Hoeveel voedingsvezels eten per dag om gezond te zijn?

Hoeveel voedingsvezels eten

Hoeveel voedingsvezels eten per dag om gezond te zijn en gemakkelijker ons overgewicht te verliezen? Deze vraag wordt ons vaak gesteld. Logisch, want voedingsvezels zijn onmisbaar om meer opgeslagen vet te verbranden en makkelijker af te vallen. Dat is niet alles. Deze vezels zijn ook nodig om onze gezondheid te verbeteren en in stand te houden. Ze zijn immers rijk aan vele gezonde voedingsstoffen.


Hoeveel voedingsvezels mogen we dagelijks eten om dit alles waar te maken?

Voedingsvezels zijn alleen aanwezig in voeding van plantaardige oorsprong.

De hoogste concentratie aan voedingsvezels vinden we vooral in:

Alle volkoren granen: haver, zemelen en alle soorten volkorenbrood, volkoren pasta en zilvervliesrijst en zelf gemaakte ontbijtgranen en muesli

Onbewerkte granen: vooral haver en zemelen

Onbewerkte zaden: in de eerste plaats lijnzaad en anijszaad en in sesamzaad en chiazaad

Alle groenten en groene bladgroenten: spinazie, andijvie, alle soorten sla, broccoli, alle groene koolsoorten, tuin- en waterkers

Peulvruchten: erwtjes en boontjes, groentekiemen, kapucijner, linzen en kikkererwten

Fruit: mango’s, peren, sinaasappelen, bosvruchten zoals zwarte bessen, blauwe bessen en aalbessen, frambozen en aardbeien, in avocado en bananen

Pepers

Rauw cacaopoeder: met minstens 75% pure cacao

Onbewerkte noten: maar vooral in amandelen, walnoten en in hazelnoten

Soja en in alle sojaproducten

Sea food: en vooral in zeewier, algen, kelp, chlorella en spirulina,

Paddenstoelen

Onbewerkte pitten:  en zeker in zonnebloem- en pijnboompitten

Voedingsvezels geven ons niet direct energie zoals dat bij vele gezonde voedingsmiddelen wel het geval is. Ze zorgen wel voor een goede spijsvertering met een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang.

Soorten voedingsvezels

VoedingsvezelsBij voedingsvezels maken we het onderscheid tussen:

Fermenteerbare vezels vind je hoofdzakelijk in (rauwe) groenten en fruit. Ze absorberen veel vocht waardoor ze zorgen voor een soepele stoelgang. Fermenteerbare vezels worden in onze dikke darm afgebroken en leveren 2 kcal per gram voedingsvezels

Niet- fermenteerbare vezels: vinden we vooral in alle graanproducten en verse bonen. Ze stimuleren de goede werking van onze darmen, worden niet afgebroken en leveren geen energie

Hoeveel voedingsvezels eten per dag?

Vraag is hoeveel voedingsvezels eten onze gezondheid optimaliseert. Diëtisten bepaalden de hoeveelheid voedingsvezels per dag voor volwassenen op 40 gram. De beste bron van vezels zijn groenten. Die hebben tot 60% voedingsvezels aan boord. Dagelijks 500 gram groenten eten voorziet je al van de Dagelijks Aanbevolen hoeveelheid vezels. Een halve kilo groenten bevat immers tussen de 30 en 50 gram vezels.

Hoeveel voedingsvezels eten: de voordelen van vezelrijk eten

Hoeveel voedingsvezels etenVoeding rijk aan voedingsvezels is super gezond, dat weten we ondertussen al wel. We worden niet voor niets aangeraden om dagelijks voldoende voedingsvezels te eten. Vezelrijke voeding zorgt voor:

Een langer verzadigingsgevoel: zo blijft je honger langer uit, eet je automatisch minder, verlies je meer opgeslagen lichaamsvet en val je gemakkelijker af

Een stabiele bloedsuikerspiegel: vezels vertragen de opname van glucose in ons bloed. Zo kent je bloedsuikerspiegel minder pieken en dalen en dat heeft een positieve invloed op de aanmaak van insuline.

Een goede spijsvertering: met een gezonde darmflora en ene vlotte stoelgang. Dat zijn drie factoren die je helpen om sneller je gezond gewicht te bereiken en te behouden

Vezelrijke voeding kan hart- en vaatziekten voorkomen: hoe vezelrijker je eet hoe kleiner je kans op aderverkalking, levensbedreigende hart- en vaatziekten, verstoorde cholesterol, hoge bloeddruk en diabetes

Hoeveel voedingsvezels eten: dit helpt je dagelijks aan genoeg vezels

Meer trage koolhydraten eten: vezels zijn eigenlijk gezonde,  trage koolhydraten die in plantaardige voeding aanwezig zijn. Deze trage vezels worden niet omgezet in  suiker en maken ons dus ook niet dik

Eet meer gezonde tussendoortjes: en zeker fruit, onbewerkte noten, zaden en pitten. Overdrijf echter niet. Eet nooit meer dan drie verschillende stukken fruit per dag vanwege de aanwezigheid van fruitsuikers. Dagelijks een handjevol of maximaal 25 gram noten, zaden en pitten is ook meer dan genoeg. Varieer wel zoveel mogelijk

Eet meer volkorengranen: naast volkoren brood, pasta en zilvervliesrijst zijn hier ook amarant, sorghum, boekweit, gierst en quinoa en zelf gemaakte ontbijtgranen en muesli sterke aanraders

Evenwichtig samengesteld voedingssupplement: combineer je gezonde en vezelrijke voeding met een voedingssupplement op basis van vezels: en vooral guarvezels,  psyllium, glocomannan en bèta- glucanen

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon zoals in De Afslank Receptenbijbel van voedingsdeskundige Richard Ridder bestaat uit voldoende gezonde voedingsstoffen zoals voedingsvezels. (Gratis webinar)

Gezond vetpercentage

Author: Francois AppersHallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.