Pompoen receptenPompoenrecepten zijn niet alleen lekker. Ze zijn vooral gezond. Ze zijn immers rijk aan alle onmisbare, gezonde voedingsstoffen.
Spread the love

Pompoen recepten zijn niet alleen lekker en voordelig, ze zijn boven alles supergezond. Pompoenen behoren tot de komkommerfamilie.

Ze hebben een harde schil en zachte, vezelige binnenkant vol met zaden en gezonde voedingsstoffen.

Pompoenen komen in verschillende vormen en maten voor en worden over de hele wereld geteeld. Ze zijn vooral populair in herfst- en wintergerechten vanwege hun rijke smaak en textuur.

Voedingswaarde van pompoen

Pompoenen zijn niet alleen lekker, maar ook voedzaam. Ze zitten boordevol essentiële vitamines en mineralen, en vooral

  • Vitaminen: naast veel vitamine A en C zijn dat ook vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B11 en vitaminen E en K.
  • Mineralen: dat zijn vooral kalium en magnesium, maar even goed natrium, calcium, fosfor, ijzer, koper, selenium en zink.
  • Voedingsvezels
  • Eiwitten

Je kunt deze gezonde voedingsstoffen van pompoenen nog versterken met het dagelijks gebruik van een evenwichtig samengestelde multivitamine.

Pompoenen bevatten geen vet of cholesterol, weinig calorieën en des te meer voedingsvezels. Daardoor zijn ze ook een gezonde keuze voor diegenen die hun spijsvertering willen verbeteren en makkelijker willen afvallen.

Gezondheidsvoordelen van pompoen

Het eten van pompoenen zorgt voor verschillende gezondheidsvoordelen. Pompoenen:

  • Verbranden meer vet
  • Doen je makkelijker afvallen
  • Beschermen tegen aderverkalking, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk
  • Zijn een echte verjongingskuur voor je huid
  • Bron van energie
  • Verminderen ontstekingen
  • Verbetert je humeur en voorkomt plotse stemmingswisselingen
  • Snel spierherstel na geleverde inspanningen
  • Versterken je immuunsysteem en verhogen je weerstand
  • Zorgen voor een gezonde darmflora
  • Versterken je botten en beschermen tegen osteoporose of botontkalking

Vijf Gezonde Pompoenrecepten

Geroosterde Pompoensoep

Ingrediënten voor vier personen: een in blokjes gesneden pompoen, een fijn gesnipperde ui, twee teentjes fijngehakte knoflook, twee eetlepels olijfolie, een theelepel gemalen komijn, 750 milliliter groentebouillon, fijn gehakte peterselie en koriander.

Bereiding

  • Verwarm je oven op 200 graden.
  • Meng de pompoenblokjes met de ui, knoflook, olijfolie, komijn, zout en peper in een grote kom.
  • Spreid het mengsel gelijkmatig uit op een bakplaat en rooster gedurende 25-30 minuten tot de pompoen zacht is en lichtbruin van kleur.
  • Doe het geroosterde pompoenmengsel in een grote pan samen met de groentebouillon.
  • Breng aan de kook en laat sudderen gedurende 10-15 minuten.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde consistentie.
  • Garneer met peterselie en koriander.

Pompoenpasta met Salie en Parmezaanse Kaas

Ingrediënten voor vier personen: 500 gram (volkoren)spaghetti, een geschilde en in blokjes gesneden pompoen vrij van zaad, twee teentjes fijngehakte knoflook, vier eetlepels, olijfolie, 50 gram Parmezaanse kaas, een handjevol verse salieblaadjes en een snuifje peper en zout.

Bereiding

  1. Kook de spaghetti beetgaar.
  2. Kook ondertussen de pompoenblokjes in licht gezouten water tot ze zacht zijn. Giet af en laat uitlekken.
  3. Verhit de olijfolie op middelhoog vuur. Voeg knoflook en salieblaadjes toe en bak gedurende 2-3 minuten tot de knoflook goudbruin is.
  4. Voeg de gekookte pompoenblokjes toe aan de pan en bak nog 5 minuten, af en toe roerend.
  5. Giet de gekookte spaghetti af en voeg deze toe aan de pan met pompoen. Meng goed door elkaar.
  6. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met Parmezaanse kaas voor het serveren.

Pompoen recepten: Geroosterde Pompoen Salade

Ingrediënten voor vier personen: een geschilde, in blokjes gesneden pompoen vrij van zaad, 80 gram gemengde sla, een fijn gesneden ui, 100 gram verkruimelde feta kaas, een handjevol grof gehakte walnoten of pecannoten, olijfolie, balsamicoazijn en een snuifje peper en zout.

Bereiding

  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de pompoenblokjes gelijkmatig uit. Besprenkel met olijfolie, zout en peper.
  • Rooster de pompoenblokjes gedurende 25-30 minuten tot ze zacht zijn en lichtbruin van kleur.
  • Laat de geroosterde pompoenblokjes afkoelen.
  • Meng de gemengde sla, rode ui, feta kaas en gehakte noten goed door elkaar.
  • Voeg de geroosterde pompoenblokjes toe aan de salade en meng nogmaals goed door elkaar.
  • Besprenkel met olijfolie en balsamicoazijn naar smaak. Breng op smaak met zout en peper. Serveer direct.

Pompoencurry

Ingrediënten voor vier personen: een in blokjes gesneden pompoen zonder zaad, een fijngehakte ui, twee teentjes fijngehakte knoflook, een duimlengte fijngehakte gemberwortel, twee eetlepels currypasta, 400 ml kokosmelk, een rode en in blokjes gesneden paprika, 200 gram gebroken sperziebonen, het sap van een limoen, een vers korianderblad.

Bereiding

  • Verhit olijfolie op middelhoog vuur.
  • Bak de ui, knoflook en gember tot ze zacht zijn.
  • Voeg de currypasta toe en bak nog 1-2 minuten om de smaken vrij te laten komen.
  • Voeg de pompoenblokjes toe aan de pan en roer goed door.
  • Giet de kokosmelk erbij en breng aan de kook. Laat sudderen gedurende 15 minuten tot de pompoen zacht is.
  • Voeg de rode paprika en sperziebonen toe aan de pan en laat nog eens 5-10 minuten sudderen tot alle groenten gaar zijn.
  • Breng op smaak met limoensap. Garneer met verse korianderblad en serveer met gekookte rijst of brood.

Pompoen recepten: Pompoentaart

Ingrediënten voor vier personen: 200 g bloem,100 g boter, koud en in blokjes gesneden, 50 g witte suiker, twee eierdooiers, 500 g pompoenpuree (gekookte en gepureerde pompoen), 200 ml gecondenseerde melk, drie eieren, 100 g bruine suiker, een theelepel kaneel, een snuifje peper, zout, nootmuskaat en kruidnagel.

Bereiding

  • Meng de bloem, boter, witte suiker, eidooiers en zout. Kneed tot een gladde, egale deeg.
  • Vorm het deeg tot een bal, wikkel het in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak en bekleed een taartvorm ermee. Prik gaatjes in de bodem met een vork.
  • Meng de pompoenpuree, gecondenseerde melk, eieren, bruine suiker en specerijen goed door elkaar in een aparte kom.
  • Giet het pompoenmengsel in de taartvorm.
  • Bak de taart in een voorverwarmde oven op 180 graden gedurende 45-50 minuten, of tot de vulling stevig is en een mes er schoon uitkomt.

Met deze vijf verrassende recepten heb je genoeg inspiratie om de veelzijdigheid van pompoenen te ontdekken.

Of je nu kiest voor hartige gerechten zoals soep of salade, of liever iets zoets wilt bakken zoals cake, er is altijd wel een lekker recept te vinden dat bij je smaak past.

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole