Mosterdzaad verhoogt je weerstand
Spread the love

Mosterdzaad verhoogt je weerstand en versterkt je immuunsysteem zodat je maximaal bestand bent tegen allerlei winterkwaaltjes zoals verkoudheden, griep (influenza), corona, infecties van je luchtwegen en bronchitis. Maar mosterdzaak doet nog zoveel meer voor je gezondheid. Wist je dat dit kruid je zelfs helpt om makkelijker af te vallen. En proefde je al van mosterdsoep? Alle gezondheidsvoordelen van mosterdzaad kun je extra ondersteunen met het slikken van een goede multivitamine. Zo krijg je alle gezonde voedingsstoffen in een keer naar binnen.

Wat kan mosterdzaad allemaal voor je gezondheid betekenen?

Mosterdzaad is afkomstig uit landen rondom de Middellandse Zee. Ondertussen wordt dit superfood bijna overal gekweekt. De gelijknamige plant is nauw verwant met spruitjes en broccoli. De kleine mosterdzaadjes groeien razendsnel tot een grote mosterdplant. Die kan makkelijk tachtig centimeter hoog worden en mooie gele bloemen dragen. We kennen hier bij ons drie soorten, namelijk witte mosterdzaadjes, gele, bruine en zwarte zaadjes.

Mosterdzaad wordt vaak gebruikt in de Indiase keuken

Mosterdzaad is vooral populair in de pittige Indiase keuken. Vooral zwarte en bruine mosterdzaadjes die, gecombineerd met water of hete olie, hun typisch pittig karakter krijgen. Deze zogenoemde tarka techniek geeft mosterd zijn scherpe en nootachtige smaak. Mosterdzaadjes zelf zijn namelijk smaakloos. Mosterdzaad is vaak het basisbestanddeel van allerlei kruidenmengsels. Koel, droog en luchtdicht bewaar je mosterdzaad jarenlang.

Rijk aan gezonde voedingsstoffen

Mosterdzaad wordt vanaf begin september geoogst. Het wordt vooral gebruikt als smaakmaker in de keuken, vooral bij fastfood. Toch is mosterdzaad rijk aan alle gezonde voedingsstoffen. Zo kan het heel wat voor je gezondheid betekenen. Wist je bijvoorbeeld dat mosterdzaad je kan helpen om meer opgeslagen vet te verbranden waardoor je makkelijker je overgewicht verliest?

De voedingswaarde van mosterdzaad

Naast zijn pittige smaak, heeft mosterdzaad ook een hoge voedingswaarde. Het is ook rijk aan gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen en vooral aan:

Mosterdzaad verhoogt je weerstand dankzij Vitamine A

Mosterdzaad verhoogt je weerstand. Daardoor versnelt ze ook het genezingsproces van wondjes, ondersteunt onze blaasfunctie en beschermt tegen pijnlijke infecties van onze urinewegen. Dankzij de aanwezigheid van vitamine A verbetert mosterdzaad de gezondheid van onze ogen en versterkt onze botten. Daardoor voorkomt het osteoporose, waar vooral vrouwen in de overgang last van.

Vitamine C versterkt je immuunsysteem

Dat verlaagt je risico op verkoudheden, griep (influenza) corona, infecties van onze luchtwegen en bronchitis. Vitamine C versterkt ook ons bindweefsel en ons tandvlees, verbetert onze concentratie, zorgt voor een strakke en jonge huid en voor sterke nagels, tanden en botten.

Meer vet verbranden en makkelijker afvallen met mosterdzaad

Mosterdzaad is een belangrijke bron van tryptofaan, een onmisbaar aminozuur, en bevat gezonde omega 3- vetzuren. Deze gezonde vetzuren zorgen ervoor dat je meer opgeslagen vet verbrandt en dus makkelijker je overgewicht verliest.

Mosterdzaad verhoogt je weerstand en vergroot je spiermassa 

Mosterdzaad versterkt niet alleen je zenuwen, het zorgt tegelijk voor een grotere spiermassa. En meer en sterkere spieren doen je makkelijker afvallen. Ze verbruiken namelijk ook energie (calorieën) zelfs wanneer je ontspant en tijdens je slaap. Verder verbetert het je spijsvertering, stimuleert het de werking van je lever en van je stofwisseling waardoor je meer vet verbrandt. Mosterdzaad versterkt tenslotte je hersenactiviteit en verbetert je humeur.

Vitamine E verbetert de gezondheid van je bloed

En dat is op zijn beurt ook positieve gevolgen voor je bloedstolling en voor de gezondheid van je ogen. Vitamine E voorkomt verder allerlei ontstekingen en aderverkalking en vertraagt ons natuurlijk verouderingsproces.

Mineralen in mosterdzaad: Natrium

Dit mineraal zorgt voor een goede vochthuishouding, en voor meer evenwicht tussen zure en base

Kalium 

Is een belangrijke bron van energie, regelt onze waterhuishouding, helpt mee aan het verbrandingsproces van eiwitten en beschermt tegen hart- en vaatziekten

Calcium

Calcium zorgt voor sterke nagels tanden en botten en beschermt tegen osteoporose of botontkalking. Dit laatste komt vooral voor bij vrouwen in de overgang. Verder ondersteunt het onze bloedstolling en bevordert de impulsoverdracht bij spieren en zenuwen.

Mosterdzaad verhoogt je weerstand dankzij hoge dosis Magnesium

Verbetert het functioneren van onze spieren en voorkomt spierkrampen, spierstijfheid en spierpijn. Dit mineraal is bovendien een belangrijke bron van energie en versterkt ons zenuwstelsel. Magnesium versterkt ook onze nagels, tanden en botten.

Fosfor

Verbetert je bloedstolling en regelt, samen met natrium, onze zuur-basehuishouding.

Chloor

Brengt alle gezonde voedingsstoffen uit wat we dagelijks eten tot bij al onze organen en lichaamscellen en reguleert onze vochtvoorraad.

Mosterdzaad verhoogt je weerstand met hoogwaardige Eiwitten

Zijn het hoofdbestanddeel van onze aminozuren, de bouwstenen van ons lichaam. We krijgen er voldoende van binnen via onze dagelijkse voeding. Zelf maken we namelijk geen eiwitten aan.

Andere voordelen van mosterdzaad

 • Verlicht spierpijn en voorkomt spierkrampen en spierstijfheid. Na zware inspanningen neem je best een heilzaam voetbad met mosterdzaadjes
 • Verbetert je spijsvertering
 • Werkt sterk antibacterieel 
 • Helpt bij maagzuur, brandend maagzuur en reflux
 • Voorkomt de vorming van schimmels
 • Werkt sterk vochtafdrijvend en helpt bij vochtophoping (oedeem)
 • Zorgt voor een betere bloedcirculatie en doorbloeding
 • Pijnstillende werking
 • Voorkomt en verzacht huidirritatie
 • Werkt slijmoplossend
 • Versterkt onze immuniteit en verhoogt onze natuurlijke weerstand 
 • Helpt je cholesterolgehalte in evenwicht brengen

Zo gebruik je mosterdzaad in de keuken

Omdat mosterdzaad je weerstand verhoogt, voeg je het toe aan je zelf gemaakte salades en stoofpotjes. Een dipsaus met mosterd is niet alleen lekker maar vooral gezond in combinatie met kaas (+20). En mosterdsoep doet het uitstekend als lichte maaltijd voor je training.

Mosterdzaad verhoogt je weerstand met dit Recept voor mosterdsoep

Ingrediënten voor vier personen: het wit van twee prei’s, één teentje knoflook, één sjalot, 30 gram ongezouten boter, 30 gram tarwebloem, 700 milliliters water, anderhalf blokje kippenbouillon, één deciliter droge witte wijn, twee eetlepels mosterd, één theelepel natuurlijke zoetstof zoals stevia, twee takjes verse peterselie

Bereiding:

 • Was de prei. Gebruik alleen het lichtgroene en het witte deel
 • Snipper de prei, de knoflook en de sjalot fijn
 • Smelt boter in een pan
 • Fruit de prei, sjalot en knoflook gedurende vijf minuten op een laag vuur. Schep regelmatig om
 • Roer bloem erdoor en bak één minuut mee op laag vuur. Laat niet donker kleuren.
 • Voeg 300 milliliters water beetje bij beetje toe
 • Roer tot gladde lichtgebonden saus ontstaat.
 • Voeg de bouillontabletten, wijn en nog 400 ml water toe
 • Soep aan de kook brengen en zachtjes gedurende vijf minuten laten
 • Roer mosterd los met enkele eetlepels soep
 • Schenk mosterd al roerend bij de soep. Laat de soep niet meer koken
 • Breng op smaak met peper en zout en eventueel wat suiker. Knip peterselie boven de soep fijn
 • Je kunt er eventueel wat room door de soep roeren

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole