot de gezondste meest en oudste inwoners ter wereld. En uitrekent zij zetten bijna dagelijks olijven op hun menu.

Wat zijn olijven?

Olijven zijn de vruchten van de olijfboom. Ze maken dus deel uit van de vele soorten fruit.  Er bestaan maar liefst meer dan tachtig olijfsoorten. Ze werden voor het eerst geteeld in Armenië. Van daaruit startten ze hun wereldreis. Olijfbomen zijn opvallend trage groeiers. Ze dragen pas na vijf jaar de eerste vruchten. Olijfbomen houden van een droge, warme zomer en van zachte winters.

Olijven leveren gezonde olijfolie

Zowel de pit als het vruchtvlees leveren een van de gezondste soorten olie, namelijk olijfolie. Voor het verkrijgen van hun specifieke smaak worden ze onmiddellijk na het oogsten bewerkt. Deze verrassende fruitsoort is van oorsprong erg bitter. Om die bittere smaak te verwijderen worden ze vaak één jaar in een zoutwaterbad bewaard.

Soorten olijven

Hier bij ons kennen we vooral de Griekse groene en zwarte olijven. Groene olijven zijn nog niet rijp, daarom ook hun bittere smaak. Zwarte, rijpe olijven hebben een milde en meer uitgesproken smaak.

De voedingswaarde van olijven

Dit fruit heeft zijn heilzame werking te danken aan de vele gezond voedingsstoffen, vooral aan:

  • Vitaminen: olijven hebben vooral vitamine A, B1, B2, B6, B11 en B12, vitamine C, D, E en K aan boord
  • Mineralen: vooral natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, zink, jodium en selenium
  • Gezonde onverzadigde vetten en vetzuren, vooral omega-3
  • Sterke antioxidanten
  • Eiwitten
  • Voedingsvezels

Olijven bevatten daar bovenop geen suiker, slechte LDL- cholesterol, ongezonde onverzadigde vetten en transvetten. Dat is bijzonder goed nieuws voor diegenen die definitief hun overgewicht definitief kwijt willen. Ze zijn zelfs geschikt voor diabetici.

Verbranden meer vet en doen je makkelijker afslanken

Olijven zijn niet alleen gezond. Ze helpen je ook meer opgeslagen vet verbranden en makkelijker afvallen. Toch zijn ze geen wondermiddel. Afvallen met olijven doe je alleen in een gezond eet- en leefpatroon met gezonde en natuurlijke voeding en voldoende lichaamsbeweging. Door alleen olijven aan je dagelijks eetpatroon toe te voegen en verder ongezond te blijven te eten en weinig te bewegen zul je zeker niet afvallen.

Olijven verkleinen je risico op aderverkalking en hart- en vaatziekten

Olijven verminderen je risico op zowel aderverkalking en hart- en vaatziekten aanzienlijk. Ze barsten van gezonde onverzadigde vetten en zoals omega-3 vetzuren.  Deze verlagen een hoge bloeddruk en houden die stabiel. Een gezonde bloeddruk ondersteunt je hartfunctie en zorgt voor soepele bloedvaten.

Dankzij de aanwezigheid van fenolen in olijven verbeteren ze je bloedtoevoer naar zowel je lichaamsweefsels als naar je organen.

Hoeveel olijven eten per dag?

Teveel van iets eten is nooit goed. Ook niet als het om gezonde voedingsmiddelen gaat zoals olijven. Naast al hun gezonde voedingsstoffen zijn ze namelijk rijk aan natrium of gewoon keukenzout.

De voordelen van olijven op een rijtje

Naast de al genoemde voordelen helpen olijven ook tegen

  • Allerlei ontstekingen
  • De vrije radicalen: die beschadigen onze lichaamsweefsels door oxidatieve stress, kunnen ons ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces
  • Een slechte spijsvertering, een verstoorde darmflora en een onregelmatige stoelgang
  • Diarree en constipatie of verstopping
  • De ontwikkeling van pijnlijke galstenen
  • Allerlei allergische reacties: zoals hooikoorts en tegen allergische reacties bij astma
  • Zuurstofarm bloed: door de aanwezigheid van een hoge dosis ijzer brengt onze bloedstroom meer zuurstof naar al je organen, spieren en andere lichaamsweefsels.
  • Vermoeidheid dankzij de aanwezigheid van ijzer
  • Pijnlijke spieren en gewrichten: ze verzachten de pijnlijke symptomen bij reuma, artrose en artritis en bij ontsteking van je gewrichten (jicht)
  • Gezichtsvermogen: dankzij de aanwezigheid van vitamine A verminderen ze ons risico op leeftijdsgebonden oogaandoeningen zoals maculadegeneratie en staar of vertroebeling van je ooglens
  • Snelle veroudering van je huid: daar zorgen de vele en sterke antioxidanten en vooral vitamine E voor. Ze beschermen je tegen ouderdomsvlekjes, rimpels, kraaienpootjes en tegen donkere wallen onder je ogen
  • Natuurlijke pijnstiller: volgens wetenschappers zijn ze zelfs een natuurlijke pijnstiller, even doeltreffend als paracetamol.

Recepten met olijven: Penne met kappertjes en olijven

Ingrediënten voor vier personen: 400 gram volkoren penne, 50 gram kappertjes, 100 gram olijven, een rode peper, twee teentjes knoflook, twee eetlepels olijfolie en 500 gram in blokjes gesneden (verse) tomaten en een snuifje peper en zout

Bereiding

  • Verwijder het steeltje van de rode peper.
  • Rol de peper tussen je handen zodat de zaadjes eruit vallen.
  • Snijd de peper in kleine ringen en hak ringetjes
  • Snipper de knoflook fijn.
  • Verhit de olie, fruit, de knoflook en de peper gedurende twee minuten
  • Voeg de tomatenblokjes toe en een kwartier koken op een laag vuur
  • Breng de saus op smaak met peper en eventueel zout.
  • Kook de pasta beetgaar
  • Doe de kappertjes en de olijven bij de saus
  • Giet de pasta af en meng door de saus

Recept met olijven: Pittige salade met olijven

Ingrediënten voor vier personen: acht eetlepels extra vierge olijfolie, vier aardappelen, 250 gram champignons, 100 gram waterkers, twee sjalotten of uien, een rode paprika, 300 gram verse zwarte olijven of uit blik, 100 roquefort kaas

Bereiding

  • Verhit twee eetlepels olijfolie en bak de krieltjes (aardappels) gaar en goudbruin
  • Bak de champignons beetgaar in vier eetlepels olie
  • Verdeel de waterkers, de sjalot (uien), de champignons, paprika, de olijven en roquefort over vier borden
  • Besprenkel de salade met de rest van de olie en bestrooi met peper
  • Serveer samen met de krieltjes (aardappeltjes)

Recepten met olijven: Pikante groene olijven met verse kruiden

Ingrediënten voor vier personen: 200 gram groene olijven met pit, een rode peper, een halve theelepel gemalen (zwarte) komijn, een halve theelepel paprikapoeder, een theelepel gedroogde oregano, 150 ml olijfolie, twee teentjes knoflook

Bereiding

  • Laat de olijven uitlekken en droog af ze met keukenpapier
  • Was de peper, halveer, verwijder de zaadjes en snijd de peper in kleine reepjes
  • Meng de komijn, het paprikapoeder en de fijn gesnipperde oregano door de olie
  • pel de knoflook en pers hem uit boven dit mengsel
  • Meng de reepjes peper en de olijven erdoor
  • Dek de olijven af en laat ze minstens een dag staan op kamertemperatuur voor je ze opdient

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

2 gedachte over “Verbeteren olijven onze gezondheid + Recepten met olijven”
  1. Hallo,

    Wou even weten of olijven uit een supermarkt ook nog gezond zijn want lees veel dat die bewerkt worden met een product.
    En welke olijven zijn dan zeker van hun goede kwaliteiten?

    Groeten Marc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole